Przepis na babkę muślinową z 96 jajek. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej ma 100 lat!
Babka muślinowa – przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jak zrobić? Składniki. Staropolska babka muślinowa to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na nią pochodzi z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej i ma ponad 100 lat. Jak zrobić tradycyjną babkę świąteczną?
Babka muślinowa – przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Babka to jedno z ciast, które po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Już przed dziesiątkami lat kobiety przygotowywały to ciasto. Towarzyszył temu cały skomplikowany proces- kobiety zamykały się w kuchni na czas pieczenia, a wszelkie szpary, które mogły grozić przeciągiem, starannie uszczelniano kocami i pledami. Wszystko po to, żeby babka podczas pieczenia nie opadła i zachowała swój kształt.
Na ten czas z domu wyganiano również mężczyzn- trzaskanie drzwiami czy choćby ciężki męski krok były dla bab równie niebezpieczne jak przeciągi. W ten oto sposób sekret receptury idealnego ciasta znały tylko kobiety.
Jak zrobić babkę muślinową z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej?
Wideo przepis na babkę muślinową
Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej na babkę muślinową
Dziś przygotowaliśmy babką wielkanocną według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Receptura pochodzi z książki ma ponad 100 lat. Sekretem idealnej konsystencji, koloru i smaku jest użycie ogromnej ilości jajek. Według przepisu jest to aż 96 żółtek jaj!
Staropolska babka wraca teraz do łask i coraz częściej można kupić ją w cukierniach. Koszt jest po prostu szokujący. Ile kosztuje babka muślinowa? Jaka cena? W Warszawie za taką babkę trzeba zapłacić ponad 100 zł!
Mamy jednak dla Ciebie rozwiązanie – zamiast szukać autentycznej babki staropolskiej z dobrym składem, zrób ją według naszego przepisu w swoim domu. To muślinowa babka wg receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Babka muślinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Składniki
Od razu uspokoimy – 96 żółtego przypada na 1 kg mąki, więc do przygotowania naszej babki potrzebne będą tylko 24 żółtka.
Jak wykorzystać białka? Upiecz z nich małe bezy, kokosanki lub zamroź i wykorzystaj wtedy, kiedy będziesz potrzebować.
- 24 żółtka
- 300 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
- 125 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
- 100 g masła
Jak zrobić tradycyjną babkę muślinową na wielkanoc?
Przepis na babkę muślinową Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przygotuj garnek i wypełnij go wodą do ok. 1/3 wysokości. Włącz palnik i zagotuj wodę (na małym ogniu). Na górze postaw miskę tak, żeby nie dotykała swoim dnem powierzchni wody. Do miski dodaj żółtka, cukier i wanilię i dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki lub miksera. Rób to do momentu aż powstanie jasna i puszysta masa.
Kiedy masa będzie już gotowa- zdejmij miskę z kąpieli wodnej i postaw na kuchennym blacie. W małym naczyniu przygotuj rozczyn: drożdże, letnie mleko, cukier (3 łyżki), łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, żeby drożdże się rozpuściły.
W tym przepisie najlepiej jest użyć świeżych drożdży. Przygotowany rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże powinny co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli nie wyrosną, to przygotowanie zaczynu trzeba będzie zacząć od nowa.
Do ubitych i przestudzonych żółtek dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę i ziarenka z laski wanilii. Ponownie ubijaj ciasto mikserem przez około 10 minut. Następnie dodaj przestudzone i rozpuszczone masło i dalej miksuj przez kolejne 10 minut. Ciasto powinno być dość płynne- dlatego też wyrabiamy je mikserem, a nie rękami. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nasz tip: jeśli zastanawiasz się, jak znaleźć "ciepłe miejsce" to spieszymy z pomocą. Piekarnik włącz na najniższą możliwą temperaturę i poczekaj aż trochę się rozgrzeje. Następnie wyłącz grzanie, włóż do środka miskę z ciastem i zostaw uchylone drzwiczki piekarnika.
Pieczenie babki muślinowej – czas i temperatura
Kiedy nasze ciasto już wyrośnie- przechodzimy do pieczenia. Formę na babkę (o pojemności 4 litrów) wysmaruj masłem i posyp mąką pszenną. Wyrośnięte ciasto przelej do formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca, aż podwoi swoją objętość.
Babka muślinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej – czas i temperatura pieczenia. Kiedy ciasto już wyrośnie- przejdźmy do pieczenia. Bardzo ostrożnie przenieś babkę do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut. Co jakiś czas zaglądaj do środka, czy ciasto się nie przypieka i temperatura nie jest zbyt wysoka. W razie potrzeby- zmniejsz ją.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto na kratkę i przestudź.
Dekoracja wielkanocnej babki muślinowej
Gotową i przestudzoną babkę udekoruj lukrem i cukrowymi jajeczkami. Oczywiście, możesz użyć też innych dodatków i stworzyć swoją własną, autorską kompozycję.
Smacznego!