Domowa magii w zdrowszej i naturalnej wersji? Przygotowanie jest bajecznie łatwe!
Maggi to bardzo popularny dodatek do wszystkich zup. Na pewno większość z nas chwyciła chociaż raz za buteleczkę tego koncentratu.
Na szczęście już wiemy, że nie jest to zdrowe i wiemy też, jak w pyszny sposób to zastąpić.
Zobacz, jak przygotować maggi w prosty sposób w swoim domu!
Przygotuj:
- świeży lubczyk z ogrodu- jeden pęczek (ok 200g) razem z łodygami
- 2 łyżeczki soli (na 1 część soli 7 części lubczyku)
- 3 łyżki oliwy
Krok po kroku:
- Lubczyk dokładnie umyj i osusz. Oberwij listki a łodygi posiekaj.
- Umieść roślinę w blenderze, dodaj sól i 1 łyżkę oliwy i zacznij blendować
- Stopniowo dodawaj oliwę, aż otrzymasz gładką masę
- Gotową pastę przełóż do wyparzonego, suchego słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki.
I gotowe! Zdrowe rozwiązanie, prosty i znany nam skład- to idealne połączenie do Twojej kuchni.
Dzięki niskiej temperaturze i zawartości soli gotową pastę możesz przechowywać w lodówce ok. miesiąca.
Doskonały afrodyzjak
Od wieków lubczyk otaczało się magiczną aurą mistycyzmu. Do dziś uznawany jest za świetny afrodyzjak. Ma również inne walory zdrowotne: odwary z lubczyku rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co szczególnie pomocne jest przy bólach brzucha i wzdęciach.
Dawniej wykorzystywano go podczas produkcji wywarów miłosnych. I chociaż dzisiaj już wiemy, że to nie magia a po prostu właściwości chemiczne to dalej warto sięgać po lubczyk.