Pomidorowe bułeczki

Tym razem przychodzimy z przepisem na przepyszne pomidorowe bułeczki. Nie sposób oderwać od nich wzroku, a ich smak jest po prostu wyjątkowy.

Obrazek
Pyszności

Przygotowanie naszych bułeczek było możliwe dzięki blenderowi próżniowemu marki Philips.

Składniki:

Rozczyn

  1. 20 g świeże drożdże
  2. 150 ml mleko ciepłe
  3. 2 łyżki mąka pszenna razowa
  4. 1 łyżka cukier

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. pomidory sparzone i obrane ze skórki
  2. 2 szt. jajka
  3. 500-550 g mąka pszenna razowa

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania rozczynu, po czym odstaw go na 15 minut. Następnie użyj blendera i połącz w nim: sparzone i obrane ze skórki pomidory, jajka i sól.

Obrazek

2. Czas połączyć w misce mąkę razową, rozczyn oraz mieszankę z blendera.

Obrazek

3. Po uzyskaniu konsystencji ciasta, przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Obrazek

4. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki.

Obrazek

5. Każdy element rozwałkuj i spleć jak na zdjęciu poniżej. Bułeczki w takiej formie odstaw na 45 minut, po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp.160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach