"Rękaw" z patelni to zdrowy przepis na ciepłą kolację. Gotowa w 15 minut!
Pyszna i prosta kolacja na ciepło z kurczakiem w roli głównej. nna patelni przygotujesz ją o wiele szybciej niż w piekarniku.
Kurczak w pergaminie
Pierś z kurczaka w pergaminie w towarzystwie ziemniaków oraz marchewki to sycąca i pyszna kolacja. Nie musisz rozgrzewać piekarnika- całość z łatwością przygotujesz na zwykłej patelni. Co więcej, nie zajmie to wiele czasu. To danie sprawdzi się również jako szybki obiad, gdy brakuje Ci przestrzeni na gotowanie dużego posiłku. Kurczak z patelni to danie niesamowicie smaczne i bardzo pożywne. Idealnie rozgrzeje Cię w chłodne wieczory.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kolacja na ciepło
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i dorzuć do warzyw.
Do oleju roślinnego dodaj przyprawę do kurczaka. Możesz również samodzielnie skomponować ulubioną mieszankę. Sprawdzi się tutaj np. ostra i słodka papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie czy też tymianek. Olej z przyprawą wlej do kurczaka z warzywami i dokładnie wymieszaj, żeby równomiernie otulił składniki.
Na arkuszu papieru do pieczenia ułóż część przygotowanej mieszanki i zawiń. Boki papieru skręć jak cukierek. Tak przygotowane paczuszki umieść na rozgrzanej patelni i podsmażaj po 10 minut z każdej strony.
Koperty z papieru przełóż na talerz i odwiń. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby przygotować pyszną i pożywną kolację.
Smacznego!