Szybkie obiady ze słoika. Mealprep to trend, który zaoszczędza czas. Jak zrobić obiad w słoiku?

Mealprep – co to? Na czym polega? Trzy pomysły na obiady ze słoika. Jak zaplanować posiłki na cały tydzień? Prosty przepis na szybki obiad z mięsem.

Obrazek
Ewa

Czym jest mealprep?

Mealprep to trend, który zdobywa coraz więcej fanów. I nic w tym dziwnego, bo pozwala zaoszczędzić sporo czasu w ciągu tygodnia. Nie jest to rodzaj żadnej konkretnej diety, a raczej sposób przygotowania posiłków. Jest to rodzaj domowej diety pudełkowej, która oszczędza czas i pieniądze. Polega na tym, że jednego dnia planuje się posiłki i przygotowuje bazy do ich zrobienia w ciągu następnych dni. Jednym zdaniem– zaplanuj jeden dzień w kuchni, ciesz się zdrowym domowym jedzeniem przez wiele dni.

Zamiast w napadzie głodu sięgać po niezdrowe przekąski lub fast foody możesz zaplanować posiłki na cały tydzień. Dzięki formie zrobienia ich w słoiku czas przygotowania skraca się, a Ty możesz sobie odpocząć.

Przepis wideo na obiady ze słoika (mealprep). Jak przygotować obiady na cały tydzień?

Obrazek

Składniki na słoik z karkówką i batatem

              
  • 250 g karkówki
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • 2-3 plastry pomarańcza
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z batatem – przepis

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowanie takiego obiadu w słoiku nie zajmie Ci dużo czasu. Batata dokładnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki również obierz i podziel na ok. 2-3 kawałki. Zrób podobnie z papryką. Wszystkie warzywa powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się później upiekły.

W słoiku umieść plaster karków, włóż marchewkę, pomidorki koktajlowe, paprykę, plasterki pomarańczy. Dodaj kolejny plaster karkówki i pozostałą część warzyw. Włóż rozmaryn, laskę cynamonu. Na górze ułóż marchewkę i dodaj sproszkowane chili, suszony czosnek i sól.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obrazek

Składniki na słoik z brokułami

             
  • 250 g karkówki
  • 1/2 brokuła
  • 80 g pieczarek
  • 2-3 plastry limonki
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z brokułami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. W słoiku umieść karkówkę. Dodaj pieczarki (umyte, w całości) różyczki brokuła, papryczkę chilli w całości, ząbki czosnku (obrane), plasterki limonki i kolejny plaster karkówki. Następnie ponownie dodaj warstwę brokułów i pieczarek. Dodaj liście laurowe, wlej miód, nasiona kolendry i dopraw solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obrazek

Składniki na słoik z ziemniakami i kalafiorem i brokułami

            
  • 250 g karkówki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 plastry cytryny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z ziemniakami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Na spodzie słoika umieść karkówkę. Dodaj pokrojone i obrane ziemniaki, różyczki kalafiora, papryczkę chili, plasterki cytryny, pokrojoną w piórka cebulę i kawałek imbiru. Następnie włóż kolejny plaster karkówki, a na samym wierzchu umieść kalafiora i cytrynę. Całość posyp kurkumą i dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

obiad w słoiku przepis
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej