Pomidorówka palce lizać. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu. My jednak mamy nieco inną propozycję. Oto przepyszna zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami i makaronem orecchiette.
Szukasz smacznego, aromatycznego i pożywnego pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj krem z pomidorów z roślinnymi klopsikami i makaronem. Zupa w takim wydaniu jest bardzo sycąca, dlatego nie potrzeba do niej drugiego dania. Dzięki aromatycznym dodatkom takim jak czosnek, natka pietruszki czy chili, zupa ma wyrazisty smak i obłędny zapach. Po prostu palce lizać!
W sekcji dodatki wspaniale grają liście świeżej bazylii, posiekana natka pietruszki i orzechowa posypka umami. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów, najlepiej podłużnych odmian. Sparz i obierz je ze skórki, a następnie pokrój niedbale w dużą kostkę
- pisze Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa".
Zobacz także
Zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami - przepis
Składniki dla 2 osób:
- 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 duża posiekana w drobną kostkę cebula
- 3 duże ząbki czosnku, rozgniecionego lub startego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki płatków chili lub gochugaru
- 800 ml bulionu warzywnego lub wody
- 200 g makaronu orecchiette
- 8 roślinnych klopsików
- sól
Do podania:
- natka pietruszki
- płatki chili
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i sporą szczyptę soli. Zeszklij na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 10–12 minut. Pozwól cebuli lekko się zarumienić, wrzuć czosnek i smaż minutę. Zwiększ ogień, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a po 2 minutach wrzuć pomidory z puszki, płatki chili oraz sól.
- Kiedy sos mocno bulgocze, dolej bulion lub wodę, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez przykrycia.
- W tym czasie na osobnej patelni podsmaż klopsy i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nalej zupę, dodaj porcję makaronu i klopsy. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczyptą płatków chili. Zupa pomidorowa gotowa!
Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: