Każda gospodyni powinna znać te triki. Nie tylko ułatwiają, ale tez przyspieszają pracę w kuchni
07.12.2022 11:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Swoje kulinarne umiejętności udoskonala się całe życie. Podczas gdy kiedyś opierało się to jedynie na babcinych przekazach lub metodzie prób i błędów, dziś można sobie ułatwiać życie. I właśnie po to jest ten artykuł. Zawarliśmy w nim porady dla gospodyń, których przecież nigdy za wiele. Niektóre są naprawdę cudowne.
Szczegóły. Często to właśnie one decydują o efektywności naszej pracy w kuchni. Nie chodzi tu wcale o znajomość skomplikowanych przepisów i śledzenie bieżących trendów kulinarnych. By gotowało nam się lepiej, trzeba przede wszystkim doskonalić proste czynności. Dopiero później wykorzystujemy je podczas poważnego pichcenia.
Jak mawiają najlepsi szefowie kuchni: nie bierz się za gotowanie potraw z trzygwiazdkowych restauracji, póki nie nauczysz się podstaw. Tym razem pomijamy więc kwestie prostych przepisów, a skupimy się na trikach, które ułatwią ci funkcjonowanie w kuchni. A to jak z jazdą na rowerze: kiedy raz ich spróbujesz, te umiejętności pozostaną ci już do końca.
Oto wybrane przez nas najciekawsze porady dla gospodyń, początkujących (i nie tylko!) kucharzy, i wszystkich pasjonatów gotowania.
Porady dla gospodyń
#1 Utrzymuj ostrość noża
Jest to na pierwszy rzut oka banał, ale chodzi tu o kwestię... bezpieczeństwa. Tępy nóż, wbrew pozorom, to sprawca większej ilości wypadków i skaleczeń, niż jego naostrzony odpowiednik. Kiedy nóż jest tępy, podczas krojenia może ,,zmienić tor" nadany mu przez użytkownika i katastrofa gotowa.
#2 Idealne jajko sadzone
Jeśli zastanawiałaś się, skąd bierze się ten cudowny, idealnie okrągły kształt jajka sadzonego z filmów, oto odpowiedź. Zanim umieścisz jajko na patelni, wbij je na... sito. Wodnista część białka spłynie, a ty usmażysz idealnie okrągłe jajko.
#3 Obieranie imbiru
Nieregularny kształt imbiru to udręka podczas jego obierania. Nie rób więc tego nożykiem czy obieraczką. O wiele lepiej sprawdzi się tu... łyżka.
#4 Sos w formie kostek
Jeśli nie zużyłaś jakiegoś sosu do końca, nie wylewaj go. Przecież napracowałaś się nad nim, a to oznacza, że może ci się jeszcze przydać. Zamroź go więc, ale nie w całości, tylko w foremce do kostek lodu. Dzięki temu będziesz mogła go rozmrażać partiami, wedle potrzeby.
#5 Forma do ciasta taka, jaką chcesz
Jeśli twoja forma do ciasta okazała się za duża, możesz samodzielnie nadać jej odpowiedni rozmiar. Zrób to przy pomocy folii aluminiowej. Zegnij jej końce i utwórz z niej ,,dodatkową" ściankę formy.
#6 Próbuj mięsa mielonego
Spokojnie, to nie będzie porada typu: odrobina surowej wieprzowiny czy kurczaka ci nie zaszkodzi. Ile razy zdarzyło ci się nieodpowiednio przyprawić mielone? Przed usmażeniem weź niewielki kawałeczek wyrobionej masy i wsadź go na 15 sekund do mikrofali. Teraz możesz spróbować i - w razie czego - dosypać przypraw.
#7 Do mrożenia używaj vacum
Vacum to urządzenie, które działa na zasadzie pompy próżniowej. Podstawowa wersja nie kosztuje dużo, a mrożenie nabierze dla ciebie nowego znaczenia. Będziesz z tego czerpała same plusy: bezpieczne mrożenie, szybkie rozmrażanie i... dużo miejsca w zamrażarce. Dzięki specjalnym torebkom do vacum zamrozisz sosy, zupy czy mięsa w płaskiej formie.
#8 Uważaj na czosnek
Na koniec coś niezwykle prostego, ale też niezbędnego w asortymencie kulinarnej wiedzy. Jeśli przygotowujesz danie ze smażonym czosnkiem i cebulą, zawsze zacznij od tej drugiej. Czosnek szybko się pali, więc ,,dorzuć" go do cebuli dosłownie na sam koniec.
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.