Pokrój ogórki i zalej aromatycznym sosem. Mizeria może się przy tym schować
Wiele osób uważa mizerię za jedną z najlepszych surówek świata. Okazuje się jednak, że ta koreańska wersja ogórków jest o niebo lepsza. Ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i prezentuje się o wiele lepiej niż dobrze nam znana polska wersja. Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ten przepis na stałe zagości w twoim domu.
07.07.2023 | aktual.: 07.07.2023 12:17
Ogórki po koreańsku to sałatka dla miłośników ciekawych smaków. Zawiera ich wiele - od słodkich, przez kwaśne, po świeże nuty. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, by ją wykonać. Lista składników również nie jest skomplikowana, choć nazwa brzmi nieco egzotycznie.
Ogórki po koreańsku - przepis. Ten aromatyczny sos skradnie serce każdego
Ogórki po koreańsku to obłędna sałatka dla całej rodziny. Jest wyjątkowo pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu.
Składniki:
- 6 ogórków,
- 2 łyżki soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
- 1 łyżeczka płatków chilli.
Przepis na ogórki po koreańsku od przyjaciela z Azji. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy je posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
- Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę należy pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
- Ogórki należy wypłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Następnie należy polać je sosem i wymieszać oraz schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chilli, jeśli chcemy nieco podkręcić smak sałatki. Świetnie komponuje się z mięsami i sosami. Smacznego!