Postaw zamiast deski z przystawkami. Rozejdą się jak ciepłe bułeczki
W czasie sylwestrowej zabawy ważnych jest kilka elementów: dobra muzyka, odpowiedni ludzie i wyjątkowe przekąski. O ile dwa pierwsze punkty musimy pozostawić ci do samodzielnej decyzji, o tyle spieszymy z pomocą w przypadku przekąsek.
Najpierw, w czasach PRL-u, były szklanki z paluszkami i kiełbasa obok. Po latach hitem stały się deski przekąsek z misternie ułożonymi kawałkami serów i wędlin. Dziś w kuchni Pyszności te dwa światy spotkały się ze sobą. Jest na bogato, ale z nutą fantazji, jaką zdecydowanie miały nasze mamy i babcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria przetestowała sylwestrowe przekąski
Imprezowe rożki z przekąskami - przepis na Sylwestra
Zamiast upychać w szklance zwykłe paluszki, postaw na inne dodatki. Rożki z wędlinami i serami to przekąska "na bogato", która nie tylko zachwyci gości, ale będzie także praktycznym rozwiązaniem na stole. Każdy może chwycić za porcję, bez gorączkowego poszukiwania wykałaczki lub widelczyka.
Wystarczą rożki lodowe bez cukru, ulubione dodatki i odrobina fantazji, by postawić na stole te przekąski. Oliwki, salami, krakersy, paluszki, ulubiony ser i wszystko to, czego dusza zapragnie. Prezentują się naprawdę ładnie, a wysiłek włożony w ich przygotowanie jest minimalny.
Składniki:
- 6 rożków,
- paluszki,
- ser żółty,
- kabanosy,
- salami,
- ogórki korniszony,
- oliwki zielone,
- chrupki chlebowe o smaku czosnkowym,
- mini krakersy,
- winogrono czerwone,
- camembert.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ser pokrój w paski, oliwki nadziej na wykałaczkę, by wygodnie było je wyciągnąć.
Krok 2. Teraz nie pozostaje nic prostszego niż wypełnienie rożków dodatkami. Postaraj się wkładać je tak, by można było dostrzec każdy element. Aby rożki trzymały pion, wstaw całość do wysokiej szklanki lub kieliszka, na przykład na szampana. Warto przygotować kilka wersji z różnymi dodatkami - trochę jak taki wafelek niespodzianka. Smacznego!