Prosty i szybki przepis na gofry. Wychodzą lepsze niż te z budki nad morzem

Ceny gofrów nad morzem przyprawiają cię o zawrót głowy? Nic dziwnego — nas też. To dlatego przepisy jak ten, to złoto — to kulinarne, i to zaoszczędzone. Prostszej i przyjemniejszej receptury już nie znajdziesz. Uwierz nam, że warto.

ObrazekGofry z bitą śmietaną i sosem truskawkowym/Adobe Stock

Czasem zastanawiamy się, jak to jest, że pomimo wysokich cen panujących w turystycznych kurortach, dalej decydujemy się na kupowanie gofrów na potęgę. Czy są lepsze od tych, które zrobilibyśmy w domu? Raczej nie, albo bardzo rzadko. Czy są w takim razie warte swojej ceny? Bynajmniej, rachunki naprawdę ocierają się o niedorzeczność. O co w takim razie chodzi?

W końcu to do nas dotarło. Jest to sentyment. Podróż w czasie do dziecięcych lat, kiedy każdy dzieciak na wakacjach wprost nie rozstawał się z gofrem i jagodzianką. No właśnie, ta druga jest kolejnym przykładem tego, że za wspomnienie szczenięcych lat jesteśmy w stanie zapłacić niemałe kwoty. Ale zostawmy jagodzianki i powróćmy do gofrów. W pewnym momencie ich cenom po prostu można powiedzieć: dość. A wtedy nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy w domu i samemu stworzyć warunki do nostalgicznych wspomnień. Jeśli jesteś za, to z całą pewnością przyda ci się ten przepis. 

Najlepsze domowe gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli.
Obrazek
Najlepsze gofry zrobisz we własnym domu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Utrzyj je z cukrem waniliowym i zwykłym. Nie przestając miksować na niskich obrotach, dodaj do tych składników mleko w temperaturze pokojowej, olej, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Z tak powstałej masy możesz już zacząć tworzyć gofry. Wlewaj jej odpowiednią ilość do rozgrzanej gofrownicy i smaż do momentu, w którym staną się apetycznie złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Truskawki? Nutella? Cukier puder? A może wszystko naraz. Daj nam znać, jakie gofry lubisz najbardziej!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki