Pralka Frania miała dodatkowe, kulinarne zastosowanie. Nasze mamy miały niezły patent!

Zaradność to podstawa! Nasze mamy i babcie miały ją w małym paluszku.

Obrazek
Ewa

Niezawodna Frania

Niezawodna Frania była obowiązkowym wyposażeniem w każdym domu.

Nie ulega wątpliwości, że ta pralka, składająca się z dwucylindrycznych komór, wykonanych z emaliowanej blachy, odmieniła życie gospodyń domowych w Polsce drugiej połowy ubiegłego wieku - mówi Rafał Pytla z Muzeum Czar PRL

Niektóre działają do dziś!
Mimo upływu lat niektóre pralki wciąż są sprawne. Nie da się ukryć, że babcia wszystkich pralek była naprawdę solidna.

Kulinarne zastosowanie- pralka Frania

Okazuje się, że niektóre kobiety używały jej nie tylko do prania. Była pomocna podczas... kiszenia ogórków!
Spokojnie, nikt ich nie kisił we Frani ;)
Przy dużej produkcji słoików do domowej spiżarni uruchamiano ją i płukano w niej ogórki. Dzięki odpowiedniemu wymoczeniu i wyszorowaniu ogórki zachowywały jędrność i pozostawały przyjemnie chrupiące.

Dzięki wysokim parametrom wirowania można było też zrobić w niej masło lub majonez, a niektórzy szykowali tam też... bimber.
Jak? Tego nie wiemy, ale trzeba przyznać, że za wielozadaniowość należy się zdecydowanie piątka z plusem ;)

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi