Chcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad

Pyszne, dojrzałe pomidory, pachnące latem to obowiązkowe wyposażenie naszych lodówek w tym sezonie. Mają mnóstwo zastosowań: od kanapek i sałatek po sosy i zapiekanki. Niestety, potrafią dość szybko tracić swoją świeżość. Mamy jednak dla Ciebie radę, która pozwoli Ci na to, żeby zachować je dłużej jędrne i pyszne.

Obrazek
Ewa

Nie wkładaj pomidorów do lodówki

Często wychodzi się z założenia, że lodówka jest najlepszym miejscem na przechowywanie. W przypadku pomidorów niska temperatura im nie służy. Pogarsza się ich struktura i tracą w ten sposób dużo smaku i aromatu.

Obrazek

Nie trzymaj ich w plastikowej torbie

Plastikowe torby, z troski o środowisko, powinny zniknąć z naszego życia. Nie ma z nich żadnego pożytku, bo i do przechowywania się nie nadają. Trzymając w nich pomidory fundujemy im etylenową saunę. A duża zawartość etylenu przyspiesza gnicie.

A co jeśli masz nadmiar pomidorów?

Niestety, przechowywanie pomidorów poza lodówką ma swoje minusy. Jeśli nie zjesz ich wystarczająco szybko to zamieniają się w spleśniałą paćkę. Jeśli musisz przechowywać je dłużej- zanurz pomidory na ok. 5 min w wodzie o temperaturze 50 st. Celsjusza przed włożeniem ich do lodówki. Badania wykazują, że dzięki temu stracą mniej aromatu.

Obrazek

Przechowuj je łodygą w dół

Gdziekolwiek je trzymasz- przechowuj je zawsze częścią od łodygi skierowaną w dół. Umożliwi to spłynięcie wilgoci i wody, co opóźni proces gnicia

Chwytaj częściej za pomidory

Pomidory to nie tylko bogactwo potasu i witaminy C. Przede wszystkim to skarbnica likopenu- związku o charakterze utleniającym. Zmniejsza on ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.
Sięgaj chętnie po przetwory z pomidorów- w nich zawartość likopenu jest jeszcze większa!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane