Przechowywanie produktów po otwarciu
Przechowywanie produktów w kuchni to bardzo istotna kwestia. Dlatego dziś dowiesz się jak długo trzymać dane produkty po otwarciu.
Koniec z długim sprawdzaniem w sieci i zastanawianiem się, ile czasu można korzystać z otwartego ketchupu, mięsa czy też majonezu. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz tu, w jednym miejscu!
#1 Ketchup
Jeśli nie jest otwarty, możesz przechowywać go w spiżarni do 12 miesięcy. Z kolei po otwarciu, będzie nadawał się do użytku jeszcze przez miesiąc.
Pamiętaj jednak, że po pierwszym wykorzystaniu, należy trzymać go w lodówce.
#2 Musztarda
Był ketchup, czas więc na musztardę. Jeśli jest szczelnie zamknięta i nigdy wcześniej nie była używana, możesz przechowywać ją w spiżarce nawet do dwóch lat. Po otwarciu, trzeba przechowywać ją w lodówce. Okres przydatności wynosi wtedy około roku.
#3 Mielona wołowina
W lodówce najlepiej trzymać ją do 2 dni. Możesz ją również zamrozić i przechowywać w ten sposób przez kilka miesięcy.
Pamiętaj również, aby zwracać uwagę na takie znaki jak: dziwny zapach, mdły kolor oraz oślizgły wygląd mięsa. W takich przypadkach natychmiast je wyrzuć.
#4 Jajka
Przechowując jajka w lodówce możesz używać ich do 3 tygodni. Zanim jednak je wykorzystasz, zawsze warto zrobić bardzo szybki i prosty test.
Wystarczy, że włożysz jajko do szklanki z wodą. Jeśli opadnie na dno, spokojnie możesz je zjeść. W przypadku kiedy wypłynie ku górze, od razu się go pozbądź.
#5 Jak przechowywanie produktów, to i łosoś
Filety z łososia możesz trzymać w lodówce do 2 dni. Z kolei w zamrażarce termin przechowywania wydłuża się do 2-3 miesięcy.
Jak można poznać, że ryba nie nadaje się do jedzenia? Twoją uwagę powinien zwrócić fakt, że jest oślizgła i ma brzydki zapach.
#6 Zielenina w opakowaniach
Czas przechowywania warzyw w szczelnych opakowaniach to ok. 10 dni. Po otwarciu okres ten skraca się do 5 dni.
#7 Oliwa z oliwek
Może posłużyć w Twojej kuchni nawet do 2 lat. Pamiętaj jednak, żeby nie trzymać jej w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Ponieważ w takich warunkach szybko się zepsuje.
#8 Migdały
Migdały będą nadawać się do użytku od 2 do 4 tygodni, jeśli po otwarciu będziesz przechowywać je w hermetycznym opakowaniu. Trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu.
W przypadku kiedy zauważysz na nich plamy, natychmiast się ich pozbądź.
#9 Majonez
W spiżarni możesz przechowywać zamknięty majonez do 4 miesięcy. Po otwarciu, zawsze trzymaj go w lodówce. Okres przydatności wynosi wtedy maksymalnie 3 miesiące.