Puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką

Na pytanie: kto lubi babeczki od razu słychać głośne "ja!". Chociaż kojarzą się nam one ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Dziś przygotowaliśmy pyszne pomidorowe muffiny na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem czarnuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski i pożywnego drugiego śniadania.

ObrazekPomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności
Ewa

Drożdżowe babeczki pomidorowe skrywają serowe wnętrze z mozzarellą. Ciasto wzbogaciliśmy o suszone pomidory, dzięki czemu nasze babeczki zyskują nieco śródziemnomorski, wakacyjny smak. Skorzystaliśmy też z okazji, żeby przemycić w naszym wypieku porcję zdrowia- nasiona czarnuszki Purella. Mają one nieco pikantny smak i świetnie wzbogacają całe danie. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano "złotem faraonów" ze względu na jej zdrowotne właściwości.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pomidorowe babeczki z mozzarellą- składniki

350 g mąki tortowej

½ opakowania drożdży uniwersalnych DELECTA

80 ml wody

80 koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

100 g pomidorów suszonych w oleju - pokrojonych

2 łyżeczki czarnuszki PURELLA

6 kuleczek mini mozzarelli

Przepis na drożdżowe babeczki z pomidorami i mozzarellą

Do miski wlej wodę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość, żeby przecier się rozpuścił.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Do osobnej miski przesyp mąkę i dodaj do niej suszone drożdże. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj przygotowany przecier z wodą, wbij jajka i wymieszaj. Kiedy składniki już się połączą- przejdź do ręcznego wyrabiania ciasta. Jeśli będzie się za bardzo kleiło- podsypuj je delikatnie mąką. Przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce, żeby tam wyrosło.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Kiedy ciasto już wyrośnie- dodaj do niego pokrojone w kawałki suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i nasiona słonecznika. Ponownie wyrób ciasto przy pomocy rąk i podziel je na mniejsze kulki.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Tak przygotowane kulki spłaszcz w dłoniach, połóż na środku mini mozzarellę i zawiń. Uformowane babeczki z mozzarellą odłóż do foremek posmarowanych masłem lub odrobiną oleju. Posyp całość zdrową czarnuszką Purella i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy 20 minut.

Obrazek

Kiedy babeczki ponownie wyrosną- przychodzi czas na pieczenie. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po tym czasie pyszne pomidorowe babeczki z dodatkiem pożywnych nasion czarnuszki marki Purella są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser