Pokazał śniadanie z polskiego szpitala. Zdjęcie i jego opis przerażają

To, jakie jedzenie w szpitalu serwuje się pacjentom, od dawna wzbudza kontrowersje. Jakość posiłków czy wielkość podawanych porcji pozostawia wiele do życzenia. Mimo że coraz głośniej mówi się o wpływie diety na zdrowie, w szpitalach nadal można napotkać na "perełki", którym daleko do zbilansowanego i pełnowartościowego posiłku. "Kciuka kucharzowi urwało" napisał jeden z użytkowników Twittera, publikując zdjęcie dania z polskiego szpitala.

ObrazekFreepik

Mówi się o tym od dawna, a zapowiadane zmiany w żywieniu pacjentów szpitali zniknęły za horyzontem. Diety nadal są ubogie i składają się z produktów, które przez specjalistów są określane jako niezdrowe, jak białe pieczywo czy przetworzone produkty mięsne. Tak nierzadko wyglądają szpitalne śniadania: do kilku kromek pszennego chleba podaje się parówkę czy wątpliwej jakości wędlinę i drobny kawałek warzywa. Podobnie wyglądał posiłek ze zdjęcia, jakie udostępniono w sieci.

Jedzenie w szpitalu: serdelek czy kciuk kucharza?

Użytkownik Tweetera posługujący się nickiem "Rafik_23" opublikował na swojej tablicy zdjęcie szpitalnego posiłku, jaki otrzymała jego znajoma. Co widzimy na fotografii? Niewiele. To jedynie zwiędły liść sałaty, dwie kromki białego pieczywa i serdelek. Przy serdelku warto zatrzymać się na dłużej. Nie dość, że kobiecie podano naprawdę marny kawałeczek kiełbasy, to w dodatku przypomina... "kciuk kucharza", jak skomentował autor posta.

"Poważnie?", "Posiłek przed zabiegiem?" - dociekają w komentarzach internauci. "Bardzo poważnie... Jest na obserwacji. Ani przed, ani po operacji. Po prostu obserwacja" - odpowiada autor publikacji. Jak więc takie jedzenie w szpitalu ma się do ogólnie przyjętych norm żywieniowych, wedle których zaleca się spożywanie pełnowartościowych i zbilansowanych posiłków? Ano nijak.

Posiłki w polskich szpitalach. Śmiech przez łzy

W odpowiedzi na post internauty "Rafik_23" kolejny wrzucił zdjęcie posiłku, jakie sam otrzymał, będąc w szpitalu. "Można powiedzieć, że ja miałem wersję na wypasie", żartuje. Również w tym przypadku jedzenie nie wygląda ani apetycznie, ani na takie, spełniające standardy zdrowego i zbilansowanego. Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność. W mediach społecznościowych powstają grupy, w których internauci dzielą się "perełkami" z polskich szpitali.

Przyczyn takiego stanu rzeczy w głównej mierze doszukiwać się należy w oszczędnościach. Lwia część placówek decyduje się na cięcia kosztów na posiłkach. Jak wskazują danie Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych. Ponadto, aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Przypomnijmy, że ministerstwo zdrowia zapowiadało zmiany w żywieniu pacjentów szpitalnych, jednak wycofało się z obietnic.

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥