Prawdziwa bomba witaminowa. Najprostszy sos do makaronu i nie tylko
Pesto to idealna pasta, który całkowicie odmienia nie tylko smak, ale i wygląd naszego makaronu. Zielone pesto najczęściej kojarzy nam się z sosem przygotowanym z bazylii, jednak wcale nie musi tak być. Ten zielony sos na bazie innego zaskakującego składnika jest równie pyszny. Podpowiadamy, jak przygotować pesto z pokrzywy.
25.05.2023 | aktual.: 25.05.2023 14:43
Tradycyjne pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Do jego przygotowania używa się marmurowych moździerzy, w których uciera się oliwę, bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i sól. Na szczęście przygotowanie pesto w domu jest o niebo łatwiejsze.
Zielone pesto – przepis. Ten składnik zaskoczy każdego
Niewiele osób docenia pokrzywę jako składnik potraw, uznając ją za najzwyklejszy chwast. To duży błąd, ponieważ potrafi doskonale urozmaicić smak wielu dań i ma fantastyczne właściwości. Pokrzywa doskonale wzmacnia odporność, przyspiesza chudnięcie, eliminuje wodę z organizmu, ale też doskonale radzi sobie z różnego rodzaju bólem, gojeniem się ran i anemią.
Zobacz także
Pokrzywa zawiera też kwas foliowy, witaminę C, wapń, żelazo i krzem. Warto zebrać ją w maju, kiedy jest jeszcze młoda, i przygotować z niej pyszne pesto do makaronu.
Pesto z pokrzywy
Składniki:
- 4-5 garści liści pokrzywy,
- 2 łyżki prażonego słonecznika,
- około 1/3 szklanki oliwy,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oregano, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
- ser do posypania.
Sposób przygotowania:
- Liście pokrzywy należy zblanszować, to znaczy zalać wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą.
- Jeśli nie kupiliśmy gotowego prażonego słonecznika, musimy uprażyć go na patelni.
- Drobno kroimy zblanszowaną wcześniej pokrzywę i dodajemy do niej ząbki czosnku, oliwę i przyprawy — sól, pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi.
- Wszystkie składniki mieszamy, a następnie blendujemy.
- Polewamy makaronem sosem, a następnie posypujemy serem. Smacznego!
Z czym je podawać?
Pesto z pokrzywy doskonale będzie komponować się z dowolnym rodzajem makaronu. Zielona pasta może być jednak świetnym dodatkiem do kanapek. Wystarczy kromka świeżego, chrupiącego chleba, by wyczarować pyszne śniadanie.