Szybkie obiady ze słoika. Mealprep to trend, który zaoszczędza czas. Jak zrobić obiad w słoiku?

Mealprep – co to? Na czym polega? Trzy pomysły na obiady ze słoika. Jak zaplanować posiłki na cały tydzień? Prosty przepis na szybki obiad z mięsem.

Obrazek
Ewa

Czym jest mealprep?

Mealprep to trend, który zdobywa coraz więcej fanów. I nic w tym dziwnego, bo pozwala zaoszczędzić sporo czasu w ciągu tygodnia. Nie jest to rodzaj żadnej konkretnej diety, a raczej sposób przygotowania posiłków. Jest to rodzaj domowej diety pudełkowej, która oszczędza czas i pieniądze. Polega na tym, że jednego dnia planuje się posiłki i przygotowuje bazy do ich zrobienia w ciągu następnych dni. Jednym zdaniem– zaplanuj jeden dzień w kuchni, ciesz się zdrowym domowym jedzeniem przez wiele dni.

Zamiast w napadzie głodu sięgać po niezdrowe przekąski lub fast foody możesz zaplanować posiłki na cały tydzień. Dzięki formie zrobienia ich w słoiku czas przygotowania skraca się, a Ty możesz sobie odpocząć.

Przepis wideo na obiady ze słoika (mealprep). Jak przygotować obiady na cały tydzień?

Obrazek

Składniki na słoik z karkówką i batatem

              
  • 250 g karkówki
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • 2-3 plastry pomarańcza
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z batatem – przepis

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowanie takiego obiadu w słoiku nie zajmie Ci dużo czasu. Batata dokładnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki również obierz i podziel na ok. 2-3 kawałki. Zrób podobnie z papryką. Wszystkie warzywa powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się później upiekły.

W słoiku umieść plaster karków, włóż marchewkę, pomidorki koktajlowe, paprykę, plasterki pomarańczy. Dodaj kolejny plaster karkówki i pozostałą część warzyw. Włóż rozmaryn, laskę cynamonu. Na górze ułóż marchewkę i dodaj sproszkowane chili, suszony czosnek i sól.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obrazek

Składniki na słoik z brokułami

             
  • 250 g karkówki
  • 1/2 brokuła
  • 80 g pieczarek
  • 2-3 plastry limonki
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z brokułami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. W słoiku umieść karkówkę. Dodaj pieczarki (umyte, w całości) różyczki brokuła, papryczkę chilli w całości, ząbki czosnku (obrane), plasterki limonki i kolejny plaster karkówki. Następnie ponownie dodaj warstwę brokułów i pieczarek. Dodaj liście laurowe, wlej miód, nasiona kolendry i dopraw solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obrazek

Składniki na słoik z ziemniakami i kalafiorem i brokułami

            
  • 250 g karkówki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 plastry cytryny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z ziemniakami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Na spodzie słoika umieść karkówkę. Dodaj pokrojone i obrane ziemniaki, różyczki kalafiora, papryczkę chili, plasterki cytryny, pokrojoną w piórka cebulę i kawałek imbiru. Następnie włóż kolejny plaster karkówki, a na samym wierzchu umieść kalafiora i cytrynę. Całość posyp kurkumą i dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

obiad w słoiku przepis
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇