Przepis na mielone z piekarnika. Są smaczniejsze od tych tradycyjnych

Czy jest cokolwiek w stanie pobić tradycyjne dania kuchni polskiej? Jeśli lubisz eksperymentować i szukać wyjątkowych smaków, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować przepis na mielone z piekarnika. To alternatywne wersja tego popularnego dania i trzeba przyznać, że dużo lepsza.

ObrazekMielone z piekarnika - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking
Karol Wiak

Dlaczego warto wypróbować przepis na mielone z piekarnika?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że to, co jest pieczone, zazwyczaj jest zdrowsze od tego, co smażone. I tak też jest w przypadku takiej wersji kotletów mielonych. Można pokusić się o stwierdzenie, że ta wersja bije na głowę tradycyjne receptury na to popularne polskie danie. To pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie. Kotlety zachwycają soczystością i wyjątkowym smakiem, dlatego też twoi goście i domownicy powinni być zadowoleni. Wypróbuj przepis na mielone z piekarnika już dziś, a na pewno będziesz usatysfakcjonowany!

Kotlety mielone do słoika- Pyszności
Kotlety mielone do słoika- Pyszności

Poznaj przepis na mielone z piekarnika

Pomimo tego, że jest to klasyczna wersja kotletów, ale nieco inaczej przygotowana, to warto podkreślić, że zaskoczą cię przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz formą. Dodatek cebuli, śmietany, ziemniaków i sera sprawi, że w parę chwil przygotujesz kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste i... smaczne!

Składniki:

  • duże jajko
  • około 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub karkówki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100 g startego sera żółtego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Przepis na mielone z piekarnika jest prosty, a wszystko powinno ci zająć około 40 minut. Rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Wbij do niego jajko, dodaj przyprawy i wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie, wyrób z mięsa kilka kotletów mielonych i przełóż je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Teraz czas na kolejne kroki. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle i następnie połóż po łyżce na każdym z kotletów. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i też połóż na kotletach.

Obrazek
Przygotowanie mielonych - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking

Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietany do kotletów i posypanie ich żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykryj folią, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie, zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut. Kotlety mielone są już gotowe. Teraz podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej