Prawdziwy leśny skarb. Ludzie zbierają go i smażą jak kurczaka

Żółciak siarkowy nazywany jest leśnym kurczakiem. Nie tylko ze względu na kolor, którym przyciąga grzybiarzy, ale również smak. Po odpowiednim przygotowaniu smakuje i teksturą przypomina drób. Jak go przyrządzić i mieć pewność, że przygotujemy go dobrze? Oto kilka cennych wskazówek.

ObrazekPyszności - Getty Images
Paulina

Ten żółtopomarańczowy grzyb jest w lasach widoczny z daleka.  Zlokalizowany jest często na pniach drzew. Opisywany przez grzybiarzy  jako mięsisty, pofałdowany i  przyrośnięty bokiem do drzewa, o średnicy 10-50 cm. Często owocniki występują dachówkowato - jeden nad drugim. Grzyby te rosną głównie w maju, czerwcu i lipcu, czasem we wrześniu. Żółciak siarkowy atakuje drzewa liściaste takie jak dęby, czereśnie, kasztanowce i wierzby. Opanowane przez niego drzewo ginie w ciągu kilku lat.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Jak przygotować żółciaka siarkowego?

Warto zaznaczyć, że jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Najważniejszy jest długi czas gotowania grzyba. Według jednego z głównych stowarzyszeń zajmujących się grzybami żółciaka należy umyć, obgotować około 40 minut w wodzie. Zabieg ten ma na celu pozbycie się siarkowego zapachu. Dopiero po obgotowaniu można dalej przyrządzać żółciaka według własnych preferencji. Według wielu grzybiarzy grzyb ten smakiem i konsystencją przypomina kurczaka.

Pamiętajcie jednak, że te grzyby w stanie surowym są silnie trujące. Żółciak siarkowy jest jadalny po ugotowaniu i dalszej obróbce, na przykład smażeniu. Dodatkowo jest ciężkostrawny, dlatego przed spożyciem należy go gotować minimum pół godziny, a potem odlać wodę.

Jak przyprawić żółciaka siarkowego?

Możemy przygotować z niego wegańskie nuggetsy. Jest najczęściej proponowana potrawa. Do takich grzybów dobrze się sprawdzi tymianek, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, cząber czy kmin. Kto co lubi! Szczególnie dobrze smakuje po nocnym leżakowaniu w ziołowej marynacie.

Warto również pokrojonego i przyprawionego żółciaka obtoczyć w jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć na złoty kolor. Grzyby w panierce trzeba smażyć średnim ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku.  Żółciaki można również piec lub wykorzystać do zup czy pasztetów. Pamiętaj jednak o odpowiednio długim obgotowaniu i odlaniu wody po grzybach do zlewu.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy