Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Niektórzy są zdania, że mięso z rosołu nadaje się tylko do kosza, bo jest rozgotowane i mdłe, jednak nawet oni, po spróbowaniu tych kuleczek, szybko zmienią zdanie. Są idealną przekąską na wieczór oraz prostym sposobem na niemarnowanie jedzenia.
Chyba nikt nie lubi marnować jedzenia, ale często do tego dochodzi, szczególnie gdy nie mamy pomysłu, jak wykorzystać resztki z obiadu. Jeśli po rosole w twoim garnku została solidna porcja mięsa, to zamiast je wyrzucać, zdecydowanie lepiej przygotować z niej chrupiące kuleczki , idealne na wieczorną przekąskę.
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Chrupiące kulki z porcji mięsa
Nawet jeśli uważasz, że mięso z rosołu jest niesmaczne, te kulki na pewno przypadną ci do gustu. Po wyjęciu z zupy dokładnie je odsącz z nadmiaru płynu i rozdrobnij, a następnie dorzuć dodatki, czyli ser, przyprawy i właściwie wszystko, co masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się usmażone pieczarki, zeszklona cebulka czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uformuj niewielkie kuleczki. Potem wystarczy je opanierować i wrzucić na głęboki tłuszcz. Usmażone kuleczki stanowią świetną przekąskę na spokojny wieczór przy filmie albo na każdą imprezę — szczególnie gdy przygotujesz do nich dodatkowo ulubiony dip, na przykład czosnkowy, pomidorowy lub serowy.
Przepis na kulki z mięsa z rosołu
Składniki na masę:
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu,
- 200 g sera żółtego,
- 150 g serka topionego,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na panierkę:
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia),
- bułka tarta (do obtoczenia),
- 2 jajka,
- olej (do smażenia).
Sposób przygotowania:
- Oddziel dokładnie mięso z rosołu od kości i chrząstek.
- Bardzo drobno je posiekaj lub zmiel i przełóż do miski.
- Zetrzyj ser żółty.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj starty ser, czosnek oraz serek topiony.
- Dopraw solą, pieprzem i przyprawami, a następnie wymieszaj na gęstą i jednolitą masę.
- Odrywaj równe porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Przygotuj trzy talerze, na pierwszy wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
- Obtocz kuleczki kolejno w mące ziemniaczanej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli chcesz uzyskać grubszą panierkę, powtórz obtaczanie.
- Rozgrzej olej w rondelku, wkładaj kulki i smaż na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
- Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dipami. Smacznego!