Chcesz żeby Twoje pomidory dłużej były świeże? Zastosuj się do tych rad

Pyszne, dojrzałe pomidory, pachnące latem to obowiązkowe wyposażenie naszych lodówek w tym sezonie. Mają mnóstwo zastosowań: od kanapek i sałatek po sosy i zapiekanki. Niestety, potrafią dość szybko tracić swoją świeżość. Mamy jednak dla Ciebie radę, która pozwoli Ci na to, żeby zachować je dłużej jędrne i pyszne.

Obrazek
Ewa

Nie wkładaj pomidorów do lodówki

Często wychodzi się z założenia, że lodówka jest najlepszym miejscem na przechowywanie. W przypadku pomidorów niska temperatura im nie służy. Pogarsza się ich struktura i tracą w ten sposób dużo smaku i aromatu.

Obrazek

Nie trzymaj ich w plastikowej torbie

Plastikowe torby, z troski o środowisko, powinny zniknąć z naszego życia. Nie ma z nich żadnego pożytku, bo i do przechowywania się nie nadają. Trzymając w nich pomidory fundujemy im etylenową saunę. A duża zawartość etylenu przyspiesza gnicie.

A co jeśli masz nadmiar pomidorów?

Niestety, przechowywanie pomidorów poza lodówką ma swoje minusy. Jeśli nie zjesz ich wystarczająco szybko to zamieniają się w spleśniałą paćkę. Jeśli musisz przechowywać je dłużej- zanurz pomidory na ok. 5 min w wodzie o temperaturze 50 st. Celsjusza przed włożeniem ich do lodówki. Badania wykazują, że dzięki temu stracą mniej aromatu.

Obrazek

Przechowuj je łodygą w dół

Gdziekolwiek je trzymasz- przechowuj je zawsze częścią od łodygi skierowaną w dół. Umożliwi to spłynięcie wilgoci i wody, co opóźni proces gnicia

Chwytaj częściej za pomidory

Pomidory to nie tylko bogactwo potasu i witaminy C. Przede wszystkim to skarbnica likopenu- związku o charakterze utleniającym. Zmniejsza on ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.
Sięgaj chętnie po przetwory z pomidorów- w nich zawartość likopenu jest jeszcze większa!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników