Pomidorówka palce lizać. Już nigdy nie zrobisz inaczej
01.05.2023 10:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu. My jednak mamy nieco inną propozycję. Oto przepyszna zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami i makaronem orecchiette.
Szukasz smacznego, aromatycznego i pożywnego pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj krem z pomidorów z roślinnymi klopsikami i makaronem. Zupa w takim wydaniu jest bardzo sycąca, dlatego nie potrzeba do niej drugiego dania. Dzięki aromatycznym dodatkom takim jak czosnek, natka pietruszki czy chili, zupa ma wyrazisty smak i obłędny zapach. Po prostu palce lizać!
- pisze Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa".
Zobacz także
Zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami - przepis
Składniki dla 2 osób:
- 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 duża posiekana w drobną kostkę cebula
- 3 duże ząbki czosnku, rozgniecionego lub startego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki płatków chili lub gochugaru
- 800 ml bulionu warzywnego lub wody
- 200 g makaronu orecchiette
- 8 roślinnych klopsików
- sól
Do podania:
- natka pietruszki
- płatki chili
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i sporą szczyptę soli. Zeszklij na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 10–12 minut. Pozwól cebuli lekko się zarumienić, wrzuć czosnek i smaż minutę. Zwiększ ogień, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a po 2 minutach wrzuć pomidory z puszki, płatki chili oraz sól.
- Kiedy sos mocno bulgocze, dolej bulion lub wodę, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez przykrycia.
- W tym czasie na osobnej patelni podsmaż klopsy i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nalej zupę, dodaj porcję makaronu i klopsy. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczyptą płatków chili. Zupa pomidorowa gotowa!
Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: