PrzepisProsty i szybki przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż te z budki nad morzem

Prosty i szybki przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż te z budki nad morzem

Gofry z bitą śmietaną i sosem truskawkowym/Adobe Stock
Gofry z bitą śmietaną i sosem truskawkowym/Adobe Stock
08.08.2023 15:33, aktualizacja: 08.08.2023 19:37

Ceny gofrów nad morzem przyprawiają cię o zawrót głowy? Nic dziwnego — nas też. To dlatego przepisy jak ten, to złoto — to kulinarne, i to zaoszczędzone. Prostszej i przyjemniejszej receptury już nie znajdziesz. Uwierz nam, że warto.

Czasem zastanawiamy się, jak to jest, że pomimo wysokich cen panujących w turystycznych kurortach, dalej decydujemy się na kupowanie gofrów na potęgę. Czy są lepsze od tych, które zrobilibyśmy w domu? Raczej nie, albo bardzo rzadko. Czy są w takim razie warte swojej ceny? Bynajmniej, rachunki naprawdę ocierają się o niedorzeczność. O co w takim razie chodzi?

W końcu to do nas dotarło. Jest to sentyment. Podróż w czasie do dziecięcych lat, kiedy każdy dzieciak na wakacjach wprost nie rozstawał się z gofrem i jagodzianką. No właśnie, ta druga jest kolejnym przykładem tego, że za wspomnienie szczenięcych lat jesteśmy w stanie zapłacić niemałe kwoty. Ale zostawmy jagodzianki i powróćmy do gofrów. W pewnym momencie ich cenom po prostu można powiedzieć: dość. A wtedy nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy w domu i samemu stworzyć warunki do nostalgicznych wspomnień. Jeśli jesteś za, to z całą pewnością przyda ci się ten przepis. 

Najlepsze domowe gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli.
Najlepsze gofry zrobisz we własnym domu - Pyszności; foto: Canva
Najlepsze gofry zrobisz we własnym domu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Utrzyj je z cukrem waniliowym i zwykłym. Nie przestając miksować na niskich obrotach, dodaj do tych składników mleko w temperaturze pokojowej, olej, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Z tak powstałej masy możesz już zacząć tworzyć gofry. Wlewaj jej odpowiednią ilość do rozgrzanej gofrownicy i smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Truskawki? Nutella? Cukier puder? A może wszystko naraz. Daj nam znać, jakie gofry lubisz najbardziej!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także