Polej tym zwiędłą sałatę. W kilka minut odzyska świeżość

Twoja sałata zwiędła i straciła kolor? Nie wyrzucaj jej ani nie męcz się z jedzeniem niesmacznie wyglądającego warzywa. Istnieją sposoby, dzięki którym w try miga przywrócisz sałacie piękny wygląd. Nie musisz wcale lecieć do sklepu i tworzyć zaawansowanych mikstur. Wystarczą podstawowe produkty, które na pewno masz w swojej kuchni. 

ObrazekZwiędnięta sałata - Pyszności; foto: Canva

Sałata to produkt, którego używamy w naszych kuchniach bardzo często. Tworzenie z niej sałatek to czysta przyjemność zarówno dla podniebienia, jak i oka, a kanapkom nadaje pysznego wyglądu i orzeźwiającego smaku. Jest też warzywem niezwykle zdrowym i często polecanym przez dietetyków. Zawarte w niej witaminy (B, C, E) i minerały (magnez, potas, żelazo) to tylko połowa jej prozdrowotnych cech. Pojawianie się sałaty w różnego rodzaju dietach jest związane przede wszystkim z tym, że jest ona bogatym źródłem błonnika, elementu niezbędnego do utrzymania prawidłowej wagi.

Obrazek
Zwiędnięta sałata - Pyszności; foto: Adobe Stock

Ale nic co piękne, nie może trwać wieczne. Sałata, chociaż jest warzywem zdrowym i smacznym, ma też swoje wady. Największą z nich jest jej trwałość. Liście dosyć szybko zaczynają tracić wodę, a co za tym idzie, więdną i opadają. Mimo że sałata nie traci na tym pod względem zdrowotnym, to niewątpliwie zaczyna źle wyglądać. A wtedy ani my nie mamy ochoty jej zjeść, ani tym bardziej nie podamy jej gościom. Na szczęście nie jesteśmy w takich momentach skazani na wyrzucenie sałaty do kosza. Istnieją bowiem proste sposoby na przywrócenie jej dawnego wyglądu.

Jak uratować zwiędniętą sałatę?

Morsująca sałata

Najbardziej popularnym sposobem na odświeżenie sałaty, jest zapewnienie jej mroźnej kąpieli. Do dużej miski nalej zimnej wody i za pomocą lodu schłodź ją jeszcze bardziej. Jest to patent pewny i sprawdzony, ale niezbyt szybki — może trwać nawet około godziny.

Mąka ziemniaczana

Jeśli sałata zwiędła, a tobie się spieszy, musisz podjąć stanowcze kroki. Przygotuj mieszankę: do 2-3 litrów wody wsyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Teraz do przygotowanego płynu włóż sałatę, a po 15 minutach wyjmij i opłucz zimną wodą. Po tym krótkim czasie znów będzie wyglądała obłędnie.

Woda z cytryną

Cytryna to nie tylko produkt, którym możesz doprawić kawę lub wyczyścić mikrofalówkę. Wystarczy wkropić odrobinę jej soku do miski z wodą, a zanurzona w tej mieszance sałata w kilka chwil odzyska jędrny wygląd. Nie wierzysz? Wypróbuj!

Obrazek
Zwiędnięta sałata - Pyszności; foto: Canva

Woda z cukrem

Jeśli sałatę zamierzasz przeznaczyć na słodką sałatkę, odniesiesz dwie korzyści naraz: liście znów będą wyglądały pysznie i będą od razu doprawione! Zwiędniętą sałatę włóż do miski i przepłucz wodą z cukrem. Następnie osusz warzywo na sicie i gotowe.

A skoro o sałatkach i surówkach mowa, zobacz ten przepis na colesława lepszego niż w KFC. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥