Tym razem mamy dla Was przepis na knedle z batatów, które pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Pyszności
Składniki:
Knedle
2 szt. batat
3 szkl. mąka
120 g ser ricotta
60 g mozzarella
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Sos
2 łyżeczki bazylia
2 łyżki sok z cytryny
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
2 łyżeczki oliwa
12 szt. pomidorki koktajlowe
1 ząbek czosnek
2 łyżeczki rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Nakłuj bataty i wstaw je do piekarnika na godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).
2. Kiedy już się upieką, zmiksuj je w blenderze.
3. W dużej misce połącz: zblendowane bataty, ser ricottę, mozzarellę, sól i pieprz.
4. Dodaj mąkę i uformuj ciasto. Następnie podziel je na mniejsze kawałki...
5. ...i zacznij je zwijać jak na zdjęciu poniżej.
6. Podziel na mniejsze kawałki i dociśnij każdy element widelcem, tworząc wzorek.
7. Ugotuj knedle we wrzącej i osolonej wodzie.
8. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni: czosnek, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, bazylię, sok z cytryny, pieprz i sól. Na samym końcu dodaj na kilka minut ugotowane knedle.