Przepis na idealny smalczyk. Dzięki temu składnikowi pozostanie bielusieńki

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić idealnie biały smalec, to mamy dla ciebie odpowiedź. I nie polega ona wcale na poleceniu ci gotowego wyrobu. Co to, to nie. Cały patent można ująć w czterech słowach: dodaj mleko do smalcu. Ale zanim to zrobisz, rzuć okiem na cały przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Pajdę świeżego, chrupiącego pieczywa, posmarowaną obfitą warstwą smalcu, ciężko jest zastąpić. Z tą przekąską nie równa się nic i nic nawet w połowie nie będzie przypominało jej smaku. Wiemy, że wraz z rozwojem internetu, modą na zdrowe odżywianie (oczywiście słuszną) i całą tą świadomością kaloryczną, opinia o smalcu totalnie podupadła. Ale co zrobić, kiedy już naprawdę najdzie nas ochota? Odbyć z góry przegraną walkę rozumu z żołądkiem?

Cóż, pozostawiamy to pytanie bez odpowiedzi, ale jedno jest pewne. Jeśli już jeść smalec, to żeby chociaż był dobry. Smaczny, aromatyczny i o apetycznym, białym kolorze. Czy taki dostaniemy w sklepie?

Obrazek
Mleko do smalcu - Pyszności; foto: Canva

Etykiety sklepowego smalcu

Będziemy szczerzy - nie wiemy, jak prezentuje się smak i wygląd sklepowego, paczkowanego smalcu. Ten wyrób nie jest trudny do zrobienia w domu, a praktyka taka oszczędzi nam konsumpcji wszystkich nieprzyjemnych składników dodawanych do kupnego smalcu.

Pewnie zastanawiasz się, o co chodzi. Otóż sprawa wygląda tak, że popularnym konserwantem dla wyrobów smalcowych jest azotyn sodu. Mówiąc, że jego reputacja jest wątpliwa, to nie mówić nic.

To niestety nie wszystko. Sklepowy smalec często robiony jest z oddzielonego mechanicznie mięsa kurcząt. Ścięgna, pióra, kości, pazury - my podziękujemy.

Mleko do smalcu

Odstaw więc sklepowy smalec z powrotem na półkę, a zastąp go domowym wyrobem. O tym, jak się go robi, pisaliśmy na przykład tutaj.

O aromacie smalcu decydują użyte w przepisie dodatki, takie jak jabłko czy cebula. Dzisiaj chcemy ci też podpowiedzieć jak osiągnąć idealny, biały kolor smalcu. Żeby go osiągnąć, wystarczy uwzględnić w recepturze 4 łyżki mleka.

Domowy smalec

Składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki mleka
Obrazek
Mleko do smalcu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wytop na patelni. Rób to powoli, na małym ogniu. Powinno to zająć około 20-30 minut. Następnie dodaj pokrojony w małe kawałki boczek i smaż dalej.

Po chwili możesz już dodać na patelnię jabłko i cebulę w formie drobnej kostki. Następnie wlej mleko, dopraw solą i suszonym majerankiem. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka chwil. Po wszystkim przelej smalec do słoików, przestudź, a później wstaw słoiki do lodówki do zastygnięcia smarowidła. Smacznego!

Dla równowagi kalorycznej zostawiamy tu coś fit. Zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie