Pomidorówka palce lizać. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. W badaniach opinii publicznej od lat wygrywa w rankingach najbardziej lubianych zup. Pomidorówka regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu. My jednak mamy nieco inną propozycję. Oto przepyszna zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami i makaronem orecchiette.

ObrazekPyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

Szukasz smacznego, aromatycznego i pożywnego pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj krem z pomidorów z roślinnymi klopsikami i makaronem. Zupa w takim wydaniu jest bardzo sycąca, dlatego nie potrzeba do niej drugiego dania. Dzięki aromatycznym dodatkom takim jak czosnek, natka pietruszki czy chili, zupa ma wyrazisty smak i obłędny zapach. Po prostu palce lizać!

W sekcji dodatki wspaniale grają liście świeżej bazylii, posiekana natka pietruszki i orzechowa posypka umami. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów, najlepiej podłużnych odmian. Sparz i obierz je ze skórki, a następnie pokrój niedbale w dużą kostkę

- pisze Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa".

Zupa pomidorowa z roślinnymi klopsikami - przepis

Składniki dla 2 osób:

  • 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 duża posiekana w drobną kostkę cebula
  • 3 duże ząbki czosnku, rozgniecionego lub startego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki płatków chili lub gochugaru
  • 800 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 200 g makaronu orecchiette
  • 8 roślinnych klopsików
  • sól

Do podania:

  • natka pietruszki
  • płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i sporą szczyptę soli. Zeszklij na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 10–12 minut. Pozwól cebuli lekko się zarumienić, wrzuć czosnek i smaż minutę. Zwiększ ogień, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a po 2 minutach wrzuć pomidory z puszki, płatki chili oraz sól.
  2. Kiedy sos mocno bulgocze, dolej bulion lub wodę, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez przykrycia.
  3. W tym czasie na osobnej patelni podsmaż klopsy i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do misek nalej zupę, dodaj porcję makaronu i klopsy. Posyp posiekaną natką pietruszki i szczyptą płatków chili. Zupa pomidorowa gotowa!

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy