Polej schab składnikiem za 6 złotych. Nabierze wyjątkowej kruchości

Masz już dość pieczonego mięsa wyschniętego na wiór? A może znudziły ci się kotlety schabowe? Oto doskonały pomysł, by urozmaicić codziennie menu i wywołać zachwyt domowników. Podaj na obiad schab w ketchupie, a nie pożałujesz.

ObrazekPyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

Choć może wydawać się to dziwne, ketchup to nie tylko dodatek do grillowanych dań czy parówek na śniadanie. Świetnie nadaje się również do marynowania mięsa. Nadaje mu nie tylko niezwykłego smaku, ale również wyjątkowej kruchości.

„W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: mięso wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości ketchupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie mu zasmakuje”

- czytamy na blogu Daylicooking.

Na blogu znajdziecie także świetny przepis na: Zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

Schab w ketchupie – przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 100-150 ml ketchupu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • kawałek żółtego sera (opcjonalnie)
Obrazek
Pyszności - Fot. Daylicooking

Sposób przygotowania:

Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, możesz je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i świeżo zmielonym  pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, czosnek również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem (np. olejem). Układaj  warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko polej ketchupem.

Formę przykryj pokrywką lub papierem do pieczenia. Pamiętaj, by nie przykrywać zbyt szczelnie, ponieważ para z duszącego się mięsa, musi mieć ujście.

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i zapiekaj przez ok. godzinę, aż skruszeje. Pod koniec zapiekania możesz zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go.

Schab w ketchupie można podać na obiad lub na kolację. Pasują do niego ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a ketchup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.

A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟