Prawdziwa bomba witaminowa. Najprostszy sos do makaronu i nie tylko

Pesto to idealna pasta, który całkowicie odmienia nie tylko smak, ale i wygląd naszego makaronu. Zielone pesto najczęściej kojarzy nam się z sosem przygotowanym z bazylii, jednak wcale nie musi tak być. Ten zielony sos na bazie innego zaskakującego składnika jest równie pyszny. Podpowiadamy, jak przygotować pesto z pokrzywy.  

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. PexelsZielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels

Tradycyjne pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Do jego przygotowania używa się marmurowych moździerzy, w których uciera się oliwę, bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i sól. Na szczęście przygotowanie pesto w domu jest o niebo łatwiejsze.

Zielone pesto – przepis. Ten składnik zaskoczy każdego

Niewiele osób docenia pokrzywę jako składnik potraw, uznając ją za najzwyklejszy chwast. To duży błąd, ponieważ potrafi doskonale urozmaicić smak wielu dań i ma fantastyczne właściwości. Pokrzywa doskonale wzmacnia odporność, przyspiesza chudnięcie, eliminuje wodę z organizmu, ale też doskonale radzi sobie z różnego rodzaju bólem, gojeniem się ran i anemią.

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels

Pokrzywa zawiera też kwas foliowy, witaminę C, wapń, żelazo i krzem. Warto zebrać ją w maju, kiedy jest jeszcze młoda, i przygotować z niej pyszne pesto do makaronu.

Pesto z pokrzywy

Składniki: 

  • 4-5 garści liści pokrzywy,
  • 2 łyżki prażonego słonecznika,
  • około 1/3 szklanki oliwy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oregano, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania: 

  1. Liście pokrzywy należy zblanszować, to znaczy zalać wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą.
  2. Jeśli nie kupiliśmy gotowego prażonego słonecznika, musimy uprażyć go na patelni.
  3. Drobno kroimy zblanszowaną wcześniej pokrzywę i dodajemy do niej ząbki czosnku, oliwę i przyprawy — sól, pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi.
  4. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie blendujemy.
  5. Polewamy makaronem sosem, a następnie posypujemy serem. Smacznego!

Z czym je podawać?

Pesto z pokrzywy doskonale będzie komponować się z dowolnym rodzajem makaronu. Zielona pasta może być jednak świetnym dodatkiem do kanapek. Wystarczy kromka świeżego, chrupiącego chleba, by wyczarować pyszne śniadanie.

Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Zielone pesto z pokrzywy - przepis. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji