Pokazała stary przepis na jabłecznik babci. Internauci oszaleli na jego punkcie z jednego powodu

Pewna tiktokerka postanowiła udokumentować przepis na jabłecznik swojej babci. Nagrane przez nią video wzbudza na portalu społecznościowym ogromne zainteresowanie, a my szczerze przyznajemy, że już dawno nie byliśmy świadkami czegoś równie pysznego. Tego po prostu nie możesz przegapić.

ObrazekPokazała przepis na jabłecznik babci - Pyszności; foto: Canva, TikTok

W starych zapiskach babć czają się różne ciekawostki kulinarne, które — gdy już ujrzą światło dzienne — wzbudzają zachwyt i niepohamowaną, cieknącą ślinkę. Bezpretensjonalne, oryginalne, stworzone dzięki latom doświadczenia i podążania za rodzinną tradycją kulinarną — nic dziwnego, że są przez smakoszy cenione jak mało co innego.

Obrazek
Nie ma to jak jabłecznik babci! - Pyszności; foto: Canva

Tiktokerka @aga_cooks postanowiła połączyć nowoczesność i przeszłość i udostępniła na swoim profilu przepis jej babci na jabłecznik. Szybko stał się on hitem, a widok zręcznie (i przede wszystkim: zupełnie ręcznie!) tworzącej ciasto babci tiktokerki wywołał lawinę sympatycznych komentarzy. Wygląda na to, że oryginalność bywa doceniana nawet w erze Thermomixa — i to nas niezmiernie cieszy. Koniecznie zapamiętaj tę recepturę, bo na pewno jeszcze nieraz ci się przyda!

Babciny jabłecznik

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mus jabłkowy:

  • 6 jabłek,
  • 1/3 szklanki wody,
  • pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, a resztę pokrój w ćwiartki. Przełóż je do garnuszka, podlej wodą i duś pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodaj cukier. Kiedy owoce staną się miękkie, rozgnieć je.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, dwoma jajkami i trzema żółtkami. Do połączonych składników dodaj proszek do pieczenia i cały czas mieszając, wsyp stopniowo mąkę.
  3. Blaszkę do pieczenia wysmaruj margaryną i obsyp niewielką ilością bułki tartej. Połowę przygotowanej masy rozsmaruj na powierzchni blaszki.
  4. Na spodzie ciasta umieść teraz równomiernie przygotowany wcześniej mus jabłkowy.
  5. Do drugiej połowy ciasta dodaj trochę mąki, wyrób i rozwałkuj. W ten sposób powstanie płat, którym teraz powinieneś przykryć spód ciasta. Całość ponakłuwaj delikatnie widelcem.
  6. Jabłecznik piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 35 minutach powinien już nabrać złocistego koloru.
  7. Po wystudzeniu polej ciasto lukrem zrobionym z mieszanki cukru pudru i mleka. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej