PrzepisSzybkie obiady ze słoika. Mealprep to trend, który zaoszczędza czas. Jak zrobić obiad w słoiku?

Szybkie obiady ze słoika. Mealprep to trend, który zaoszczędza czas. Jak zrobić obiad w słoiku?

Mealprep – co to? Na czym polega? Trzy pomysły na obiady ze słoika. Jak zaplanować posiłki na cały tydzień? Prosty przepis na szybki obiad z mięsem.

Szybkie obiady ze słoika. Mealprep to trend, który zaoszczędza czas. Jak zrobić obiad w słoiku?
Ewa

20.04.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym jest mealprep?

Mealprep to trend, który zdobywa coraz więcej fanów. I nic w tym dziwnego, bo pozwala zaoszczędzić sporo czasu w ciągu tygodnia. Nie jest to rodzaj żadnej konkretnej diety, a raczej sposób przygotowania posiłków. Jest to rodzaj domowej diety pudełkowej, która oszczędza czas i pieniądze. Polega na tym, że jednego dnia planuje się posiłki i przygotowuje bazy do ich zrobienia w ciągu następnych dni. Jednym zdaniem– zaplanuj jeden dzień w kuchni, ciesz się zdrowym domowym jedzeniem przez wiele dni.

Zamiast w napadzie głodu sięgać po niezdrowe przekąski lub fast foody możesz zaplanować posiłki na cały tydzień. Dzięki formie zrobienia ich w słoiku czas przygotowania skraca się, a Ty możesz sobie odpocząć.

Przepis wideo na obiady ze słoika (mealprep). Jak przygotować obiady na cały tydzień?

Obraz

Składniki na słoik z karkówką i batatem

              
  • 250 g karkówki
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • 2-3 plastry pomarańcza
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z batatem – przepis

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowanie takiego obiadu w słoiku nie zajmie Ci dużo czasu. Batata dokładnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki również obierz i podziel na ok. 2-3 kawałki. Zrób podobnie z papryką. Wszystkie warzywa powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się później upiekły.

W słoiku umieść plaster karków, włóż marchewkę, pomidorki koktajlowe, paprykę, plasterki pomarańczy. Dodaj kolejny plaster karkówki i pozostałą część warzyw. Włóż rozmaryn, laskę cynamonu. Na górze ułóż marchewkę i dodaj sproszkowane chili, suszony czosnek i sól.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obraz

Składniki na słoik z brokułami

             
  • 250 g karkówki
  • 1/2 brokuła
  • 80 g pieczarek
  • 2-3 plastry limonki
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z brokułami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. W słoiku umieść karkówkę. Dodaj pieczarki (umyte, w całości) różyczki brokuła, papryczkę chilli w całości, ząbki czosnku (obrane), plasterki limonki i kolejny plaster karkówki. Następnie ponownie dodaj warstwę brokułów i pieczarek. Dodaj liście laurowe, wlej miód, nasiona kolendry i dopraw solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obraz

Składniki na słoik z ziemniakami i kalafiorem i brokułami

            
  • 250 g karkówki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 plastry cytryny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Obiad w słoiku z ziemniakami

Karkówkę podziel w plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Na spodzie słoika umieść karkówkę. Dodaj pokrojone i obrane ziemniaki, różyczki kalafiora, papryczkę chili, plasterki cytryny, pokrojoną w piórka cebulę i kawałek imbiru. Następnie włóż kolejny plaster karkówki, a na samym wierzchu umieść kalafiora i cytrynę. Całość posyp kurkumą i dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowany słoik włóż do garnka wyłożonego ściereczką i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości. Gotuj słoik przez 3h, dolewając wodę, gdy odparuje z garnka.

Obraz