Puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką

Na pytanie: kto lubi babeczki od razu słychać głośne "ja!". Chociaż kojarzą się nam one ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Dziś przygotowaliśmy pyszne pomidorowe muffiny na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem czarnuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski i pożywnego drugiego śniadania.

ObrazekPomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności
Ewa

Drożdżowe babeczki pomidorowe skrywają serowe wnętrze z mozzarellą. Ciasto wzbogaciliśmy o suszone pomidory, dzięki czemu nasze babeczki zyskują nieco śródziemnomorski, wakacyjny smak. Skorzystaliśmy też z okazji, żeby przemycić w naszym wypieku porcję zdrowia- nasiona czarnuszki Purella. Mają one nieco pikantny smak i świetnie wzbogacają całe danie. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano "złotem faraonów" ze względu na jej zdrowotne właściwości.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pomidorowe babeczki z mozzarellą- składniki

350 g mąki tortowej

½ opakowania drożdży uniwersalnych DELECTA

80 ml wody

80 koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

100 g pomidorów suszonych w oleju - pokrojonych

2 łyżeczki czarnuszki PURELLA

6 kuleczek mini mozzarelli

Przepis na drożdżowe babeczki z pomidorami i mozzarellą

Do miski wlej wodę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość, żeby przecier się rozpuścił.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Do osobnej miski przesyp mąkę i dodaj do niej suszone drożdże. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj przygotowany przecier z wodą, wbij jajka i wymieszaj. Kiedy składniki już się połączą- przejdź do ręcznego wyrabiania ciasta. Jeśli będzie się za bardzo kleiło- podsypuj je delikatnie mąką. Przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce, żeby tam wyrosło.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Kiedy ciasto już wyrośnie- dodaj do niego pokrojone w kawałki suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i nasiona słonecznika. Ponownie wyrób ciasto przy pomocy rąk i podziel je na mniejsze kulki.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Tak przygotowane kulki spłaszcz w dłoniach, połóż na środku mini mozzarellę i zawiń. Uformowane babeczki z mozzarellą odłóż do foremek posmarowanych masłem lub odrobiną oleju. Posyp całość zdrową czarnuszką Purella i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy 20 minut.

Obrazek

Kiedy babeczki ponownie wyrosną- przychodzi czas na pieczenie. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po tym czasie pyszne pomidorowe babeczki z dodatkiem pożywnych nasion czarnuszki marki Purella są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇