10 popularnych potraw, które powstały przez przypadek, a teraz znają je wszyscy

Czasami to nie kreatywność, a przypadek sprawia, że powstaje coś genialnego, również w kuchni.

Obrazek
Ewa

#1 Lody na patyku

Jak każdy inny 11-latek, Frank Epperson uwielbiał napoje gazowane. Niestety - a raczej na szczęście - pewnej zimnej nocy 1905 roku zostawił na werandzie swój sprzęt do produkcji napojów gazowanych. Nadszedł ranek i mały Frank stwierdził, że jego mikstura zamarzła i zamieniła się w fantastyczne lody. Przez 20 lat tworzył lodowe przysmaki, zanim wystąpił o opatentowanie receptury.

Obrazek

#2 Ciastka z kawałkami czekolady

Ruth Wakefield chciała upiec ciasteczka dla swoich gości, kiedy zabrakło jej specjalnej czekolady do pieczenia. Chwyciła więc za tabliczkę zwykłej czekolady i dodała ją do ciasta. Nie rozpuściła się (wbrew oczekiwaniom gospodyni) a została w kawałach w środku ciasta. I tak od 1930 cały świat zajada się ciasteczkami z kawałkami czekolady.

Obrazek

#3 Chipsy

Chociaż teraz chipsy są jedną z najpopularniejszych słonych przekąsek na świecie, to mało kto wie, że powstały na znak protestu. W 1853 roku szef kuchni George Crum poczuł się sfrustrowany po tym, jak klient raz po raz odsyłał jego smażone ziemniaki, narzekając, że są rozmoczone i zbyt grube. Szef kuchni pokroił następną partię ziemniaków tak cienko, jak tylko mógł, usmażył je i posypał dużą ilością soli. O dziwo, uporczywy klient je pokochał i puścił informacje o tych cienkich, chrupiących plastrach ziemniaków. W obliczu rosnącego popytu szef kuchni Crum otworzył własną restaurację o nazwie Crumbs House.

Obrazek

#4 Wafelki do lodów

Same lody były popularne wiele lat przed tym, zanim zaczęto serwować je w wafelkowych rożkach. Pewnego dnia na targach światowych w St. Louis w 1904 r. sprzedawcy zabrakło misek do podania jego lodów. Hamwri, Syryjczyk, który na sąsiednim stoisku sprzedawał chrupiące ciasto przypominające gofry, szybko zwinął swój produkt i podał go sprzedawcy lodów. Klienci woleli chrupiące gofry od misek. 6 lat później Hamwri otworzył własną firmę, która zaczęła produkować rożki.

Obrazek

#5 Nachosy

W 1943 roku w Meksyku, grupa żon stacjonujących w pobliskiej bazie żołnierzy, wyszła na zakupowe łowy. Późnym wieczorem dopadł je głód i trafiły do "Victory Club Restaurant". Szefa kuchni już nie było, więc menedżer, Ignacio Nacho Araya, musiał improwizować. Kawałki tortilli pokroił w trójkąty, posypał serem, ostrą papryczką i zapiekł. Danie podbiło serca głodnych pań, a menedżer restauracji zbił na tym majątek.

Obrazek
side view nachos tortilla chips with grilled ground meat tomato spring onion tomato cheese jalapeno pepper and sour cream on top

#6 Serowe chrupki

Początkowo były jedynie odpadem przy produkcji paszy dla zwierząt. Zauważono, że jeśli spadły w pobliżu maszyn, które emitują ciepło- rosły. Edward Wilson dosłownie podniósł je z ziemi, dodał przyprawy i... resztę już znacie. Obecnie ponad 100 firm produkuje różne warianty chrupek serowych.

Obrazek

#7 Kawa

Popularna legenda głosi, że pierwsze magiczny działaniem kawy cieszyły się... kozy.
Pewnego dnia, setki lat temu, Kaldi, etiopski pasterz kóz, zauważył zmianę w zachowaniu swoich kóz. Kaldi zauważył, że kozy były niezwykle radosne i energiczne, więc podążał za nimi. Okazało się, że kozy pożerały ziarna i liście konkretnego drzewa. Zaciekawiony, Kaldi też zjadł część z nich, a także dał trochę mnichowi, który miał problemy z utrzymaniem przytomności podczas modlitw. Mnisi pokochali nowy napój ze względu na jego pobudzające działanie i dobry smak.

Obrazek

#8 Piwo

Mieszkańcy Mezopotamii zaczęli magazynować ziarna na chleb w wilgotnych miejscach, co skutkowało tym, że fermentowały. I to właśnie ten proces fermentacji zaowocował najwcześniejszym piwem. Następny piwny toast wznieśmy za odważnego Mezopotamczyka, który był na tyle odważny, by spróbować dziwnej cieczy.

Obrazek

#9 Kanapki

Trwa debata na temat wynalezienia kanapki. Niektórzy uważają, że hrabia Sandwich, John Motagu nie mógł opuścić szczególnie intensywnej gry hazardowej, więc poprosił o przyniesienie mu mięsa między dwoma kawałkami chleba. Inni uważają, że praca trzymała go przy biurku przez wiele godzin, co wymagało posiłku bez przyborów kuchennych. Tak czy inaczej, odmowa Montagu wstania i zjedzenia posiłku zaowocowała jednym z największych kulinarnych postępów w historii.
Kanapki są super :)

Obrazek

#10 Cola

John Pemberton był rannym weteranem, który uzależnił się od morfiny. Starał się stworzyć substytut, aby powstrzymać nałóg. Podczas eksperymentów w swojej aptece stworzył tonik (oryginalną formułę Coca Coli), który zawierał niewielkie ilości kokainy, a także bogate w kofeinę orzechy kola. W 1887 roku inny farmaceuta z Atlanty, Asa Candler, kupił formułę Coca Coli od firmy Pemberton za 2300 dolarów. Pod koniec lat 90. XIX wieku Coca Cola była jednym z najpopularniejszych napojów gazowanych w Ameryce.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników