Przepis na kopytka jak u babci. Ekspresowy obiad z pysznym sosem
Kopytka to ciekawy pomysł na zastąpienie ziemniaków jako skrobiowego dodatku do obiadu, ale również składnik, który — z odpowiednim sosem — potrafi stworzyć całe danie. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na potrawę, która rozbudzi w tobie kulinarny sentyment.
11.03.2023 | aktual.: 13.10.2023 11:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy babcia serwowała nam kopytka, jeszcze nie wiedzieliśmy, jak bardzo kiedyś zatęsknimy za tym smakiem. Kuchenna ścieżka ma to do siebie, że na jakiś czas zapomina się o specjałach z dzieciństwa, by później powrócić do nich, z niemałą dozą ekscytacji. I właśnie taką wycieczkę w przeszłość chcemy ci zaproponować.
Przygotowanie kopytek jest w teorii proste, ale już podczas pierwszego "lepienia" możesz zdać sobie sprawę z tego, do jak wielkiej kulinarnej wprawy doszły babcie. To dlatego polecamy co jakiś czas powracać do tego przepisu i obserwować swoje postępy. Jest przy tym naprawdę sporo zabawy!
Jeśli udało nam się rozpalić w tobie chęć na mały, kulinarny wehikuł czasu, zapraszamy do przepisu. Powodzenia!
Kopytka jak u babci z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- małe jajko
- płaska łyżeczka soli
Sos:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Dodaj do nich obie mąki, odrobinę soli i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Teraz podziel ją na kilka mniejszych kawałków i z każdego uformuj wałek o grubości około 2 centymetrów. Nożem wytnij kopytka.
Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe po około półtorej minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie połącz mąkę ze śmietaną i kapką wody. Tę mieszankę wlej teraz do pieczarek i cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Polej sosem przygotowane kopytka. Smacznego!
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.