Jakub Kuroń zrobił przekąskę idealną na mundial. Posmakuje każdemu kibicowi
29.11.2022 17:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mundial trwa. Podczas oglądania meczów i między trzymaniem kciuków za naszą reprezentację, wszyscy lubimy coś podjeść. Jeśli wcześniej uważałaś, że idealna przekąska na mecz nie istnieje, przeczytaj ten artykuł. Przepis Jakuba Kuronia zmieni twoje zdanie.
Tak jak nie wyobrażamy sobie seansu w kinie bez chrupania popcornu czy wcinania nachosów, tak samo oglądanie meczu piłkarskiego w zaciszu własnego domu nie istnieje bez odpowiednich przekąsek. Zwłaszcza kiedy i mecz nie jest byle jaki. A taka okazja istnieje, ponieważ polska reprezentacja walczy w największej piłkarskiej imprezie świata.
Mamy dobrą informację. Nie musisz zadowalać się paczką chipsów, czy torebką słonych paluszków. Jakub Kuroń skomponował przepis, który nada się w sam raz jako towarzysz przeżywania sportowych emocji. Ta przekąska na mecz w jego wykonaniu jest prosta, pyszna i bardzo szybka w zrobieniu. Czy może być bardziej idealna?
Rzuć okiem na przepis na ciasto francuskie zawijane z boczkiem i sama się przekonaj.
Idealna przekąska na mecz z przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- 1 żółtko
- 8- g ulubionego sera żółtego
- mąka pszenna do podsypywania
Sposób przygotowania:
Blat lub stolnicę oprósz mąką. Rozłóż na niej arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj.
Tak rozłożone ciasto francuskie przetnij najpierw wzdłuż na pół, a później na dwucentymetrowe paski. Powinno ich wyjść około trzydziestu.
Teraz na każdy kawałek ciasta połóż po jednym plasterku boczku i zawiń ciasto wokół jego osi. W ten sposób powinny powstać naprzemienne zawijaski.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtko od białka. Te pierwsze rozmąć z odrobiną zimnej wody.
Zawijaski ułóż na blaszce i wysmaruj żółtkiem. Posyp ulubionym serem żółtym (w przypadku Jakuba Kuronia był to oscypek).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw blaszkę z zawijaskami i piecz przez 15 minut, do nabrania przez nie ciemnozłotego koloru.
Ta idealna przekąska na mecz według Jakuba Kuronia będzie się idealnie komponowała z sosem pomidorowym. Smacznego!
A może wolisz kanapki na mecz? Przepis na bogatą wersję takiej przekąski znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.