Pokazał śniadanie z polskiego szpitala. Zdjęcie i jego opis przerażają

To, jakie jedzenie w szpitalu serwuje się pacjentom, od dawna wzbudza kontrowersje. Jakość posiłków czy wielkość podawanych porcji pozostawia wiele do życzenia. Mimo że coraz głośniej mówi się o wpływie diety na zdrowie, w szpitalach nadal można napotkać na "perełki", którym daleko do zbilansowanego i pełnowartościowego posiłku. "Kciuka kucharzowi urwało" napisał jeden z użytkowników Twittera, publikując zdjęcie dania z polskiego szpitala.

ObrazekFreepik

Mówi się o tym od dawna, a zapowiadane zmiany w żywieniu pacjentów szpitali zniknęły za horyzontem. Diety nadal są ubogie i składają się z produktów, które przez specjalistów są określane jako niezdrowe, jak białe pieczywo czy przetworzone produkty mięsne. Tak nierzadko wyglądają szpitalne śniadania: do kilku kromek pszennego chleba podaje się parówkę czy wątpliwej jakości wędlinę i drobny kawałek warzywa. Podobnie wyglądał posiłek ze zdjęcia, jakie udostępniono w sieci.

Jedzenie w szpitalu: serdelek czy kciuk kucharza?

Użytkownik Tweetera posługujący się nickiem "Rafik_23" opublikował na swojej tablicy zdjęcie szpitalnego posiłku, jaki otrzymała jego znajoma. Co widzimy na fotografii? Niewiele. To jedynie zwiędły liść sałaty, dwie kromki białego pieczywa i serdelek. Przy serdelku warto zatrzymać się na dłużej. Nie dość, że kobiecie podano naprawdę marny kawałeczek kiełbasy, to w dodatku przypomina... "kciuk kucharza", jak skomentował autor posta.

"Poważnie?", "Posiłek przed zabiegiem?" - dociekają w komentarzach internauci. "Bardzo poważnie... Jest na obserwacji. Ani przed, ani po operacji. Po prostu obserwacja" - odpowiada autor publikacji. Jak więc takie jedzenie w szpitalu ma się do ogólnie przyjętych norm żywieniowych, wedle których zaleca się spożywanie pełnowartościowych i zbilansowanych posiłków? Ano nijak.

Posiłki w polskich szpitalach. Śmiech przez łzy

W odpowiedzi na post internauty "Rafik_23" kolejny wrzucił zdjęcie posiłku, jakie sam otrzymał, będąc w szpitalu. "Można powiedzieć, że ja miałem wersję na wypasie", żartuje. Również w tym przypadku jedzenie nie wygląda ani apetycznie, ani na takie, spełniające standardy zdrowego i zbilansowanego. Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność. W mediach społecznościowych powstają grupy, w których internauci dzielą się "perełkami" z polskich szpitali.

Przyczyn takiego stanu rzeczy w głównej mierze doszukiwać się należy w oszczędnościach. Lwia część placówek decyduje się na cięcia kosztów na posiłkach. Jak wskazują danie Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych. Ponadto, aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Przypomnijmy, że ministerstwo zdrowia zapowiadało zmiany w żywieniu pacjentów szpitalnych, jednak wycofało się z obietnic.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję