Pokrój ogórki i zalej aromatycznym sosem. Mizeria może się przy tym schować

Wiele osób uważa mizerię za jedną z najlepszych surówek świata. Okazuje się jednak, że ta koreańska wersja ogórków jest o niebo lepsza. Ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i prezentuje się o wiele lepiej niż dobrze nam znana polska wersja. Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ten przepis na stałe zagości w twoim domu.

Ogórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStockOgórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStock

Ogórki po koreańsku to sałatka dla miłośników ciekawych smaków. Zawiera ich wiele - od słodkich, przez kwaśne, po świeże nuty. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, by ją wykonać. Lista składników również nie jest skomplikowana, choć nazwa brzmi nieco egzotycznie.

Ogórki po koreańsku - przepis. Ten aromatyczny sos skradnie serce każdego

Ogórki po koreańsku to obłędna sałatka dla całej rodziny. Jest wyjątkowo pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 6 ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chilli.

Przepis na ogórki po koreańsku od przyjaciela z Azji. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy je posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
  2. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę należy pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
  3. Ogórki należy wypłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Następnie należy polać je sosem i wymieszać oraz schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chilli, jeśli chcemy nieco podkręcić smak sałatki. Świetnie komponuje się z mięsami i sosami. Smacznego!
Obrazek
Ogórek koreański - przepis. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik