Pokazała przepis na dietetyczne jagodzianki z czekoladą. Bez wyrzutów sumienia
17.07.2023 14:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Znana influencerka pokazała przepis, na dietetyczne jagodzianki z białą czekoladą. Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.
Jagodziankowe szaleństwo ciągle trwa i nie ma w tym nic zaskakującego- sezon jest krótki, owoce pyszne, więc warto wykorzystać w pełni to, co daje nam las. Bułeczki z jagodami i grubą warstwą kruszonki mogą być jednak prawdziwą bombą kaloryczną. Jedna z instagramowych twórczyń pokazała, jak robi uwielbiane drożdżówki w nieco lżejszej wersji. Nie brakuje w niej jednak nie tylko jagód, ale również słodkiego akcentu w postaci białej czekolady i kruszonki.
Przepis prosto z Instagrama
Roksana Konkolska, znana jako @rocksanka, na swoim instagramowym profilu zebrała ponad 150 tysięcy obserwujących. Jej przepisy na popularne desery w odchudzonej wersji cieszą się ogromną popularnością, a fani z zaangażowaniem śledzą jej poczynania w sieci. Jej rolki zbierają setki tysięcy wyświetleń, a oglądający chętnie próbują jej receptur. W jednym z filmików podzieliła się swoim patentem na odchudzone jagodzianki z białą czekoladą. Jak podaje autorka przepisu, jedna słodka bułeczka ma zaledwie 212 kalorii, podczas gdy ta z cukierni może mieć ich nawet dwukrotnie więcej.
Dietetyczne jagodzianki
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- paczka suszonych drożdży (7-8g),
- paczka cukru wanilinowego (16 g),
- 2 łyżki białego cukru,
- jajko,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 125 ml ciepłego mleka wymieszanego z łyżką miodu.
Nadzienie
- 300 g jagód (po 2-3 łyżeczki jagód na bułeczkę),
- biała czekolada (po 1-1,5 kostki posiekanej czekolady na bułeczkę).
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 25 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę, sól, suszone drożdże, cukry, roztopione masło i ciepłe mleko z miodem. Zagniatam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Powstałą masę dzielę na 11 mniejszych kulek.
- Kulki rozpłaszczam, nadziewam jagodami oraz posiekaną czekoladą. Zalepiam brzegi, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie w misce zagniatam składniki na kruszonkę.
- Bułeczki smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Piekę przez 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza.