PrzepisPrzepis na knedle z batatów domowej roboty

Przepis na knedle z batatów domowej roboty

Przepis na knedle z batatów domowej roboty
Pyszności

09.09.2019 12:00, aktual.: 19.05.2020 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Was przepis na knedle z batatów, które pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

Knedle

  1. 2 szt. batat
  2. 3 szkl. mąka
  3. 120 g ser ricotta
  4. 60 g mozzarella
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz

Sos

  1. 2 łyżeczki bazylia
  2. 2 łyżki sok z cytryny
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 szczypta sól
  5. 2 łyżeczki oliwa
  6. 12 szt. pomidorki koktajlowe
  7. 1 ząbek czosnek
  8. 2 łyżeczki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Nakłuj bataty i wstaw je do piekarnika na godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Kiedy już się upieką, zmiksuj je w blenderze.

Obraz

3. W dużej misce połącz: zblendowane bataty, ser ricottę, mozzarellę, sól i pieprz.

Obraz

4. Dodaj mąkę i uformuj ciasto. Następnie podziel je na mniejsze kawałki...

Obraz

5. ...i zacznij je zwijać jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

6. Podziel na mniejsze kawałki i dociśnij każdy element widelcem, tworząc wzorek.

Obraz

7. Ugotuj knedle we wrzącej i osolonej wodzie.

Obraz

8. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni: czosnek, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, bazylię, sok z cytryny, pieprz i sól. Na samym końcu dodaj na kilka minut ugotowane knedle.

Obraz

9. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także