WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Przechowywanie w zamrażarce - najczęstsze błędy

Przechowywanie w zamrażarce mnóstwa składników może wiązać się z nie lada problemami. I jak się okazuje w praktyce, wiele osób popełnia te same błędy.

Obrazek
Frania

Czas z nimi skończyć raz na zawsze i nauczyć się, jak powinna wyglądać odpowiednia organizacja zamrażarki. Bierzemy się do roboty ?

#1 Zła temperatura

Aby zamrażarka mogła prawidłowo funkcjonować, należy zapewnić jej dobre warunki - w tym odpowiednią temperaturę (- 18 stopni Celsjusza).

Żadne urządzenie tego typu nie lubi ciepła, dlatego po pierwsze ustaw dobrą temperaturę. Po drugie nie otwieraj go w bezmyślny sposób. Jeśli zamrażarka będzie odpowiednio zorganizowana, jeszcze przed otwarciem będziesz wiedział, gdzie szukać danego produktu.

#2 Zamrażarka jest przepełniona lub prawie pusta

Obrazek

To kolejne dwa poważne problemy, które często się powtarzają. I trzeba znaleźć tu złoty środek, aby urządzenie mogło służyć nam przez wiele lat.

Jeśli w zamrażarce znajduje się zbyt mało rzeczy, musi ona wykonać znacznie więcej pracy, aby znajdująca się w niej żywność była w pełni zamrożona. Zamrażarka nie będzie pracować prawidło również, kiedy znajdzie się w niej zbyt wiele produktów.

#3 Nie zamrażasz owoców

Jeśli lubisz pić rano orzeźwiające koktajle, warto pamiętać, aby wstępnie je zamrozić. I tu bardzo ważna kwestia, nie chodzi o włożenie całego owocu do zamrażarki.

Podziel je na mniejsze kawałki i rozmieść równomiernie na blaszce lub desce. Dzięki temu zabiegowi, będziesz mieć szybki i łatwy dostęp do owoców w każdej chwili.

#4 Umieszczasz zbyt późno produkty w zamrażarce

Praktyka z umieszczaniem jedzenia w zamrażarce, które jest już prawie nieświeże, nie jest najlepszym pomysłem. Jeśli np. kupiłeś zbyt dużo mięsa mielonego, podziel go na mniejsze porcje i umieść w lodówce tuż po zakupie.

Tylko wtedy masz pewność, że jedzenie jest w pełni świeże.

#5 Źle zabezpieczasz produkty, które trafiają do zamrażarki

Po pierwsze, przy włożeniu resztek jedzenia do woreczka próżniowego, zawsze powinnaś usuwać nadmiar powietrza. Po drugie, nie możesz umieszczać w opakowaniach zbyt wiele jedzenia. Co z pewnością utrudni pracę zamrażarce.

#6 Nie oznaczasz opakowań z mrożoną żywnością

Okej, niby umieszczasz konkretne produkty w osobnych opakowaniach, ale już zapominasz je podpisać. Przez co w zamrażarce robi się niepotrzebny bałagan, a każde długie poszukiwania w urządzeniu skutecznie psują Ci humor na resztę dnia.

A oto jak powinno to wyglądać:

Skoro już wiesz, jak przechowywać żywność w zamrażarce, czas na organizację lodówki!
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty