PrzepisDania głównePolędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim
Pyszności

14.03.2019 17:00, aktual.: 10.09.2020 10:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto kolejny pomysł na genialny obiad w bardzo ciekawym wydaniu. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Polędwica

  1. 1 szt. polędwica wieprzowa
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz grubo mielony

Pozostałe składniki

  1. 1 łyżeczka tymianek suszony
  2. 8 szt. szynka parmeńska plastry
  3. 1 szt. ciasto francuskie
  4. 1 szt. jajko do posmarowania
  5. 1/3 szkl. czerwone wino
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 20 g masło
  9. 3 łyżki oliwa z oliwek
  10. 200 g pieczarki zetrzyj na tarce
  11. 100 g pasztet wieprzowy lub drobiowy
  12. 2 szt. szalotka
  13. 2 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj również o dodaniu oliwy z oliwek, po czym podsmaż na patelni.

Obraz

2. Na tej samej patelni połącz masło, oliwę z oliwek, pieczarki, szalotkę, czosnek, tymianek suszony, wino czerwone, sól oraz pieprz.

Obraz

3. Mieszankę przełóż do miski i dodaj pasztet. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Na plastrach szynki parmeńskiej rozprowadź mieszankę z pasztetem. Obtocz w nich podsmażoną polędwiczkę.

Obraz

5. Następnie owiń ciastem francuskim. Ponacinaj każdy kawałek i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także