Przepis na buchty drożdżowe. Smak dzieciństwa w twoim domu

Czy jest coś lepszego niż pachnące buchty drożdżowe? To pyszne, miękkie i puszyste ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzonymi u babci. Teraz możesz z łatwością przygotować je w swoim domu dzięki prostemu przepisowi!

ObrazekGetty Images
Weronika

Co to są buchty?

Buchty to słodki rodzaj dużych klusek przygotowywanych z ciasta drożdżowego, które podaje się na słodko. Mogą być przygotowywane zarówno z nadzieniem, jak i polane słodkim sosem. Buchty mają także wiele zamiennych nazw, które używa się w zależności od regionu. Buchty to także pampuchy, parowce, parowańce, kluski na parze, czy pyzy drożdżowe.

Ale to właśnie na Górnym Śląsku używa się określenie buchty, gdzie podawane są one nie tylko na słodko, ale co ciekawe także z wieprzowiną, kapustą kiszoną. Skąd pochodzą buchty? Tradycja bułek na parze wymówić się z kuchni kujawsko-pomorskiej. Tam podawane były na słono z sosami i mięsem oraz na słodko z owocami lub kwaśną śmietaną.

Buchty na parze - przepis

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, tak, by podczas przygotowania miały one podobną temperaturę.
  2. Mąkę przesyp do naczynia,
  3. Do osobnej miski pokrusz świeże drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej oraz 125 ml lekko ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut,
  4. Do mąki dodaj 2 jajka oraz wlej pozostałe mleka. Roztop masło i lekko wystudź je oraz dodaj do naczynia z mąką. Na samym końcu wlej do dużej miski z mąką rozczyn. Wszystko dokładnie zamieszaj i wyrabiaj mikserem z hakami lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie elastyczne,
  5. Przykryj ciasto drożdżowe ściereczką na ok. godzinę czasu do wyrośnięcia,
  6. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat podsypany mąką i uformuj z niego 10-14 kul w zależności od tego, jak duże chcesz otrzymać parowce,
  7. Do garnka wlej wodę na wysokości ⅓ naczynia i zagotuj ją,
  8. Na garnek połóż metalowe sitko. Gdy woda zacznie parować, na sitku połóż buchty i przykryj je pokrywką. Buchty paruj przez około 15 minut do czasu, aż będą miękkie i puszyste.

Buchty podawać możesz wedle własnego uznania, ale my polecamy spróbować je na słodko. Możesz polać ja roztopionym masłem i posypać je odrobiną cukru. Doskonale sprawdzi się także sos truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. W wersji fit możesz przygotować sos truskawkowy z dodatkiem jogurtu. Smacznego!

Przepis na staropolską babę parzoną oraz inne wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby