PrzepisPomidorówka palce lizać. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Pomidorówka palce lizać. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Pyszności - Fot. Roślinna sprawa
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

01.05.2023 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu. My jednak mamy nieco inną propozycję. Oto przepyszna zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami i makaronem orecchiette.

Szukasz smacznego, aromatycznego i pożywnego pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj krem z pomidorów z roślinnymi klopsikami i makaronem. Zupa w takim wydaniu jest bardzo sycąca, dlatego nie potrzeba do niej drugiego dania. Dzięki aromatycznym dodatkom takim jak czosnek, natka pietruszki czy chili, zupa ma wyrazisty smak i obłędny zapach. Po prostu palce lizać!

W sekcji dodatki wspaniale grają liście świeżej bazylii, posiekana natka pietruszki i orzechowa posypka umami. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów, najlepiej podłużnych odmian. Sparz i obierz je ze skórki, a następnie pokrój niedbale w dużą kostkę

- pisze Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa".

Zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami - przepis

Składniki dla 2 osób:

  • 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 duża posiekana w drobną kostkę cebula
  • 3 duże ząbki czosnku, rozgniecionego lub startego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki płatków chili lub gochugaru
  • 800 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 200 g makaronu orecchiette
  • 8 roślinnych klopsików
  • sól

Do podania:

  • natka pietruszki
  • płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i sporą szczyptę soli. Zeszklij na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 10–12 minut. Pozwól cebuli lekko się zarumienić, wrzuć czosnek i smaż minutę. Zwiększ ogień, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a po 2 minutach wrzuć pomidory z puszki, płatki chili oraz sól.
  2. Kiedy sos mocno bulgocze, dolej bulion lub wodę, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez przykrycia.
  3. W tym czasie na osobnej patelni podsmaż klopsy i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nalej zupę, dodaj porcję makaronu i klopsy. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczyptą płatków chili. Zupa pomidorowa gotowa!

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Pyszności - Fot. Roślinna sprawa
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: