Przenigdy nie wlewaj ich do zlewu. Zapchany odpływ to najmniejszy problem

Zatkany odpływ w kuchni potrafi przysporzyć sporo nerwów. Jeśli chcemy tego uniknąć, warto pamiętać o tym, by nie wyrzucać do niego kilku rzeczy, które mogą zepsuć nam popołudnie i zafundować wielkie sprzątanie. Na co zwrócić szczególną uwagę? Oto kilka najczęstszych produktów, które lądują w twoim zlewie i zatykają rury. Pamiętaj: Przenigdy nie wlewaj ich do zlewu!

Obrazek
Paulina

Nie wlewaj gorącego tłuszczu do zlewu

Kotlety na niedzielny obiad gotowe i tłuszcz po smażeniu ląduje w zlewie. To ogromny błąd! Jest to główny winowajca zatkanych rur. Jeśli zator już powstał, spróbuj go usunąć, wlewając do zlewu mieszankę na bazie wrzącej wody, octu i sody oczyszczonej. Ten prosty zabieg sprawi, że nie będziesz musiała wzywać hydraulika. Kilka kropel tłuszczu na patelni możesz usunąć papierowym ręcznikiem i wyrzucić go do śmieci zmieszanych. Jednak większą ilość zużytego oleju najlepiej zlać do pustej butelki po oleju lub do słoika.

Obrazek

Makaron

Jesteś miłośnikiem makaronu i ryżu? Pamiętaj, że pęcznieje on pod wpływem wody, dlatego wszelkie pozostałości po nich mogą zalegać w zlewie, a nawet zatykać rury kanalizacyjne. Jeśli odlewasz te produkty po ugotowaniu, koniecznie podstaw większe naczynie. Dzięki temu makaron nie wyląduje w zlewie i nie zatka nam rur.

Obrazek

Przenigdy nie wlewaj ich do zlewu: Fusy po kawie

Kawa z rana? Kto jej nie lubi. Jedni z nas wybierają rozpuszczalną, inni natomiast bez sypanej nie zaczną dnia. O gustach co do kawy nie będziemy dyskutować. Natomiast o tym, gdzie powinny znaleźć się fusy od kawy już tak. Zlew nie jest na pewno dobrym miejscem. Mogą one szybko zatkać nasz odpływ. Wyrzucaj je do kosza. Jeśli jesteśmy już przy naparach, tak samo wygląda sytuacja z liściastą herbatą. Ona również może zatkać nasz odpływ w zlewie.

Obrazek

I na koniec bardzo ważna wiadomość. Aby nie męczyć się z zatkanym zlewem, warto działać roztropnie i dbać o to, aby nie dochodziło do takich sytuacji w przyszłości. Zaopatrz się w dodatkowe sitko zatrzymujące odpady, przed przedostaniem się do odpływu.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników