Przepis na knedle z batatów domowej roboty

Tym razem mamy dla Was przepis na knedle z batatów, które pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Knedle

  1. 2 szt. batat
  2. 3 szkl. mąka
  3. 120 g ser ricotta
  4. 60 g mozzarella
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz

Sos

  1. 2 łyżeczki bazylia
  2. 2 łyżki sok z cytryny
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 szczypta sól
  5. 2 łyżeczki oliwa
  6. 12 szt. pomidorki koktajlowe
  7. 1 ząbek czosnek
  8. 2 łyżeczki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Nakłuj bataty i wstaw je do piekarnika na godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Kiedy już się upieką, zmiksuj je w blenderze.

Obrazek

3. W dużej misce połącz: zblendowane bataty, ser ricottę, mozzarellę, sól i pieprz.

Obrazek

4. Dodaj mąkę i uformuj ciasto. Następnie podziel je na mniejsze kawałki...

Obrazek

5. ...i zacznij je zwijać jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

6. Podziel na mniejsze kawałki i dociśnij każdy element widelcem, tworząc wzorek.

Obrazek

7. Ugotuj knedle we wrzącej i osolonej wodzie.

Obrazek

8. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni: czosnek, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, bazylię, sok z cytryny, pieprz i sól. Na samym końcu dodaj na kilka minut ugotowane knedle.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska