PrzepisPrzepis na kopytka jak u babci. Ekspresowy obiad z pysznym sosem

Przepis na kopytka jak u babci. Ekspresowy obiad z pysznym sosem

Kopytka w sosie pieczarkowym - Pyszności; foto: Adobe Stock
Kopytka w sosie pieczarkowym - Pyszności; foto: Adobe Stock
11.03.2023 12:29, aktualizacja: 13.10.2023 11:47

Kopytka to ciekawy pomysł na zastąpienie ziemniaków jako skrobiowego dodatku do obiadu, ale również składnik, który — z odpowiednim sosem — potrafi stworzyć całe danie. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na potrawę, która rozbudzi w tobie kulinarny sentyment.

Kiedy babcia serwowała nam kopytka, jeszcze nie wiedzieliśmy, jak bardzo kiedyś zatęsknimy za tym smakiem. Kuchenna ścieżka ma to do siebie, że na jakiś czas zapomina się o specjałach z dzieciństwa, by później powrócić do nich, z niemałą dozą ekscytacji. I właśnie taką wycieczkę w przeszłość chcemy ci zaproponować.

Przygotowanie kopytek jest w teorii proste, ale już podczas pierwszego "lepienia" możesz zdać sobie sprawę z tego, do jak wielkiej kulinarnej wprawy doszły babcie. To dlatego polecamy co jakiś czas powracać do tego przepisu i obserwować swoje postępy. Jest przy tym naprawdę sporo zabawy!

kopytka - Pyszności; foto: Canva
kopytka - Pyszności; foto: Canva

Jeśli udało nam się rozpalić w tobie chęć na mały, kulinarny wehikuł czasu, zapraszamy do przepisu. Powodzenia!

Kopytka jak u babci z sosem pieczarkowym

Składniki:

       
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Sos:

        
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Dodaj do nich obie mąki, odrobinę soli i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Teraz podziel ją na kilka mniejszych kawałków i z każdego uformuj wałek o grubości około 2 centymetrów. Nożem wytnij kopytka.

Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe po około półtorej minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Sos pieczarkowy - Pyszności; foto: Canva
Sos pieczarkowy - Pyszności; foto: Canva

Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i duś pod przykryciem około 10 minut.

W tym czasie połącz mąkę ze śmietaną i kapką wody. Tę mieszankę wlej teraz do pieczarek i cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Polej sosem przygotowane kopytka. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także