Porównał ceny produktów spożywczych w Polsce i w Chinach. W oczy rzuca się jedno

Zdarza się, że podróżując po Europie, mimowolnie zaczynamy porównywać tamtejsze ceny do tych, które obowiązują w Polsce. Pewien dietetyk postanowił wykroczyć z takim zestawieniem nieco dalej. Porównał więc polskie ceny artykułów spożywczych do... chińskich. Jak prezentuje się sytuacja na tym dalekowschodnim rynku? I czy za mango, mleko i banany płacimy więcej, czy mniej niż Chińczycy?

ObrazekFreepik/Instagram/Rudawsky Diet

O chińskim rynku spożywczym nie wiemy zbyt wiele. Co prawda wyrażenie "made in China" jest wszystkim doskonale znane, ale poza ogromną siłą eksportu kraju Państwa Środka, nie dochodzi do nas zbyt wiele informacji na temat tamtejszych cen. Dietetyk prowadzący w mediach społecznościowych profil o nazwie "Rudawsky Diet" postanowił nieco to zmienić. Porównał więc ceny niektórych produktów spożywczych. Jakie są jego spostrzeżenia? Gdzie zapłacimy więcej za banany, mango czy mleko: u nas, czy w Chinach?

Obrazek
Jak prezentują się ceny produktów spożywczych w Chinach? - Pyszności; foto: Canva

Ceny chińskie, ceny polskie

Dietetyk dokonał porównania kilku podstawowych produktów spożywczych oraz artykułów, które kojarzą się stricte z Chinami. Oto wyniki jego "badania":

  • Kilogram bananów. W Chinach: 6,43 zł, w Polsce: 8,99 zł.
  • Kilogram mango. W Chinach: 6,43 zł, w Polsce: 11,99 zł.
  • Litr mleka. W Chinach: 6,49 zł, w Polsce: 3,79 zł.
  • Oliwa z oliwek (250 ml). W Chinach: 21,77 zł. W Polsce: 9,50 zł.
  • Gorzka czekolada marki Lindt. W Chinach: 27,67 zł, w Polsce: 13,49 zł.
  • Butelka Pepsi (500 ml) W Chinach: 2,30 zł, w Polsce: 5,39 zł.
  • 10 kg ryżu. W Chinach: 44,25 zł. W Polsce: 63,20 zł.
  • Pomidory koktajlowe. W Chinach: 7,02 zł, w Polsce: 14,99 zł.
Obrazek
Dietetyk porównał ceny w Chinach i w Polsce - Pyszności; foto: Canva

Jak na pewno zauważyłeś, niektóre wskazane przed dietetyka produkty są w Chinach o wiele tańsze. Ceny pomidorków koktajlowych i pepsi są o ponad połowę niższe, niż w Polsce. Również mango jest tam relatywnie tanie. Sytuacja zmienia się jednak w przypadku artykułów, które nie są z Chinami kulturowo związane. Oliwa z oliwek i szwajcarska czekolada są dwukrotnie droższe. Również mleko zdaje się mieć tam stosunkowo wysoką cenę. To jednak może się niedługo zmienić, bo według najnowszych informacji, branża mleczarska w Państwie Środka mocno się ostatnio rozwija.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę