Efektowne przekąski na Halloween. Proste i tanie inspiracje na przyjęcie

Na Halloween nie może zabraknąć pysznych przystawek. Dziś mamy dla Ciebie inspiracje na proste i tanie przekąski na Halloween w upiornym stylu.

Obrazek
Ewa

Efektowne przystawki na Halloween

Bez względu na to, czy szykujesz dużą imprezę dla znajomych, kameralne przyjęcie z najbliższymi lub mały bal dla dzieci- nie może zabraknąć na nim przekąsek. Żeby dobrze wczuć się w klimat przygotowaliśmy dla Ciebie inspiracje na tanie i bardzo efektowne przystawki. Na naszym stole znajdziesz parówkowe mumie, serowa miotły dla czarownicy, chrupiące węże i jajeczne pająki. Nie potrzeba wiele, aby stworzyć klimat i jeszcze bardziej podkręcić nastrój jednej z najstraszniejszych nocy w roku. Samo ich przygotowanie to przyjemność- przepisy są proste, szybkie i przede wszystkim niedrogie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Przekąski na Halloween

Składniki:

Węże 20 szt:

  • 300 g ciasta drożdżowego
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka ketchupu(do zrobienia oczek i języka)

Paróweczki mumie 16 szt.:

  • 20 małych parówek
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 40 ziarenek pieprzu
  • 30 g roztopionego masła

Miotełki:

  • 5 plastrów sera żółtego
  • 10 paluszków z sezamem
  • 10 szczypiorków

Jajeczka z pająkami 20 szt:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 1 łyżka czarnego barwnika spożywczego
  • 1 awokado
  • 1/2 limonki-sok
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Na blacie rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt i potnij je w długie paski. Pomocny może być tutaj nożyk do pizzy.

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności

Paski ciasta owiń wokół wykałaczki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.  Posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15- 18 minut aż się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności

Po wystudzeniu usuń ostrożnie wykałaczkę. Z ketchupu możesz zrobić język i oczy naszych węży. Chrupiące paluszki są już gotowe. Możesz podawać je w towarzystwie ulubionego dipu lub chrupać bez dodatków.

Obrazek
Przekąski na Halloween- Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij je w paski tak, jak w poprzednim przepisie. Paskami ciasta owiń parówki- najlepiej sprawdzą się te mniejsze. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15-17 minut aż się zarumienią.

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności

Z majonezu zrób oczy naszej mumii i przyklej ziarna pieprzu jako źrenice. Smacznego!

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności

Plaster sera żółtego przekrój na pół i połóż jeden na drugim. Natnij końcówki sera tak, aby powstały frędzelki. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Przekąski na Halloween- Pyszności

Następnie oddziel dwa plasterki. Każdy z nich owiń wokół paluszka z sezamem tak, aby powstała końcówka miotły czarownicy. Zabezpiecz całość szczypiorkiem i gotowe.

Obrazek
Przekąski na Halloween- Pyszności

Nasz ostatni przepis to halloweenowe jajka. Do wody dodaj czarny barwnik spożywczy. Ugotowane na twardo jaja roztłucz łyżką (nie usuwaj skorupek) i wrzuć do zabarwionej wody. Trzymaj kilka minut. Następnie wyjmij jaja i obierz je ze skorupki.

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności

Przekrój jajka na pół i usuń żółtka. Żółtka wymieszaj z sokiem z limonki oraz awokado. Dodaj łyżkę musztardy, suszony czosnek oraz sól i zblenduj całość. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wypełnij nią połówki białek.

Obrazek
Przekąski na Halloween- Pyszności

Czarną oliwkę przekrój na pół. Jedną z połówek zamień w paseczki- będą to nogi naszego pająka. Ułóż oliwkę na jajku i gotowe.

Przekąski na Halloween- Pyszności
Przekąski na Halloween- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków