PrzepisPokazała stary przepis na jabłecznik babci. Internauci oszaleli na jego punkcie z jednego powodu

Pokazała stary przepis na jabłecznik babci. Internauci oszaleli na jego punkcie z jednego powodu

Pokazała przepis na jabłecznik babci - Pyszności; foto: Canva, TikTok
Pokazała przepis na jabłecznik babci - Pyszności; foto: Canva, TikTok
26.06.2023 11:33, aktualizacja: 26.06.2023 12:51

Pewna tiktokerka postanowiła udokumentować przepis na jabłecznik swojej babci. Nagrane przez nią video wzbudza na portalu społecznościowym ogromne zainteresowanie, a my szczerze przyznajemy, że już dawno nie byliśmy świadkami czegoś równie pysznego. Tego po prostu nie możesz przegapić.

W starych zapiskach babć czają się różne ciekawostki kulinarne, które — gdy już ujrzą światło dzienne — wzbudzają zachwyt i niepohamowaną, cieknącą ślinkę. Bezpretensjonalne, oryginalne, stworzone dzięki latom doświadczenia i podążania za rodzinną tradycją kulinarną — nic dziwnego, że są przez smakoszy cenione jak mało co innego.

Nie ma to jak jabłecznik babci! - Pyszności; foto: Canva
Nie ma to jak jabłecznik babci! - Pyszności; foto: Canva

Tiktokerka @aga_cooks postanowiła połączyć nowoczesność i przeszłość i udostępniła na swoim profilu przepis jej babci na jabłecznik. Szybko stał się on hitem, a widok zręcznie (i przede wszystkim: zupełnie ręcznie!) tworzącej ciasto babci tiktokerki wywołał lawinę sympatycznych komentarzy. Wygląda na to, że oryginalność bywa doceniana nawet w erze Thermomixa — i to nas niezmiernie cieszy. Koniecznie zapamiętaj tę recepturę, bo na pewno jeszcze nieraz ci się przyda!

Babciny jabłecznik

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mus jabłkowy:

  • 6 jabłek,
  • 1/3 szklanki wody,
  • pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, a resztę pokrój w ćwiartki. Przełóż je do garnuszka, podlej wodą i duś pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodaj cukier. Kiedy owoce staną się miękkie, rozgnieć je.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, dwoma jajkami i trzema żółtkami. Do połączonych składników dodaj proszek do pieczenia i cały czas mieszając, wsyp stopniowo mąkę.
  3. Blaszkę do pieczenia wysmaruj margaryną i obsyp niewielką ilością bułki tartej. Połowę przygotowanej masy rozsmaruj na powierzchni blaszki.
  4. Na spodzie ciasta umieść teraz równomiernie przygotowany wcześniej mus jabłkowy.
  5. Do drugiej połowy ciasta dodaj trochę mąki, wyrób i rozwałkuj. W ten sposób powstanie płat, którym teraz powinieneś przykryć spód ciasta. Całość ponakłuwaj delikatnie widelcem.
  6. Jabłecznik piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 35 minutach powinien już nabrać złocistego koloru.
  7. Po wystudzeniu polej ciasto lukrem zrobionym z mieszanki cukru pudru i mleka. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także