Efektowne przekąski na Halloween. Proste i tanie inspiracje na przyjęcie
Na Halloween nie może zabraknąć pysznych przystawek. Dziś mamy dla Ciebie inspiracje na proste i tanie przekąski na Halloween w upiornym stylu.
31.10.2022 13:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Efektowne przystawki na Halloween
Bez względu na to, czy szykujesz dużą imprezę dla znajomych, kameralne przyjęcie z najbliższymi lub mały bal dla dzieci- nie może zabraknąć na nim przekąsek. Żeby dobrze wczuć się w klimat przygotowaliśmy dla Ciebie inspiracje na tanie i bardzo efektowne przystawki. Na naszym stole znajdziesz parówkowe mumie, serowa miotły dla czarownicy, chrupiące węże i jajeczne pająki. Nie potrzeba wiele, aby stworzyć klimat i jeszcze bardziej podkręcić nastrój jednej z najstraszniejszych nocy w roku. Samo ich przygotowanie to przyjemność- przepisy są proste, szybkie i przede wszystkim niedrogie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Przekąski na Halloween
Składniki:
Węże 20 szt:
- 300 g ciasta drożdżowego
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka ketchupu(do zrobienia oczek i języka)
Paróweczki mumie 16 szt.:
- 20 małych parówek
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 łyżka majonezu
- 40 ziarenek pieprzu
- 30 g roztopionego masła
Miotełki:
- 5 plastrów sera żółtego
- 10 paluszków z sezamem
- 10 szczypiorków
Jajeczka z pająkami 20 szt:
- 10 ugotowanych jajek
- 1 łyżka czarnego barwnika spożywczego
- 1 awokado
- 1/2 limonki-sok
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Na blacie rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt i potnij je w długie paski. Pomocny może być tutaj nożyk do pizzy.
Paski ciasta owiń wokół wykałaczki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15- 18 minut aż się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu usuń ostrożnie wykałaczkę. Z ketchupu możesz zrobić język i oczy naszych węży. Chrupiące paluszki są już gotowe. Możesz podawać je w towarzystwie ulubionego dipu lub chrupać bez dodatków.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij je w paski tak, jak w poprzednim przepisie. Paskami ciasta owiń parówki- najlepiej sprawdzą się te mniejsze. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut aż się zarumienią.
Z majonezu zrób oczy naszej mumii i przyklej ziarna pieprzu jako źrenice. Smacznego!
Plaster sera żółtego przekrój na pół i połóż jeden na drugim. Natnij końcówki sera tak, aby powstały frędzelki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Następnie oddziel dwa plasterki. Każdy z nich owiń wokół paluszka z sezamem tak, aby powstała końcówka miotły czarownicy. Zabezpiecz całość szczypiorkiem i gotowe.
Nasz ostatni przepis to halloweenowe jajka. Do wody dodaj czarny barwnik spożywczy. Ugotowane na twardo jaja roztłucz łyżką (nie usuwaj skorupek) i wrzuć do zabarwionej wody. Trzymaj kilka minut. Następnie wyjmij jaja i obierz je ze skorupki.
Przekrój jajka na pół i usuń żółtka. Żółtka wymieszaj z sokiem z limonki oraz awokado. Dodaj łyżkę musztardy, suszony czosnek oraz sól i zblenduj całość. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wypełnij nią połówki białek.
Czarną oliwkę przekrój na pół. Jedną z połówek zamień w paseczki- będą to nogi naszego pająka. Ułóż oliwkę na jajku i gotowe.