Puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką
Na pytanie: kto lubi babeczki od razu słychać głośne "ja!". Chociaż kojarzą się nam one ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Dziś przygotowaliśmy pyszne pomidorowe muffiny na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem czarnuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski i pożywnego drugiego śniadania.
22.08.2022 | aktual.: 08.08.2023 12:47
Drożdżowe babeczki pomidorowe skrywają serowe wnętrze z mozzarellą. Ciasto wzbogaciliśmy o suszone pomidory, dzięki czemu nasze babeczki zyskują nieco śródziemnomorski, wakacyjny smak. Skorzystaliśmy też z okazji, żeby przemycić w naszym wypieku porcję zdrowia- nasiona czarnuszki Purella. Mają one nieco pikantny smak i świetnie wzbogacają całe danie. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. W starożytnym Egipcie czarnuszkę nazywano "złotem faraonów" ze względu na jej zdrowotne właściwości.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Pomidorowe babeczki z mozzarellą- składniki
350 g mąki tortowej
½ opakowania drożdży uniwersalnych DELECTA
80 ml wody
80 koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
100 g pomidorów suszonych w oleju - pokrojonych
2 łyżeczki czarnuszki PURELLA
6 kuleczek mini mozzarelli
Przepis na drożdżowe babeczki z pomidorami i mozzarellą
Do miski wlej wodę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość, żeby przecier się rozpuścił.
Do osobnej miski przesyp mąkę i dodaj do niej suszone drożdże. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj przygotowany przecier z wodą, wbij jajka i wymieszaj. Kiedy składniki już się połączą- przejdź do ręcznego wyrabiania ciasta. Jeśli będzie się za bardzo kleiło- podsypuj je delikatnie mąką. Przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce, żeby tam wyrosło.
Kiedy ciasto już wyrośnie- dodaj do niego pokrojone w kawałki suszone pomidory, posiekaną świeżą bazylię i nasiona słonecznika. Ponownie wyrób ciasto przy pomocy rąk i podziel je na mniejsze kulki.
Tak przygotowane kulki spłaszcz w dłoniach, połóż na środku mini mozzarellę i zawiń. Uformowane babeczki z mozzarellą odłóż do foremek posmarowanych masłem lub odrobiną oleju. Posyp całość zdrową czarnuszką Purella i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy 20 minut.
Kiedy babeczki ponownie wyrosną- przychodzi czas na pieczenie. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po tym czasie pyszne pomidorowe babeczki z dodatkiem pożywnych nasion czarnuszki marki Purella są już gotowe. Smacznego!