Pokrój ogórki i zalej aromatycznym sosem. Mizeria może się przy tym schować

Wiele osób uważa mizerię za jedną z najlepszych surówek świata. Okazuje się jednak, że ta koreańska wersja ogórków jest o niebo lepsza. Ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i prezentuje się o wiele lepiej niż dobrze nam znana polska wersja. Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ten przepis na stałe zagości w twoim domu.

Ogórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStockOgórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStock

Ogórki po koreańsku to sałatka dla miłośników ciekawych smaków. Zawiera ich wiele - od słodkich, przez kwaśne, po świeże nuty. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, by ją wykonać. Lista składników również nie jest skomplikowana, choć nazwa brzmi nieco egzotycznie.

Ogórki po koreańsku - przepis. Ten aromatyczny sos skradnie serce każdego

Ogórki po koreańsku to obłędna sałatka dla całej rodziny. Jest wyjątkowo pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 6 ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chilli.

Przepis na ogórki po koreańsku od przyjaciela z Azji. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy je posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
  2. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę należy pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
  3. Ogórki należy wypłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Następnie należy polać je sosem i wymieszać oraz schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chilli, jeśli chcemy nieco podkręcić smak sałatki. Świetnie komponuje się z mięsami i sosami. Smacznego!
Obrazek
Ogórek koreański - przepis. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują