Porady8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!

8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!

8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!
Ewa

16.10.2020 11:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż kuchenka mikrofalowa może być naprawdę pomocnym narzędziem, to nie wszystko można bez problemu do niej włożyć. Zobacz, czego powinieneś unikać!

#1 Jajko na twardo

Jeśli ugotowałeś jajka na twardo i przyjdzie Ci do głowy pomysł, żeby podgrzać je w mikrofalówce- nie rób tego. Podczas podgrzewania jajka na twardo w kuchence mikrofalowej z cząsteczek wody powstaje para, co powoduje wzrost ciśnienia. Ponieważ jajka mają cienką błonę i skorupkę, nie są w stanie utrzymać całego ciśnienia, co może doprowadzić do bardzo gorącej eksplozji w kuchence mikrofalowej, na talerzu, a nawet podczas gryzienia!

Obraz

#2 Marchewki

Obrane i umyte nie stanowią problemu. Jeśli marchewki nie są odpowiednio umyte i mają pozostałości brudu, mogą powodować iskry w kuchence mikrofalowej. Wyładowanie może spowodować poważne uszkodzenie kuchenki mikrofalowej

Obraz

#3 Parówki

A w zasadzie to po prostu każde mocno przetworzone mięso.Po pierwsze, często napakowane dużą ilości soli i konserwantów, więc lepiej ogólnie ograniczyć ich spożycie. Po drugie, wysoka temperatura im nie służy i niedopilnowane lubią wybuchać :)

Obraz

#4 Jedzenie dla dzieci

Podgrzewa się bardzo nierównomiernie, przez co jego temperatura może być niemiłą niespodzianką. Lepiej przełożyć zawartość słoiczka do garnka.

Obraz

#5 Papryczka chilli

Papryczki chili, szczególnie te bardzo ostre, zawierają duże ilości kapsaicyny, która może być bardzo łatwopalna. Kiedy kapsaicyna zostanie wystawiona na działanie fal elektromagnetycznych w kuchence mikrofalowej, zaczyna dymić i może być podatna na zapalenie!. Ogień i dym uwalniane z kuchenki mikrofalowej mogą powodować podrażnienie skóry i uczucie pieczenia.

When peeling spicy chile, protect your hands with a thin layer of solid fat or wear rubber gloves. Keep your hands away from your eyes while working with chile. The blistered skin will pull off the chile flesh with a gentle tug and an occasional rinse with water. (NMSU photo by Adriana M. Chavez) AUG16
When peeling spicy chile, protect your hands with a thin layer of solid fat or wear rubber gloves. Keep your hands away from your eyes while working with chile. The blistered skin will pull off the chile flesh with a gentle tug and an occasional rinse with water. (NMSU photo by Adriana M. Chavez) AUG16

#6 Kurczak

Tak, są osoby, które próbują ugotować kurczaka w mikrofalówce. Lepiej to powiemy: nie róbcie tego! Kiedy gotujesz kawałek surowego kurczaka w kuchence mikrofalowej, szanse na równomierne i dokładne ugotowanie są bardzo niewielkie, co stwarza potencjalne zagrożenie zakażenia bakteryjnego. To samo można powiedzieć o innych kawałkach surowego mięsa. Mięso najlepiej gotować dokładnie, na bezpośrednim ogniu, np. na patelni, grillu lub w piekarniku.

Obraz

#7 Pomidory i sos pomidorowy

Podobnie jak jajka na twardo, pomidory mogą powodować wybuchowy bałagan, gdy spędzają zbyt dużo czasu w kuchence mikrofalowej. Ze względu na wysoką zawartość wodyw świeżych pomidorach i w sosie do makaronu, wzrost ciśnienia powoduje, że bulgoczą, pozostawiając kuchenkę mikrofalową pokrytą czerwonymi odpryskami.

Obraz

#8 Grzyby

Podgrzewane w mikrofalówce grzyby mogą niekorzystanie wpłynąć na nasze trawienie i powodować z nim problemy. Podgrzewaj je w temperaturze do 70 stopniu Celsjusza.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także