Szybki przepis na pyszne kluski leniwe według Ani Starmach. Gotowe w mniej niż 15 min!
Dania mączne to coś, co kochają praktycznie wszyscy Polacy. Pierogi w wielu odsłonach i kluski to coś, co często gości na naszych stronach. Jurorka Masterchefa podzieliła się swoim przepisem na leniwe, które zawsze wychodzą idealne.
Błyskawiczny obiad
Nie zawsze chce się nam stać w kuchni przy garnkach. Żeby przygotować fantastyczne leniwe kluski potrzebujesz jedynie 10 minut! Smaczne, szybkie i dziecinnie łatwe- takie przepisy bardzo lubimy :)
Na dwie porcje przygotuj:
- 250 g tłustego sera białego (sprawdzi się również półtłusty)
- 125 g mąki pszennej (ok. 3/4 szklanki)
- 1 jajko
- szczypta soli
Do posypania:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- opcjonalnie: odrobina cynamonu
Przygotowanie:
- Rozdrobnij ser widelcem i wymieszaj go z jajkiem. Dodaj mąkę (odłóż 1-2 łyżki do posypania stolnicy) i sól, wyrób ciasto.
- Z ciasta ulep wałeczki i pokrój na małe kluseczki
- Ulepione kluski wrzuć do gorącej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię: gotuj kilka minut.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę i cukier. Możesz dosypać jeszcze odrobinę cynamonu. Mieszaj, aż upraży się na złocisty kolor.
- Ugotowane kluski polej bułką tartą
Najlepiej smakują jeszcze gorące, polane świeżą bułką. Sprawdzą się idealnie zarówno jako obiad, jak i późne śniadanie. Na samą myśl cieknie ślinka!