8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!

Chociaż kuchenka mikrofalowa może być naprawdę pomocnym narzędziem, to nie wszystko można bez problemu do niej włożyć. Zobacz, czego powinieneś unikać!

Obrazek
Ewa

#1 Jajko na twardo

Jeśli ugotowałeś jajka na twardo i przyjdzie Ci do głowy pomysł, żeby podgrzać je w mikrofalówce- nie rób tego. Podczas podgrzewania jajka na twardo w kuchence mikrofalowej z cząsteczek wody powstaje para, co powoduje wzrost ciśnienia. Ponieważ jajka mają cienką błonę i skorupkę, nie są w stanie utrzymać całego ciśnienia, co może doprowadzić do bardzo gorącej eksplozji w kuchence mikrofalowej, na talerzu, a nawet podczas gryzienia!

Obrazek

#2 Marchewki

Obrane i umyte nie stanowią problemu. Jeśli marchewki nie są odpowiednio umyte i mają pozostałości brudu, mogą powodować iskry w kuchence mikrofalowej. Wyładowanie może spowodować poważne uszkodzenie kuchenki mikrofalowej

Obrazek

#3 Parówki

A w zasadzie to po prostu każde mocno przetworzone mięso.Po pierwsze, często napakowane dużą ilości soli i konserwantów, więc lepiej ogólnie ograniczyć ich spożycie. Po drugie, wysoka temperatura im nie służy i niedopilnowane lubią wybuchać :)

Obrazek

#4 Jedzenie dla dzieci

Podgrzewa się bardzo nierównomiernie, przez co jego temperatura może być niemiłą niespodzianką. Lepiej przełożyć zawartość słoiczka do garnka.

Obrazek

#5 Papryczka chilli

Papryczki chili, szczególnie te bardzo ostre, zawierają duże ilości kapsaicyny, która może być bardzo łatwopalna. Kiedy kapsaicyna zostanie wystawiona na działanie fal elektromagnetycznych w kuchence mikrofalowej, zaczyna dymić i może być podatna na zapalenie!. Ogień i dym uwalniane z kuchenki mikrofalowej mogą powodować podrażnienie skóry i uczucie pieczenia.

Obrazek
When peeling spicy chile, protect your hands with a thin layer of solid fat or wear rubber gloves. Keep your hands away from your eyes while working with chile. The blistered skin will pull off the chile flesh with a gentle tug and an occasional rinse with water. (NMSU photo by Adriana M. Chavez) AUG16

#6 Kurczak

Tak, są osoby, które próbują ugotować kurczaka w mikrofalówce. Lepiej to powiemy: nie róbcie tego! Kiedy gotujesz kawałek surowego kurczaka w kuchence mikrofalowej, szanse na równomierne i dokładne ugotowanie są bardzo niewielkie, co stwarza potencjalne zagrożenie zakażenia bakteryjnego. To samo można powiedzieć o innych kawałkach surowego mięsa. Mięso najlepiej gotować dokładnie, na bezpośrednim ogniu, np. na patelni, grillu lub w piekarniku.

Obrazek

#7 Pomidory i sos pomidorowy

Podobnie jak jajka na twardo, pomidory mogą powodować wybuchowy bałagan, gdy spędzają zbyt dużo czasu w kuchence mikrofalowej. Ze względu na wysoką zawartość wodyw świeżych pomidorach i w sosie do makaronu, wzrost ciśnienia powoduje, że bulgoczą, pozostawiając kuchenkę mikrofalową pokrytą czerwonymi odpryskami.

Obrazek

#8 Grzyby

Podgrzewane w mikrofalówce grzyby mogą niekorzystanie wpłynąć na nasze trawienie i powodować z nim problemy. Podgrzewaj je w temperaturze do 70 stopniu Celsjusza.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze