Pokazała stary przepis na jabłecznik babci. Internauci oszaleli na jego punkcie z jednego powodu
Pewna tiktokerka postanowiła udokumentować przepis na jabłecznik swojej babci. Nagrane przez nią video wzbudza na portalu społecznościowym ogromne zainteresowanie, a my szczerze przyznajemy, że już dawno nie byliśmy świadkami czegoś równie pysznego. Tego po prostu nie możesz przegapić.
26.06.2023 | aktual.: 26.06.2023 12:51
W starych zapiskach babć czają się różne ciekawostki kulinarne, które — gdy już ujrzą światło dzienne — wzbudzają zachwyt i niepohamowaną, cieknącą ślinkę. Bezpretensjonalne, oryginalne, stworzone dzięki latom doświadczenia i podążania za rodzinną tradycją kulinarną — nic dziwnego, że są przez smakoszy cenione jak mało co innego.
Tiktokerka @aga_cooks postanowiła połączyć nowoczesność i przeszłość i udostępniła na swoim profilu przepis jej babci na jabłecznik. Szybko stał się on hitem, a widok zręcznie (i przede wszystkim: zupełnie ręcznie!) tworzącej ciasto babci tiktokerki wywołał lawinę sympatycznych komentarzy. Wygląda na to, że oryginalność bywa doceniana nawet w erze Thermomixa — i to nas niezmiernie cieszy. Koniecznie zapamiętaj tę recepturę, bo na pewno jeszcze nieraz ci się przyda!
Babciny jabłecznik
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mus jabłkowy:
- 6 jabłek,
- 1/3 szklanki wody,
- pół szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, a resztę pokrój w ćwiartki. Przełóż je do garnuszka, podlej wodą i duś pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodaj cukier. Kiedy owoce staną się miękkie, rozgnieć je.
- Margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, dwoma jajkami i trzema żółtkami. Do połączonych składników dodaj proszek do pieczenia i cały czas mieszając, wsyp stopniowo mąkę.
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj margaryną i obsyp niewielką ilością bułki tartej. Połowę przygotowanej masy rozsmaruj na powierzchni blaszki.
- Na spodzie ciasta umieść teraz równomiernie przygotowany wcześniej mus jabłkowy.
- Do drugiej połowy ciasta dodaj trochę mąki, wyrób i rozwałkuj. W ten sposób powstanie płat, którym teraz powinieneś przykryć spód ciasta. Całość ponakłuwaj delikatnie widelcem.
- Jabłecznik piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 35 minutach powinien już nabrać złocistego koloru.
- Po wystudzeniu polej ciasto lukrem zrobionym z mieszanki cukru pudru i mleka. Smacznego!