Przepis na knedle z batatów domowej roboty

Tym razem mamy dla Was przepis na knedle z batatów, które pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Knedle

  1. 2 szt. batat
  2. 3 szkl. mąka
  3. 120 g ser ricotta
  4. 60 g mozzarella
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz

Sos

  1. 2 łyżeczki bazylia
  2. 2 łyżki sok z cytryny
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 szczypta sól
  5. 2 łyżeczki oliwa
  6. 12 szt. pomidorki koktajlowe
  7. 1 ząbek czosnek
  8. 2 łyżeczki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Nakłuj bataty i wstaw je do piekarnika na godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Kiedy już się upieką, zmiksuj je w blenderze.

Obrazek

3. W dużej misce połącz: zblendowane bataty, ser ricottę, mozzarellę, sól i pieprz.

Obrazek

4. Dodaj mąkę i uformuj ciasto. Następnie podziel je na mniejsze kawałki...

Obrazek

5. ...i zacznij je zwijać jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

6. Podziel na mniejsze kawałki i dociśnij każdy element widelcem, tworząc wzorek.

Obrazek

7. Ugotuj knedle we wrzącej i osolonej wodzie.

Obrazek

8. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni: czosnek, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, bazylię, sok z cytryny, pieprz i sól. Na samym końcu dodaj na kilka minut ugotowane knedle.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser