Puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką

Na pytanie: kto lubi babeczki od razu słychać głośne "ja!". Chociaż kojarzą się nam one ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Dziś przygotowaliśmy pyszne pomidorowe muffiny na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem czarnuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski i pożywnego drugiego śniadania.

ObrazekPomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności
Ewa

Drożdżowe babeczki pomidorowe skrywają serowe wnętrze z mozzarellą. Ciasto wzbogaciliśmy o suszone pomidory, dzięki czemu nasze babeczki zyskują nieco śródziemnomorski, wakacyjny smak. Skorzystaliśmy też z okazji, żeby przemycić w naszym wypieku porcję zdrowia- nasiona czarnuszki Purella. Mają one nieco pikantny smak i świetnie wzbogacają całe danie. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano "złotem faraonów" ze względu na jej zdrowotne właściwości.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pomidorowe babeczki z mozzarellą- składniki

350 g mąki tortowej

½ opakowania drożdży uniwersalnych DELECTA

80 ml wody

80 koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

100 g pomidorów suszonych w oleju - pokrojonych

2 łyżeczki czarnuszki PURELLA

6 kuleczek mini mozzarelli

Przepis na drożdżowe babeczki z pomidorami i mozzarellą

Do miski wlej wodę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość, żeby przecier się rozpuścił.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Do osobnej miski przesyp mąkę i dodaj do niej suszone drożdże. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj przygotowany przecier z wodą, wbij jajka i wymieszaj. Kiedy składniki już się połączą- przejdź do ręcznego wyrabiania ciasta. Jeśli będzie się za bardzo kleiło- podsypuj je delikatnie mąką. Przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce, żeby tam wyrosło.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Kiedy ciasto już wyrośnie- dodaj do niego pokrojone w kawałki suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i nasiona słonecznika. Ponownie wyrób ciasto przy pomocy rąk i podziel je na mniejsze kulki.

Obrazek
Pomidorowa babeczki z mozzarellą- Pyszności

Tak przygotowane kulki spłaszcz w dłoniach, połóż na środku mini mozzarellę i zawiń. Uformowane babeczki z mozzarellą odłóż do foremek posmarowanych masłem lub odrobiną oleju. Posyp całość zdrową czarnuszką Purella i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy 20 minut.

Obrazek

Kiedy babeczki ponownie wyrosną- przychodzi czas na pieczenie. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po tym czasie pyszne pomidorowe babeczki z dodatkiem pożywnych nasion czarnuszki marki Purella są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo