Przepis4 przekąski z serem na grilla, które pokochasz od pierwszego kęsa

4 przekąski z serem na grilla, które pokochasz od pierwszego kęsa

4 przekąski z serem na grilla, które pokochasz od pierwszego kęsa
Ewa

11.05.2022 16:55, aktual.: 15.09.2023 16:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przekąski z serem na grilla. Przepisy na miseczki z łososiem, ziemniaki w panierce, rolki z gruszką i orzechami, rogaliki z serem i szynką – a wszystko to z serem. Pokazujemy, jak je zrobić krok po kroku. Który ser jest najlepszy do grillowania?

Pytanie "kto nie kocha sera" jest zdecydowanie pytaniem retorycznym. Serowe przekąski to coś, co zawsze znika pierwsze ze stołu. Sprawdzą się świetnie zarówno w czasie spotkań ze znajomymi, rodzinnych kolacji, jak i w roli przystawek podczas grilla.

Przekąski z serem na grilla – przepisy. Najlepszy ser do grillowania

Idealnie ciągnący się ser, chrupiące i bogate wnętrze - tak wyobrażamy sobie przekąskę idealną. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie cztery sprawdzone przepisy na przekąski z serem na grilla, które pokochasz od pierwszego kęsa. Do ich przygotowania użyliśmy sera Ryckiego Koneser – to najlepszy ser do grillowania.

Dlaczego ser Rycki jest najlepszy do grillowania? To Bogaty, o wyrazistym, delikatnie pikantnym smaku. Wyróżnia go prosty skład: tylko 3 składniki – sól, mleko i kultury bakterii. Sprawdzi się idealnie jako baza do naszych przekąsek albo dodatek do kanapki.

Rycki Koneser jest serem dłużej dojrzewającym (minimum 5 tygodni) typu szwajcarskiego z dużymi, owalnymi oczkami.

4 przekąski z serem na grilla - przepis wideo

Przekąski z serem na grilla: miseczki z łososiem – przekąski na grilla z serem

Serowe miseczki z łososiem – składniki:

  • 4 plastry sera RYCKI KONESER
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g łososia wędzonego

Ser Rycki Koneser podziel na 4 kwadraty. Kawałki sera ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty do ok. 220 stopni (opcja grill). Po tym czasie wyjmij blaszkę i plastry sera uformuj na kształt miseczki.

Obraz

W osobnej misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, posiekany koperek, sok z cytryny, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Koperek możesz też zamienić na natkę pietruszki. Powstałą mieszankę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią nasze serowe miseczki. Na górze połóż kawałek łososia wędzonego. Miseczki udekoruj koperkiem i ogórkiem. Idealna serowa przekąska tym razem na zimno!

Obraz

Przepis z serem na grilla: chrupiące ziemniaki w panierce

Chrupiące ziemniaki w panierce – składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 30 g Masła z SM Ryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 plastrów ser RYCKI KONESER
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. bułki tartej

Przygotowanie:

Pomysł na przekąskę na grilla z serem. Jak zrobić chrupiące ziemniaki w panierce? Ser Rycki i szynkę w plastrach ułóż naprzemiennie (szynka-ser-szynka-ser itp.). Wybierając szynkę, postaraj się, żeby była w podobnym rozmiarze co plastry sera.  Całość podziel na 8 mniejszych części- tak jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

Ugotowane ziemniaki wystudź, żeby nie poparzyć rąk. Świetnie sprawdzą się tutaj ugotowane ziemniaki, które zostały Ci z obiadu. Dodaj do nich masło, zioła prowansalskie i sól i ugnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to do ziemniaków możesz dodać też płaską łyżeczkę ostrej papryki. Ta przekąska jest wdzięczną potrawą, bo możesz doprawić ją tak, jak lubisz.

Przygotowany kawałek szynki z serem obtocz w ziemniakach tak, aby był nimi otoczony z każdej strony. Utwórz kwadrat. Jeśli Ci to nie wyjdzie- nie przejmuj się. Najważniejsze jest to, żeby kostka z szynki i sera była okryta z każdej strony ziemniaczaną masą.

Obraz

Tak przygotowane kostki obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż w głęboki oleju, aż nasze serowo-ziemniaczane kostki staną się złociste. Powinno wystarczyć ok. 3-4 minuty. Nie dodawaj na raz zbyt dużo kostek – spowoduje to obniżenie się temperatury oleju i serowa przekąska wchłonie więcej tłuszczu.

Obraz

Przekąski z serem na grilla: serowe rolki z gruszką i orzechami

Serowe rolki z gruszką i orzechami – składniki:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki Masła z SM Ryki
  • 285 g ciasta francuskiego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 8 plastrów sera RYCKI KONESER

Przepis na serowe rolki z gruszką i orzechami, czyli przekąskę na grilla z serem. Ser Rycki sprawdzi się również w połączeniu z gruszką. Delikatnie pikantny smak przełamie owocową słodycz i stworzy kompozycję prosto z najlepszej restauracji. Gruszkę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Podsmaż ją na patelni, aż się zarumieni i delikatnie skarmelizuje. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż na nim plastry sera, podsmażoną gruszkę i posiekane orzechy włoskie.

Obraz

Posyp całość suszonym rozmarynem i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokrój roladę na plastry. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Przed włożeniem możesz roladki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Obraz

Przekąski z serem na grilla: błyskawiczne rogaliki z serem i szynką

Błyskawiczne rogaliki z serem i szybką – składniki:

  • 285 g ciasta francuskiego
  • 8 plastrów sera RYCKI KONESER
  • 8 plastrów szynki
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 łyżki sezamu

Jak zrobić rogaliki z serem i szybką na grilla? Szybkie rogaliki to patent na niespodziewanych gości! Ciasto francuskie rozwiń i podziel na trójkąty. Świetnie sprawdzi się do tego nóż do pizzy. Na każdym trójkącie ułóż plaster szynki i rulonik z sera Ryckiego Konesera. Zwiń rogalik, zaczyniając od podstawy trójkąta.

Obraz

Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu ciasto francuskie stanie się złociste. Serowe przekąski posyp sezamem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Obraz