PrzepisPolej schab składnikiem za 6 złotych. Nabierze wyjątkowej kruchości

Polej schab składnikiem za 6 złotych. Nabierze wyjątkowej kruchości

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

04.03.2023 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz już dość pieczonego mięsa wyschniętego na wiór? A może znudziły ci się kotlety schabowe? Oto doskonały pomysł, by urozmaicić codziennie menu i wywołać zachwyt domowników. Podaj na obiad schab w ketchupie, a nie pożałujesz.

Choć może wydawać się to dziwne, ketchup to nie tylko dodatek do grillowanych dań czy parówek na śniadanie. Świetnie nadaje się również do marynowania mięsa. Nadaje mu nie tylko niezwykłego smaku, ale również wyjątkowej kruchości.

„W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: mięso wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości ketchupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie mu zasmakuje”

- czytamy na blogu Daylicooking.

Na blogu znajdziecie także świetny przepis na: Zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

Schab w ketchupie – przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 100-150 ml ketchupu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • kawałek żółtego sera (opcjonalnie)
Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking

Sposób przygotowania:

Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, możesz je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i świeżo zmielonym  pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, czosnek również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem (np. olejem). Układaj  warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko polej ketchupem.

Formę przykryj pokrywką lub papierem do pieczenia. Pamiętaj, by nie przykrywać zbyt szczelnie, ponieważ para z duszącego się mięsa, musi mieć ujście.

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i zapiekaj przez ok. godzinę, aż skruszeje. Pod koniec zapiekania możesz zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go.

Schab w ketchupie można podać na obiad lub na kolację. Pasują do niego ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a ketchup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.

A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także