Pokrój ogórki i zalej aromatycznym sosem. Mizeria może się przy tym schować

Wiele osób uważa mizerię za jedną z najlepszych surówek świata. Okazuje się jednak, że ta koreańska wersja ogórków jest o niebo lepsza. Ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i prezentuje się o wiele lepiej niż dobrze nam znana polska wersja. Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ten przepis na stałe zagości w twoim domu.

Ogórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStockOgórki po koreańsku - przepis. Fot. AdobeStock

Ogórki po koreańsku to sałatka dla miłośników ciekawych smaków. Zawiera ich wiele - od słodkich, przez kwaśne, po świeże nuty. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, by ją wykonać. Lista składników również nie jest skomplikowana, choć nazwa brzmi nieco egzotycznie.

Ogórki po koreańsku - przepis. Ten aromatyczny sos skradnie serce każdego

Ogórki po koreańsku to obłędna sałatka dla całej rodziny. Jest wyjątkowo pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 6 ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chilli.

Przepis na ogórki po koreańsku od przyjaciela z Azji. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy je posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
  2. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę należy pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
  3. Ogórki należy wypłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Następnie należy polać je sosem i wymieszać oraz schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chilli, jeśli chcemy nieco podkręcić smak sałatki. Świetnie komponuje się z mięsami i sosami. Smacznego!
Obrazek
Ogórek koreański - przepis. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem