Przepis na kopytka jak u babci. Ekspresowy obiad z pysznym sosem

Kopytka to ciekawy pomysł na zastąpienie ziemniaków jako skrobiowego dodatku do obiadu, ale również składnik, który — z odpowiednim sosem — potrafi stworzyć całe danie. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na potrawę, która rozbudzi w tobie kulinarny sentyment.

ObrazekKopytka w sosie pieczarkowym - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kiedy babcia serwowała nam kopytka, jeszcze nie wiedzieliśmy, jak bardzo kiedyś zatęsknimy za tym smakiem. Kuchenna ścieżka ma to do siebie, że na jakiś czas zapomina się o specjałach z dzieciństwa, by później powrócić do nich, z niemałą dozą ekscytacji. I właśnie taką wycieczkę w przeszłość chcemy ci zaproponować.

Przygotowanie kopytek jest w teorii proste, ale już podczas pierwszego "lepienia" możesz zdać sobie sprawę z tego, do jak wielkiej kulinarnej wprawy doszły babcie. To dlatego polecamy co jakiś czas powracać do tego przepisu i obserwować swoje postępy. Jest przy tym naprawdę sporo zabawy!

Obrazek
kopytka - Pyszności; foto: Canva

Jeśli udało nam się rozpalić w tobie chęć na mały, kulinarny wehikuł czasu, zapraszamy do przepisu. Powodzenia!

Kopytka jak u babci z sosem pieczarkowym

Składniki:

       
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Sos:

        
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Dodaj do nich obie mąki, odrobinę soli i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Teraz podziel ją na kilka mniejszych kawałków i z każdego uformuj wałek o grubości około 2 centymetrów. Nożem wytnij kopytka.

Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe po około półtorej minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Obrazek
Sos pieczarkowy - Pyszności; foto: Canva

Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i duś pod przykryciem około 10 minut.

W tym czasie połącz mąkę ze śmietaną i kapką wody. Tę mieszankę wlej teraz do pieczarek i cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Polej sosem przygotowane kopytka. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat