11 produktów spożywczych, które nie mają daty ważności. Zawsze będą jadalne!

Warto sprawdzać daty ważności produktów, zanim ich użyjemy. Jednak w przypadku tych produktów nie jest to konieczne. Zobacz, co w Twojej kuchennej szafce praktycznie się nie starzeje.

Obrazek
Ewa

#1 Sos sojowy

Sos sojowy coraz częściej gości w naszych kuchniach, nie tylko jako dodatek do sushi. Ze względu na swój intensywny smak, ciężko zużyć całą buteleczkę w krótkim czasie. Na szczęście, ten sos się nie zepsuje tak łatwo. Od otwarcia butelki masz przynajmniej 3 lata. Oczywiście, dużo zależy od jakości sosu oraz sposobu przechowywania, ale myślimy, że te kilka lat wystarczy, żeby zużyć :)

Obrazek

#2 Ryż

Jak pokazuje jedno z badań, w takich warunkach ryż można przechowywać do 30 lat i nie traci on swojego aromatu ani wartości odżywczych. Ważne jest przestrzeganie jednego warunku- trzymaj ryż w stałej temperaturze, bo jej wahania źle wpływają na przechowywanie.

Obrazek

#3 Orzechy

Oleje, które wchodzą w skład orzechów, działają jak naturalne konserwanty. Szczelne pudełko i możesz spokojnie jeść je nawet rok po terminie ważności.

Obrazek

#4 Mleko w proszku

Mleko w proszku, które jest przetwarzane zgodnie ze wszystkimi odpowiednimi normami zdrowotnymi, może być przechowywane przez długi czas bez utraty wartości odżywczych. Oczywiście, o ile przechowujesz je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Obrazek

#5 Syrop klonowy

Nieotwarta butelka syropu klonowego może być przechowywana przez czas... nieokreślony. Nawet po otwarciu możesz go używać przez kilka lat, jeśli przechowujesz go w lodówce.

Obrazek

#6 Mocne alkohole

Mocne napoje alkoholowe, takie jak wódka, whisky, rum i koniak, nie mają daty ważności, ale ważne jest, aby przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu w odpowiednio zamkniętych butelkach.

Obrazek

#7 Ocet

Ocet jest pochodną fermentacji alkoholu, więc podobnie jak on, nie ma określonej daty ważności do spożycia. Najlepiej przechowywać go w oryginalnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła.

Obrazek

#8 Cukier i sól

Zarówno cukier, jak i sól, możesz bezpiecznie przechowywać nie zwracając uwagi na datę. Nawet jeśli ulegną zbryleniu, to nie tracą swoich właściwości.

Obrazek
Teaspoon Full of Sugar Isolated on White Background

#9 Miód

Podczas wykopywania jednej z egipskich piramid archeolodzy odkryli kilka słoików z miodem. Średni wiek znaleziska wynosił około 2000-3000 lat, a wciąż był zdatny do spożycia. To chyba wystarczający argument na to, że nie musisz martwić się datą ze słoika :)

Obrazek

#10 Sucha fasola

Naukowcy z Brigham Young University odkryli, że po 30 latach przechowywania suszona fasola zmieniła swój wygląd, ale wszystkie próbki pozostały nadające się do spożycia. Oczywiście, lepiej ugotować ją wcześniej, ale nie musisz martwić się terminami.

Obrazek

#11 Woda

To oczywiste, bo jak woda mogłaby się zepsuć? Mimo tego, na butelkach wybita jest data. I to właśnie butelek ona dotyczy! No, chyba że wkładamy do środka brudne palce, plujemy i nie zakręcamy butelki :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥