Przedwojenny przepis na faszerowane jajka. Zachwyt rodziny gwarantowany
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jaj. Jeśli znudziły ci się już jajka z farszem pieczarkowym, ze szczypiorkiem, łososiem czy awokado, sięgnij do tradycyjnej przedwojennej polskiej kuchni. Wtedy na wielkanocnych stołach królowały panierowane jajka faszerowane w całości. Są naprawdę pyszne!
27.03.2023 18:43
Przepis na jajka w chrupiącej skorupce, wypełnione pysznym nadzieniem ze szczypiorkiem i koperkiem pochodzi z książki Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej "Kuchnia Polska" z 1939 roku. Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów, postanowiła nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę. Do farszu, wzorem Marii Monatowej, dodała masło i parmezan. Jajka w takim wydaniu będą doskonałą wielkanocną przystawką. Przepięknie prezentują się na stole i smakują naprawdę wyśmienicie.
Przepis na jajka faszerowane w całości nie jest trudny ani pracochłonny, pamiętajcie jednak, że ta przystawka najlepiej smakuje na ciepło. Wówczas panierka będzie chrupała aż miło. Podajcie takie jajka podczas wielkanocnego śniadania w swoim domu. Zachwyt rodziny gwarantowany. Przekonajcie się sami! Na blogu Królestwo Garów znajdziecie także świetny przepis na budyń z jaj. Ten przepis również pochodzi z dawnej polskiej kuchni.
Jajka faszerowane w całości - przepis
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku,
- kopiasta łyżka posiekanego koperku,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- sól, pieprz,
- 2 surowe białka,
- mąka pszenna,
- spora garść bułki tartej,
- spora garść tartego twardego sera typu parmezan,
- tłuszcz do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić jajka faszerowane w całości? Przekonajcie się, jakie to proste! Na początek ugotowane na twardo jajka należy obrać ze skorupek. Następnie zetnij wierzchołek każdego jajka.
- Przy pomocy końcówki małej łyżeczki delikatnie wyjmij żółtka. Wybrane żółtka wymieszaj z zieleniną. Dodaj roztopione masło, dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Nadzieniem wypełnij jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryj ściętym wierzchołkiem. Jajka obtocz w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem.
- Smaż jajka w głębokim tłuszczu. Gotowe!
Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.