Polej schab składnikiem za 6 złotych. Nabierze wyjątkowej kruchości
Masz już dość pieczonego mięsa wyschniętego na wiór? A może znudziły ci się kotlety schabowe? Oto doskonały pomysł, by urozmaicić codziennie menu i wywołać zachwyt domowników. Podaj na obiad schab w ketchupie, a nie pożałujesz.
04.03.2023 13:33
Choć może wydawać się to dziwne, ketchup to nie tylko dodatek do grillowanych dań czy parówek na śniadanie. Świetnie nadaje się również do marynowania mięsa. Nadaje mu nie tylko niezwykłego smaku, ale również wyjątkowej kruchości.
- czytamy na blogu Daylicooking.
Na blogu znajdziecie także świetny przepis na: Zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem
Schab w ketchupie – przepis
Składniki:
Sposób przygotowania:
Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, możesz je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, czosnek również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem (np. olejem). Układaj warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko polej ketchupem.
Formę przykryj pokrywką lub papierem do pieczenia. Pamiętaj, by nie przykrywać zbyt szczelnie, ponieważ para z duszącego się mięsa, musi mieć ujście.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i zapiekaj przez ok. godzinę, aż skruszeje. Pod koniec zapiekania możesz zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go.
Schab w ketchupie można podać na obiad lub na kolację. Pasują do niego ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a ketchup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.
A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: