Przepis na wyjątkowe kluski śląskie. Ten smak jest nie do podrobienia, ale pamiętaj o jednym
O wyjątkowości dań kuchni polskiej można napisać całą książkę. Nasz uwaga, tym razem skupi się na jednym konkretnym daniu, które chętnie spożywa się w polskich domach. Poznaj tradycyjny przepis na kluski śląskie. Są wyjątkowo smaczne i rozpływające się w ustach.
26.01.2023 | aktual.: 18.09.2023 08:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tradycyjny i najlepszy przepis na kluski śląskie - dlaczego warto je przygotować?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kluski śląskie należy zaliczyć do kategorii popularnych polskich dań. Przygotowuje się je według tradycyjnych receptur. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, czy sosów. Stanowią pewnego rodzaju alternatywę dla ziemniaków. Ich zaletą jest przede wszystkim fakt, że nie do ich przygotowania nie trzeba wielu składników, a zgodnie z duchem zero waste, można użyć ziemniaków ze wczorajszego obiadu. Smakują obłędnie niemal ze wszystkim. A jak je zrobić? Poznaj najlepszy przepis na kluski śląskie.
Poznaj wyjątkowy przepis na kluski śląskie
Pamiętaj, że robi się je stosunkowo szybko. Pomimo kilku składników, niezwykle ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. To sprawi, że wyjdą smaczne i pulchne. Zobacz, jak zrobić to popularne polskie danie.
Składniki:
- jajko
- mąka ziemniaczana
- 1 kg ziemniaków
- sól.
Sposób przygotowania:
Przepis na kluski śląskie jest banalny. Rozpocznij od umycia ziemniaków, ich obrania i ugotowania. Gdy ostygną, to przepuść je przez praskę lub utłucz. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, możesz również użyć ziemniaki ze wczorajszego obiadu. Kolejny krok to przełożenie ich na stolnicę. Oddziel ćwiartkę części i w to miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. W następnej kolejności dodaj odłożone ziemniaki oraz jajko i mąkę. Wszystko przypraw solą do smaku. Teraz czas na wyrabianie ciasta - rób to do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Z przygotowanego ciastauformuj kulki i zrób w nich wgłębienia palcem. W garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i wrzuć na nią partiami kluski śląskie. Można dodać też odrobinę oleju, aby nie sklejały się ze sobą. Gotuj przez około 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na pyszny chlebek: