PoradyDomowa magii w zdrowszej i naturalnej wersji? Przygotowanie jest bajecznie łatwe!

Domowa magii w zdrowszej i naturalnej wersji? Przygotowanie jest bajecznie łatwe!

Maggi to bardzo popularny dodatek do wszystkich zup. Na pewno większość z nas chwyciła chociaż raz za buteleczkę tego koncentratu.
Na szczęście już wiemy, że nie jest to zdrowe i wiemy też, jak w pyszny sposób to zastąpić.
Zobacz, jak przygotować maggi w prosty sposób w swoim domu!

Domowa magii w zdrowszej i naturalnej wersji? Przygotowanie jest bajecznie łatwe!
Ewa

Obraz

Przygotuj:

  • świeży lubczyk z ogrodu- jeden pęczek (ok 200g) razem z łodygami
  • 2 łyżeczki soli (na 1 część soli 7 części lubczyku)
  • 3 łyżki oliwy

Krok po kroku:

  1. Lubczyk dokładnie umyj i osusz. Oberwij listki a łodygi posiekaj.
  2. Umieść roślinę w blenderze, dodaj sól i 1 łyżkę oliwy i zacznij blendować
  3. Stopniowo dodawaj oliwę, aż otrzymasz gładką masę
  4. Gotową pastę przełóż do wyparzonego, suchego słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki.

I gotowe! Zdrowe rozwiązanie, prosty i znany nam skład- to idealne połączenie do Twojej kuchni.
Dzięki niskiej temperaturze i zawartości soli gotową pastę możesz przechowywać w lodówce ok. miesiąca.

Doskonały afrodyzjak

Od wieków lubczyk otaczało się magiczną aurą mistycyzmu. Do dziś uznawany jest za świetny afrodyzjak. Ma również inne walory zdrowotne: odwary z lubczyku rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co szczególnie pomocne jest przy bólach brzucha i wzdęciach.
Dawniej wykorzystywano go podczas produkcji wywarów miłosnych. I chociaż dzisiaj już wiemy, że to nie magia a po prostu właściwości chemiczne to dalej warto sięgać po lubczyk.

Wybrane dla Ciebie