PoradyJak przygotować, mrozić i marynować kurki, żeby nie były gorzkie?

Jak przygotować, mrozić i marynować kurki, żeby nie były gorzkie?

Jak przygotować, mrozić i marynować kurki, żeby nie były gorzkie?
Ewa
11.09.2020 10:32

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów. Niestety, przez niewłaściwe przechowywanie i przygotowanie mogą nas rozczarować gorzkim smakiem. Jak tego uniknąć?

Obraz

Odpowiednie czyszczenie jest bardzo ważne

Chociaż czyszczenie grzybów to mozolna sprawa, nie rób jej jednak po łebkach. Warto pochylić się nad tym trochę dłużej, żeby uniknąć później grzybowego rozczarowania.
Zacznij od odcięcia końcówek nóżek i usuń uszkodzone fragmenty kapelusza.
Następnie wypłucz je w misce z zimną wodą, pamiętając o tym, aby ją wymieniać.
Nie mocz ich zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie. Wystarczy jedynie kilka minut.

Postaraj się ich nie mrozić

Jeśli chcesz zatrzymać kurki na dłużej- zamarynuj je. Ugotuj 1 kg grzybów w 1,5 l wody. Wymieszaj ocet z wodą (1 szklanka octu na 1 l wody), łyżkę soli, 5 łyżek cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zagotuj wszystko razem, zalej oczyszczone kurki i odstaw słoik do góry dnem.

Obraz

Mrożenie niestety powoduje, że kurki mogą być gorzkie. Nie należy ich przechowywać dłużej niż 3 miesiące, bo to właśnie długie przechowywanie w zamrażarce źle działa na grzyby.
Dobrym rozwiązaniem będzie blanszowanie ich przed zamrożeniem. Wrzuć je na chwilę do gorącej wody z odrobiną cukru lub soli, wysusz i zamroź.

Obraz

A zanim je zamrozisz na dłużej...

Zanim je zamrozisz: wrzuć je na suchą patelnię. Rozgrzej jej powierzchnię na średnim ogniu i wrzuć umyte kurki. Poczekaj, aż puszczą soki i odparuj je. Następnie zdejmij kurki z patelni i poczekaj aż lekko przestygną.

Kurki możesz też ugotować na parze. Wystarczy im 10 minut i gotowe. Warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na parze. Przyda Ci się na pewno nie raz.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także