Przepis na buchty drożdżowe. Smak dzieciństwa w twoim domu

Czy jest coś lepszego niż pachnące buchty drożdżowe? To pyszne, miękkie i puszyste ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzonymi u babci. Teraz możesz z łatwością przygotować je w swoim domu dzięki prostemu przepisowi!

ObrazekGetty Images
Weronika

Co to są buchty?

Buchty to słodki rodzaj dużych klusek przygotowywanych z ciasta drożdżowego, które podaje się na słodko. Mogą być przygotowywane zarówno z nadzieniem, jak i polane słodkim sosem. Buchty mają także wiele zamiennych nazw, które używa się w zależności od regionu. Buchty to także pampuchy, parowce, parowańce, kluski na parze, czy pyzy drożdżowe.

Ale to właśnie na Górnym Śląsku używa się określenie buchty, gdzie podawane są one nie tylko na słodko, ale co ciekawe także z wieprzowiną, kapustą kiszoną. Skąd pochodzą buchty? Tradycja bułek na parze wymówić się z kuchni kujawsko-pomorskiej. Tam podawane były na słono z sosami i mięsem oraz na słodko z owocami lub kwaśną śmietaną.

Buchty na parze - przepis

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak, by podczas przygotowania miały one podobną temperaturę.
  2. Mąkę przesyp do naczynia,
  3. Do osobnej miski pokrusz świeże drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej oraz 125 ml lekko ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut,
  4. Do mąki dodaj 2 jajka oraz wlej pozostałe mleka. Roztop masło i lekko wystudź je oraz dodaj do naczynia z mąką. Na samym końcu wlej do dużej miski z mąką rozczyn. Wszystko dokładnie zamieszaj i wyrabiaj mikserem z hakami lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie elastyczne,
  5. Przykryj ciasto drożdżowe ściereczką na ok. godzinę czasu do wyrośnięcia,
  6. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat podsypany mąką i uformuj z niego 10-14 kul w zależności od tego, jak duże chcesz otrzymać parowce,
  7. Do garnka wlej wodę na wysokości ⅓ naczynia i zagotuj ją,
  8. Na garnek połóż metalowe sitko. Gdy woda zacznie parować, na sitku połóż buchty i przykryj je pokrywką. Buchty paruj przez około 15 minut do czasu, aż będą miękkie i puszyste.

Buchty podawać możesz wedle własnego uznania, ale my polecamy spróbować je na słodko. Możesz polać ja roztopionym masłem i posypać je odrobiną cukru. Doskonale sprawdzi się także sos truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. W wersji fit możesz przygotować sos truskawkowy z dodatkiem jogurtu. Smacznego!

Przepis na staropolską babę parzoną oraz inne wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat