Prosta i efektowna zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Tani obiad dla kilku osób

Prosta zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków to idealny przepis na rodzinny obiad. Całe danie przygotujesz w piekarniku, bez czekania aż ugotują się wszystkie ziemniaki lub usmażą kotlety.

Obrazek
Ewa

Obiad dla rodziny

Rodzinne obiady potrafią być nie lada wyzwaniem. Każdy z nas zna pewnie kultowy tekst "obiady będą, jak ziemniaki się ugotują". Tym razem nie trzeba czekać- zapiekanka z mięsem mielonym rozwiązuje skutecznie ten problem, bo w jednym czasie na stół trafia zarówno mięso, jak i ziemniaki z sosem. To pyszna odskocznia od tradycyjnych dań, które z czasem mogą się znudzić każdemu.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zapiekanka z mięsa mielonego z ziemniakami

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka

1/2 czerwonej cebuli

1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej

2 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

400 g ziemniaków - ugotowanych

3 łyżki mleka

1,5 łyżki ziół prowansalskich

200 g tartej mozzarelli

400 g sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki, żeby dobrze się połączyły.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności

Do ugotowanych ziemniaków dodaj mleko i ugnieć je na puree. Możesz tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu. Powstałe puree dopraw ziołami prowansalskimi i dodaj startą mozzarellę, Całość wymieszaj.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności

Z mięsa mielonego uformuj miseczki i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij mięso kulką z ziemniaczanego puree i zalej całość sosem pomidorowym. Możesz tutaj również użyć passaty pomidorowej z odrobiną ziół, soli i pieprzu.

Obrazek

Następnie posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 30- 35 minut.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności

Po tym czasie nasz prosty i smaczny obiad jest już gotowy. Serwuj go na ciepło i obserwuj, jak wszyscy zajadają się nim ze smakiem.

Smacznego!

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej