PrzepisMagda Gessler zdradziła przepis na pomidorówkę. Jeden składnik odmieni całą zupę

Magda Gessler zdradziła przepis na pomidorówkę. Jeden składnik odmieni całą zupę

Pomidorówka według Magdy Gessler jest wyjątkowo smaczna.  Okazuje się, że znana restauratorka dodaje do niej podsmażane na maśle pomidory. Dzięki temu zupa nabiera fantastycznego aromatu i smaku. Poniżej podajemy przepis według Magdy Gessler na to kultowe danie.

Magda Gessler zdradziła przepis na pomidorówkę. Jeden składnik zmienia wszystko - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Magda Gessler zdradziła przepis na pomidorówkę. Jeden składnik zmienia wszystko - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka

12.08.2022 16:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lekka, smaczna pomidorówka

Zupa pomidorowa - Pyszności
Zupa pomidorowa - Pyszności

Pomidorówkę często przygotowujemy na bazie rosołu. Ta kultowa zupa wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu. Niekiedy wzbogacamy ją również w aromatyczne zioła takie jak bazylia, czy oregano. Okazuje się, że Magda Gessler dodaje do niej podsmażane na maśle pomidory. W ten sposób nadaje daniu wspaniałego aromatu oraz wyjątkowo intensywnego smaku.

Przepis na zupę pomidorową według Magdy Gessler

Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Składniki:

2 l wody

750 g żeberek cielęcych

4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

4 marchewki

kawałek selera

2 pory

koperek

125 ml soku z kiszonej kapusty

6 pomidorów

4 łyżki śmietany

natka pietruszki

masło

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Pokrojone żeberka wrzuć do garnka z zimną wodą. Wszystko gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Całość gotuj jeszcze przez około 30 - 45 minut.

Przygotuj warzywa - marchewkę, por, seler - oczyść je odpowiednio lub obierz. Koperek oraz natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie te składniki wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze przez około godzinę.

W kolejnym kroku przecedź wywar i wlej do niego sok z kiszonej kapusty. Przygotuj pomidory - obierz je ze skórki, a następnie pokrój na kawałki. Następnie smaż je przez chwilę na maśle, na średnim ogniu. Gdy zauważysz, że pomidory się rozpadają, dodaj je do wywaru.

Zupę gotuj jeszcze przez około 10 - 15 minut. Na końcu dopraw ją solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu zmieszaj śmietanę z małą ilością gorącego wywaru. Następnie dodawaj ją stopniowo do zupy.

Pomidorówka wspaniale smakuje posypana świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować calzone z mięsem mielonym krok po kroku. W takiej formie smakują jak burgery! Idealnie sprawdzi się jako pyszna przekąska.