Jak przygotować, mrozić i marynować kurki, żeby nie były gorzkie?

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów. Niestety, przez niewłaściwe przechowywanie i przygotowanie mogą nas rozczarować gorzkim smakiem. Jak tego uniknąć?

Obrazek
Ewa
Obrazek

Odpowiednie czyszczenie jest bardzo ważne

Chociaż czyszczenie grzybów to mozolna sprawa, nie rób jej jednak po łebkach. Warto pochylić się nad tym trochę dłużej, żeby uniknąć później grzybowego rozczarowania.
Zacznij od odcięcia końcówek nóżek i usuń uszkodzone fragmenty kapelusza.
Następnie wypłucz je w misce z zimną wodą, pamiętając o tym, aby ją wymieniać.
Nie mocz ich zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie. Wystarczy jedynie kilka minut.

Postaraj się ich nie mrozić

Jeśli chcesz zatrzymać kurki na dłużej- zamarynuj je. Ugotuj 1 kg grzybów w 1,5 l wody. Wymieszaj ocet z wodą (1 szklanka octu na 1 l wody), łyżkę soli, 5 łyżek cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zagotuj wszystko razem, zalej oczyszczone kurki i odstaw słoik do góry dnem.

Obrazek

Mrożenie niestety powoduje, że kurki mogą być gorzkie. Nie należy ich przechowywać dłużej niż 3 miesiące, bo to właśnie długie przechowywanie w zamrażarce źle działa na grzyby.
Dobrym rozwiązaniem będzie blanszowanie ich przed zamrożeniem. Wrzuć je na chwilę do gorącej wody z odrobiną cukru lub soli, wysusz i zamroź.

Obrazek

A zanim je zamrozisz na dłużej...

Zanim je zamrozisz: wrzuć je na suchą patelnię. Rozgrzej jej powierzchnię na średnim ogniu i wrzuć umyte kurki. Poczekaj, aż puszczą soki i odparuj je. Następnie zdejmij kurki z patelni i poczekaj aż lekko przestygną.

Kurki możesz też ugotować na parze. Wystarczy im 10 minut i gotowe. Warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na parze. Przyda Ci się na pewno nie raz.

Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się