WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

20 produktów, które warto jeść jednocześnie. Razem dadzą Ci maksimum korzyści

Nie sposób wyobrazić sobie nasze codzienne funkcjonowanie bez jedzenia. Jednocześnie powinniśmy pamiętać, aby odżywiać się zdrowo i jak najlepiej.

Obrazek
Pyszności

A skoro już o tym mowa, przygotowałam dzisiaj specjalne zestawienie. Znajdziesz w nim kombinacje produktów, na które warto postawić. Powód jest bardzo prosty - razem dają ogromne korzyści.

#1 Owsianka i sok pomarańczowy

Obrazek

Zacznijmy od śniadania, które jak mówiła moja babcia, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia.

Kombinacja płatków owsianych i soku pomarańczowego nie tylko poprawia pracę układu trawiennego, ale też pomaga oczyścić organizm z toksyn. A wszystko to za sprawą obecnych w nich fenoli.

#2 Pietruszka i cytryna

Obrazek

W moim zestawieniu nie mogło zabraknąć pietruszki, która świetnie komponuje się z cytrusami.

Żelazo, zawarte w zieleni, poprawia wchłanianie witaminy C. A ta bardzo ważna witamina odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego oraz poprawę metabolizmu.

#3 Jabłka i gorzka czekolada

Obrazek

To kolejne połączenie, które nie należy do oczywistych. Jak najbardziej jest jednak korzystne dla naszego zdrowia.

Okazuje się bowiem, że ta kombinacja wzmacnia odporność, pobudza aktywność mózgu, poprawia pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.

#4 Awokado i szpinak

Obrazek

Pierwszy składnik to cenny produkt zawierający witaminę A i luteinę. Zaś w połączeniu z przydatnymi tłuszczami, które występują w awokado, w znaczącym stopniu poprawią pracę układu trawiennego.

#5 Jogurt naturalny i warzywa

Obrazek

Warto również wspomnieć o połączeniu jogurtu naturalnego, który jest bogaty w wapń, a tym samym wpływa korzystnie na pracę żołądka i mikroflorę jelitową z warzywami.

A wszystko to za sprawą błonnika, który występuje w warzywach i pomaga wchłaniać wapń.

#6 Wątróbka i pomidory

Obrazek

W naszym organizmie nie powinno brakować m.in. żelaza, ponieważ jego spadek prowadzi nie tylko do złego samopoczucia, ale też obniża tempo metabolizmu i jest przyczyną problemów z sercem.

Bogata w żelazo jest wątróbka, ale nie może być ono dobrze wchłaniane bez witaminy C, a tej nie brakuje pomidorom, dzięki kwasi askorbinowemu.

#7 Pieczone mięso i rozmaryn

Obrazek

Mięso to bardzo ważne źródło białka, ale pamiętajmy, że należy podać je w odpowiedniej formie. Powinniśmy więc unikać przede wszystkim smażenia.

Postawmy na duszenie i pieczenie. A skoro już mowa o drugiej metodzie, warto przed pieczeniem dodać do mięsa rozmaryn. Obecne w nim przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się szkodliwych substancji podczas pieczenia.

#8 Pomidory i oliwa z oliwek

Obrazek

I po raz drugi w zestawieniu pojawiają się pomidory, ale nie bez powodu.

A wszystko to przez likopen, który w nich występuje. Jest on odpowiedzialny m.in. za poprawę pracy serca i naczyń krwionośnych. Ponadto zapobiega miażdżycy oraz pojawieniu się nowotworów złośliwych. Dlatego ważne jest, aby spożywać go z tłuszczami, dzięki czemu likopen ma większe szanse wchłaniania.

#9 Zielona herbata i cytryna

Obrazek

Jaka kombinacja wpływa jeszcze korzystnie na nasz organizm?

Z pewnością zielona herbata i cytryna. Pierwszy składnik to nie tylko świetny sposób na zaspokojenie pragnienia, ale też dodaje nam energii. Co więcej, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego też warto połączyć ją z cytryną (bogatą w witaminę C), co zwiększy efekt jej działania.

#10 Wieprzowina i brukselka

Obrazek

Wieprzowina jest zbyt tłusta, aby jeść ją codziennie. Należy jednak pamiętać, że zawiera selen, który odpowiada za hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Tym samym nie powinniśmy z niej kategorycznie rezygnować. Warto połączyć ją z brukselką, która z kolei 13-krotnie zwiększa skuteczność selenu.

I co myślisz o tych kombinacjach?

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste