Przepis na mielone z piekarnika. Są smaczniejsze od tych tradycyjnych
Czy jest cokolwiek w stanie pobić tradycyjne dania kuchni polskiej? Jeśli lubisz eksperymentować i szukać wyjątkowych smaków, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować przepis na mielone z piekarnika. To alternatywne wersja tego popularnego dania i trzeba przyznać, że dużo lepsza.
02.02.2023 | aktual.: 03.02.2023 07:30
Dlaczego warto wypróbować przepis na mielone z piekarnika?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że to, co jest pieczone, zazwyczaj jest zdrowsze od tego, co smażone. I tak też jest w przypadku takiej wersji kotletów mielonych. Można pokusić się o stwierdzenie, że ta wersja bije na głowę tradycyjne receptury na to popularne polskie danie. To pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie. Kotlety zachwycają soczystością i wyjątkowym smakiem, dlatego też twoi goście i domownicy powinni być zadowoleni. Wypróbuj przepis na mielone z piekarnika już dziś, a na pewno będziesz usatysfakcjonowany!
Poznaj przepis na mielone z piekarnika
Pomimo tego, że jest to klasyczna wersja kotletów, ale nieco inaczej przygotowana, to warto podkreślić, że zaskoczą cię przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz formą. Dodatek cebuli, śmietany, ziemniaków i sera sprawi, że w parę chwil przygotujesz kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste i... smaczne!
Składniki:
- duże jajko
- około 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub karkówki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 100 g startego sera żółtego
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
Przepis na mielone z piekarnika jest prosty, a wszystko powinno ci zająć około 40 minut. Rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Wbij do niego jajko, dodaj przyprawy i wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie, wyrób z mięsa kilka kotletów mielonych i przełóż je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Teraz czas na kolejne kroki. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle i następnie połóż po łyżce na każdym z kotletów. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i też połóż na kotletach.
Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietany do kotletów i posypanie ich żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykryj folią, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie, zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut. Kotlety mielone są już gotowe. Teraz podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: