Prawdziwy leśny skarb. Ludzie zbierają go i smażą jak kurczaka

Żółciak siarkowy nazywany jest leśnym kurczakiem. Nie tylko ze względu na kolor, którym przyciąga grzybiarzy, ale również smak. Po odpowiednim przygotowaniu smakuje i teksturą przypomina drób. Jak go przyrządzić i mieć pewność, że przygotujemy go dobrze? Oto kilka cennych wskazówek.

ObrazekPyszności - Getty Images
Paulina

Ten żółtopomarańczowy grzyb jest w lasach widoczny z daleka.  Zlokalizowany jest często na pniach drzew. Opisywany przez grzybiarzy  jako mięsisty, pofałdowany i  przyrośnięty bokiem do drzewa, o średnicy 10-50 cm. Często owocniki występują dachówkowato - jeden nad drugim. Grzyby te rosną głównie w maju, czerwcu i lipcu, czasem we wrześniu. Żółciak siarkowy atakuje drzewa liściaste takie jak dęby, czereśnie, kasztanowce i wierzby. Opanowane przez niego drzewo ginie w ciągu kilku lat.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Jak przygotować żółciaka siarkowego?

Warto zaznaczyć, że jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Najważniejszy jest długi czas gotowania grzyba. Według jednego z głównych stowarzyszeń zajmujących się grzybami żółciaka należy umyć, obgotować około 40 minut w wodzie. Zabieg ten ma na celu pozbycie się siarkowego zapachu. Dopiero po obgotowaniu można dalej przyrządzać żółciaka według własnych preferencji. Według wielu grzybiarzy grzyb ten smakiem i konsystencją przypomina kurczaka.

Pamiętajcie jednak, że te grzyby w stanie surowym są silnie trujące. Żółciak siarkowy jest jadalny po ugotowaniu i dalszej obróbce, na przykład smażeniu. Dodatkowo jest ciężkostrawny, dlatego przed spożyciem należy go gotować minimum pół godziny, a potem odlać wodę.

Jak przyprawić żółciaka siarkowego?

Możemy przygotować z niego wegańskie nuggetsy. Jest najczęściej proponowana potrawa. Do takich grzybów dobrze się sprawdzi tymianek, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, cząber czy kmin. Kto co lubi! Szczególnie dobrze smakuje po nocnym leżakowaniu w ziołowej marynacie.

Warto również pokrojonego i przyprawionego żółciaka obtoczyć w jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć na złoty kolor. Grzyby w panierce trzeba smażyć średnim ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku.  Żółciaki można również piec lub wykorzystać do zup czy pasztetów. Pamiętaj jednak o odpowiednio długim obgotowaniu i odlaniu wody po grzybach do zlewu.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie