Przekąski ze szpinakiem, łososiem i serkiem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się na Święta
Proste i efektowne przekąski ze szpinakiem z dodatkiem koperku, wędzonego łososia i śmietankowego serka. Warstwowe roladki idealne na imprezę z łatwością przygotujesz w swoim domu.
04.12.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:20
Pomysł na przekąski z wędzonym łososiem
Szpinaku w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Kolorowe przekąski zachwycą Twoje oczy i rozpieszczą podniebienie. Nasz dzisiejszy przepis to połączenie kolorowych warstw, które świetnie się ze sobą komponują. Główną rolę, jeśli chodzi o smak, gra tutaj wędzony łosoś, którego intensywny smak łagodzi delikatny serek śmietankowy i koperek. Przygotowanie takich roladek jest naprawdę proste, a nietypową formą podania zachwycisz swoich bliskich. Świetnie sprawdzą się na imprezowym stole lub podczas spotkań w gronie najbliższych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Przekąski ze szpinakiem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soli
- 200 łososia wędzonego w plastrach
- 270 g serka śmietankowego
Do dekoracji
- 30 g serka śmietankowego
- 10 szt. suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Świeży, umyty i osuszony szpinak umieść w misce. Dodaj do niego jajka i zblenduj. Następnie wsyp mąkę tortową, posiekany koperek, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Połącz składniki przy pomocy łyżki lub trzepaczki.
Przygotowaną masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź przy pomocy łyżki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.
Upieczone ciasto podziel na trzy prostokąty. Na jednym z nich rozsmaruj część serka śmietankowego i wyłóż plastry wędzonego łososia. Połóż drugi kawałek ciasta, ponownie serek śmietankowy i łosoś i przykryj trzecią częścią szpinakowej warstwy.
Tak przygotowane ciasto "dociśnij" i wstaw do lodówki. Na jego górze połóż deskę, na niej z kolei umieść coś ciężkiego. Może to być garnek z zupą lub forma z kamieniami. Wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie podziel nasz szpinakowo-łososiowy torcik na mniejsze porcje. Udekoruj każdą z nich odrobiną serka śmietankowego i suszoną żurawiną. Smacznego!