10 genialnych sposobów na przedłużenie żywotności Twojego jedzenia

Dwa dni temu byłem zmuszony wyczyścić lodówkę ze wszystkich owoców, warzyw i innych produktów spożywczych, które się popsuły. Musiałem to zrobić - brzydki zapach rozkładających się produktów czułem w całej mojej kuchni.

Obrazek
Pyszności

To smutne, że wyrzuca się jedzenie, ponieważ ktoś go nie zjadł lub odpowiednio nie przechowywał. Marnuje się w ten sposób zarówno jedzenie, jak i pieniądze. Niestety, dużo osób tak postępuje, ale nie róbmy tego. Przeczytaj poniższe wskazówki i zaufaj, że dzięki nim, Twoja lodówka będzie zawsze pełna świeżych produktów!

Oto 10 pomocnych wskazówek przechowywania żywności.

Najlepszym sposobem, aby zachować świeży seler jest zawinięcie go w folię aluminiową już na samym początku.
Najlepiej przechowywać go w bardzo suchym miejscu. Idealny jest chlebak lub... mikrofalówka. Trzymanie chleba w lodówce to nie dobre rozwiązanie, ponieważ będzie czerstwy i dużo szybciej stwardnieje.
Te owoce powinno się pakować do plastikowych torebek - najlepiej na zatrzaski. Pozwalają one na absorbowanie etylenu wydzielanego przez owoce, dzięki czemu nie gniją.
W większości przepisów na sos pomidorowy, musimy dodać łyżeczkę koncentratu. Pytanie - co zrobić z resztą? Najlepiej wlać koncentrat do tacki, z której przygotowuje się kostki lodu, zamrozić i mamy koncentrat w kostkach do stopniowego użytkowania.
Powinno się je umieszczać w brązowej, papierowej torbie zamykanej od góry a następnie w pojemniku w lodówce.
To dziwny sposób, ale działa! Sposobem na zachowanie świeżego twarogu jest obrócenie go do góry nogami, ponieważ dzięki temu pojemnik jest bardziej uszczelniony i powietrze powodujące psucie nie przedostaje się do środka.
Twaróg - Pyszności; Foto Canva.com
Aby szparagi były świeże i chrupiące należy umieszczać je w pojemniku z wodą, tak jak bukiet kwiatów. Następnie przykryć plastikową torba i włożyć do lodówki. Gdy woda stanie się mętna, wystarczy ją wylać i nalać od nowa.
Jedno zgniłe jabłko psuje pozostałe znajdujące się obok, więc wyrzucamy po prostu to psujące się jabłko.
Jabłka - Pyszności; Foto Canva.com

UŻYWAJ ZAMRAŻALKI

Jeśli wiesz, że data ważności produktu, który masz w lodówce dobiega końca, włóż go do zamrażalki. To doda mu kilka dodatkowych tygodni w dacie ważności.

CZYŚĆ LODÓWKĘ

Pamiętaj, aby dbać o lodówkę. Nie trzymaj w niej zbyt dużo jedzenia. Powietrze musi być w stanie krążyć po lodówce - tylko wtedy może utrzymać się świeże i chłodne.

Co sądzisz o tych poradach dotyczących przechowywania żywności? Może znasz jeszcze jakieś inne metody? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯