Pokazała, ile jedzenia znalazła w śmietniku za marketem. Serce pęka

Freeganizm to sposób, dzięki któremu ratujemy jedzenie ze śmietnika. Tik Tokerka pokazała, jakie produkty lądują w śmietniku.

ObrazekTikTok
Ewa

Każdego roku w śmietnikach ląduje 5 milionów ton jedzenia. Dużą część stanowią produkty, które z powodzeniem można byłoby jeszcze zjeść. Marnują nie tylko pojedyncze osoby, ale również (a może przede wszystkim) supermarkety. Odpowiedzią na to ma być coraz popularniejszy freeganizm.

Ratuje jedzenie ze śmietnika

Tiktokerka @freegankawpolsce na swoim profilu społecznościowym dzieli się swoimi łupami, promując tym samym ideę freeganizmu. Chociaż w Stanach Zjednoczonych jest znany od dziesiątek lat, to w Polsce dopiero raczkuje. Polega to na ratowaniu jedzenia przed zmarnowaniem, najczęściej wyciągając je ze śmietników i kontenerów. Wspiera również dzielenie się - zamiast wyrzucić obiad, można udostępnić informacje na dedykowanych grupach i podzielić się z drugą osobą.

Jedzenie ze śmietnika- Pyszności/ źródło: Canva,
Jedzenie ze śmietnika- Pyszności/ źródło: Canva,

Internautka zagląda do śmietników i wybiera się na tzw. "skipy", czyli wyprawy po wyrzucone produkty. Podczas jednej ze swoich wypraw udało jej się znaleźć m.in. ogromne ilości pieczywa, warzyw (bób, buraki, cukinia, sałata, włoszczyzna, pomidory, kalafior) i owoców. Znaleźć można również produkty zbożowe czy nabiał. Podczas jednej z wypraw udało jej się zdobyć prawie 300 produktów!

W komentarzach rozpętała się burza

Ilość marnowanego jedzenia spowodowała wielkie wzburzenie wśród internautów.

logika marketów: lepiej wyrzucić zamiast przecenić, zarobić dodatkowo i nie zmarnować🙄🙄
Smutne, że niektórzy nie mają co jeść, a lepiej wyrzucić niż np. przecenić o 90%.
To jest tragedia wyrzucać takie rzeczy, a jest taka bieda, brak słów.

Nie da się ukryć, że przerażające jest to, na jaką skalę działa marnowanie jedzenia. Niestety, w dużej mierze przykładają się do tego niekorzystne zapisy prawne, przez które właściciele sklepów boją się oddawać za darmo takie produkty. Nic więc dziwnego, że freeganizm z roku na rok jest coraz popularniejszy.

W innym poście pokazała też, ile pieczywa znalazła innym razem:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione