8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!
16.10.2020 11:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż kuchenka mikrofalowa może być naprawdę pomocnym narzędziem, to nie wszystko można bez problemu do niej włożyć. Zobacz, czego powinieneś unikać!
#1 Jajko na twardo
Jeśli ugotowałeś jajka na twardo i przyjdzie Ci do głowy pomysł, żeby podgrzać je w mikrofalówce- nie rób tego. Podczas podgrzewania jajka na twardo w kuchence mikrofalowej z cząsteczek wody powstaje para, co powoduje wzrost ciśnienia. Ponieważ jajka mają cienką błonę i skorupkę, nie są w stanie utrzymać całego ciśnienia, co może doprowadzić do bardzo gorącej eksplozji w kuchence mikrofalowej, na talerzu, a nawet podczas gryzienia!
#2 Marchewki
Obrane i umyte nie stanowią problemu. Jeśli marchewki nie są odpowiednio umyte i mają pozostałości brudu, mogą powodować iskry w kuchence mikrofalowej. Wyładowanie może spowodować poważne uszkodzenie kuchenki mikrofalowej
#3 Parówki
A w zasadzie to po prostu każde mocno przetworzone mięso.Po pierwsze, często napakowane dużą ilości soli i konserwantów, więc lepiej ogólnie ograniczyć ich spożycie. Po drugie, wysoka temperatura im nie służy i niedopilnowane lubią wybuchać :)
#4 Jedzenie dla dzieci
Podgrzewa się bardzo nierównomiernie, przez co jego temperatura może być niemiłą niespodzianką. Lepiej przełożyć zawartość słoiczka do garnka.
#5 Papryczka chilli
Papryczki chili, szczególnie te bardzo ostre, zawierają duże ilości kapsaicyny, która może być bardzo łatwopalna. Kiedy kapsaicyna zostanie wystawiona na działanie fal elektromagnetycznych w kuchence mikrofalowej, zaczyna dymić i może być podatna na zapalenie!. Ogień i dym uwalniane z kuchenki mikrofalowej mogą powodować podrażnienie skóry i uczucie pieczenia.
#6 Kurczak
Tak, są osoby, które próbują ugotować kurczaka w mikrofalówce. Lepiej to powiemy: nie róbcie tego! Kiedy gotujesz kawałek surowego kurczaka w kuchence mikrofalowej, szanse na równomierne i dokładne ugotowanie są bardzo niewielkie, co stwarza potencjalne zagrożenie zakażenia bakteryjnego. To samo można powiedzieć o innych kawałkach surowego mięsa. Mięso najlepiej gotować dokładnie, na bezpośrednim ogniu, np. na patelni, grillu lub w piekarniku.
#7 Pomidory i sos pomidorowy
Podobnie jak jajka na twardo, pomidory mogą powodować wybuchowy bałagan, gdy spędzają zbyt dużo czasu w kuchence mikrofalowej. Ze względu na wysoką zawartość wodyw świeżych pomidorach i w sosie do makaronu, wzrost ciśnienia powoduje, że bulgoczą, pozostawiając kuchenkę mikrofalową pokrytą czerwonymi odpryskami.
#8 Grzyby
Podgrzewane w mikrofalówce grzyby mogą niekorzystanie wpłynąć na nasze trawienie i powodować z nim problemy. Podgrzewaj je w temperaturze do 70 stopniu Celsjusza.