Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki

Niektórzy są zdania, że mięso z rosołu nadaje się tylko do kosza, bo jest rozgotowane i mdłe, jednak nawet oni, po spróbowaniu tych kuleczek, szybko zmienią zdanie. Są idealną przekąską na wieczór oraz prostym sposobem na niemarnowanie jedzenia.

Smakowita przekąska z mięsa z rosołuSmakowita przekąska z mięsa z rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nelea Reazanteva

Chyba nikt nie lubi marnować jedzenia, ale często do tego dochodzi, szczególnie gdy nie mamy pomysłu, jak wykorzystać resztki z obiadu. Jeśli po rosole w twoim garnku została solidna porcja mięsa, to zamiast je wyrzucać, zdecydowanie lepiej przygotować z niej chrupiące kuleczki , idealne na wieczorną przekąskę.

Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje

Chrupiące kulki z porcji mięsa

Nawet jeśli uważasz, że mięso z rosołu jest niesmaczne, te kulki na pewno przypadną ci do gustu. Po wyjęciu z zupy dokładnie je odsącz z nadmiaru płynu i rozdrobnij, a następnie dorzuć dodatki, czyli ser, przyprawy i właściwie wszystko, co masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się usmażone pieczarki, zeszklona cebulka czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uformuj niewielkie kuleczki. Potem wystarczy je opanierować i wrzucić na głęboki tłuszcz. Usmażone kuleczki stanowią świetną przekąskę na spokojny wieczór przy filmie albo na każdą imprezę — szczególnie gdy przygotujesz do nich dodatkowo ulubiony dip, na przykład czosnkowy, pomidorowy lub serowy.

Przepis na kulki z mięsa z rosołu

Składniki na masę:

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu,
  • 200 g sera żółtego,
  • 150 g serka topionego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na panierkę:

  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia),
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • 2 jajka,
  • olej (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel dokładnie mięso z rosołu od kości i chrząstek.
  2. Bardzo drobno je posiekaj lub zmiel i przełóż do miski.
  3. Zetrzyj ser żółty.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  5. Dodaj starty ser, czosnek oraz serek topiony.
  6. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami, a następnie wymieszaj na gęstą i jednolitą masę.
  7. Odrywaj równe porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Przygotuj trzy talerze, na pierwszy wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
  9. Obtocz kuleczki kolejno w mące ziemniaczanej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli chcesz uzyskać grubszą panierkę, powtórz obtaczanie.
  10. Rozgrzej olej w rondelku, wkładaj kulki i smaż na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
  11. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dipami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀