Efektowne przekąski na Halloween. Proste i tanie inspiracje na przyjęcie
Na Halloween nie może zabraknąć pysznych przystawek. Dziś mamy dla Ciebie inspiracje na proste i tanie przekąski na Halloween w upiornym stylu.
31.10.2022 13:47
Efektowne przystawki na Halloween
Bez względu na to, czy szykujesz dużą imprezę dla znajomych, kameralne przyjęcie z najbliższymi lub mały bal dla dzieci- nie może zabraknąć na nim przekąsek. Żeby dobrze wczuć się w klimat przygotowaliśmy dla Ciebie inspiracje na tanie i bardzo efektowne przystawki. Na naszym stole znajdziesz parówkowe mumie, serowa miotły dla czarownicy, chrupiące węże i jajeczne pająki. Nie potrzeba wiele, aby stworzyć klimat i jeszcze bardziej podkręcić nastrój jednej z najstraszniejszych nocy w roku. Samo ich przygotowanie to przyjemność- przepisy są proste, szybkie i przede wszystkim niedrogie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Przekąski na Halloween
Składniki:
Węże 20 szt:
- 300 g ciasta drożdżowego
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka ketchupu(do zrobienia oczek i języka)
Paróweczki mumie 16 szt.:
- 20 małych parówek
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 łyżka majonezu
- 40 ziarenek pieprzu
- 30 g roztopionego masła
Miotełki:
- 5 plastrów sera żółtego
- 10 paluszków z sezamem
- 10 szczypiorków
Jajeczka z pająkami 20 szt:
- 10 ugotowanych jajek
- 1 łyżka czarnego barwnika spożywczego
- 1 awokado
- 1/2 limonki-sok
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Na blacie rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt i potnij je w długie paski. Pomocny może być tutaj nożyk do pizzy.
Paski ciasta owiń wokół wykałaczki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15- 18 minut aż się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu usuń ostrożnie wykałaczkę. Z ketchupu możesz zrobić język i oczy naszych węży. Chrupiące paluszki są już gotowe. Możesz podawać je w towarzystwie ulubionego dipu lub chrupać bez dodatków.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij je w paski tak, jak w poprzednim przepisie. Paskami ciasta owiń parówki- najlepiej sprawdzą się te mniejsze. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut aż się zarumienią.
Z majonezu zrób oczy naszej mumii i przyklej ziarna pieprzu jako źrenice. Smacznego!
Plaster sera żółtego przekrój na pół i połóż jeden na drugim. Natnij końcówki sera tak, aby powstały frędzelki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Następnie oddziel dwa plasterki. Każdy z nich owiń wokół paluszka z sezamem tak, aby powstała końcówka miotły czarownicy. Zabezpiecz całość szczypiorkiem i gotowe.
Nasz ostatni przepis to halloweenowe jajka. Do wody dodaj czarny barwnik spożywczy. Ugotowane na twardo jaja roztłucz łyżką (nie usuwaj skorupek) i wrzuć do zabarwionej wody. Trzymaj kilka minut. Następnie wyjmij jaja i obierz je ze skorupki.
Przekrój jajka na pół i usuń żółtka. Żółtka wymieszaj z sokiem z limonki oraz awokado. Dodaj łyżkę musztardy, suszony czosnek oraz sól i zblenduj całość. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wypełnij nią połówki białek.
Czarną oliwkę przekrój na pół. Jedną z połówek zamień w paseczki- będą to nogi naszego pająka. Ułóż oliwkę na jajku i gotowe.