Jakub Kuroń zrobił przekąskę idealną na mundial. Posmakuje każdemu kibicowi

Mundial trwa. Podczas oglądania meczów i między trzymaniem kciuków za naszą reprezentację, wszyscy lubimy coś podjeść. Jeśli wcześniej uważałaś, że idealna przekąska na mecz nie istnieje, przeczytaj ten artykuł. Przepis Jakuba Kuronia zmieni twoje zdanie. 

ObrazekPrzekąska na mecz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Tak jak nie wyobrażamy sobie seansu w kinie bez chrupania popcornu czy wcinania nachosów, tak samo oglądanie meczu piłkarskiego w zaciszu własnego domu nie istnieje bez odpowiednich przekąsek. Zwłaszcza kiedy i mecz nie jest byle jaki. A taka okazja istnieje, ponieważ polska reprezentacja walczy w największej piłkarskiej imprezie świata.

Mamy dobrą informację. Nie musisz zadowalać się paczką chipsów, czy torebką słonych paluszków. Jakub Kuroń skomponował przepis, który nada się w sam raz jako towarzysz przeżywania sportowych emocji. Ta przekąska na mecz w jego wykonaniu jest prosta, pyszna i bardzo szybka w zrobieniu. Czy może być bardziej idealna?

Rzuć okiem na przepis na ciasto francuskie zawijane z boczkiem i sama się przekonaj.

Obrazek
Przekąska na mecz - Pyszności; foto: Canva

Idealna przekąska na mecz z przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • 1 żółtko
  • 8- g ulubionego sera żółtego
  • mąka pszenna do podsypywania

Sposób przygotowania:

Blat lub stolnicę oprósz mąką. Rozłóż na niej arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj.

Tak rozłożone ciasto francuskie przetnij najpierw wzdłuż na pół, a później na dwucentymetrowe paski. Powinno ich wyjść około trzydziestu.

Obrazek
Przekąska na mecz - Pyszności; foto: Canva

Teraz na każdy kawałek ciasta połóż po jednym plasterku boczku i zawiń ciasto wokół jego osi. W ten sposób powinny powstać naprzemienne zawijaski.

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtko od białka. Te pierwsze rozmąć z odrobiną zimnej wody.

Zawijaski ułóż na blaszce i wysmaruj żółtkiem. Posyp ulubionym serem żółtym (w przypadku Jakuba Kuronia był to oscypek).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw blaszkę z zawijaskami i piecz przez 15 minut, do nabrania przez nie ciemnozłotego koloru.

Ta idealna przekąska na mecz według Jakuba Kuronia będzie się idealnie komponowała z sosem pomidorowym. Smacznego!

A może wolisz kanapki na mecz? Przepis na bogatą wersję takiej przekąski znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby