Przepis na oponki ptysiowe domowej roboty

Tym razem mamy dla Was przepis na oponki ptysiowe domowej roboty. I do tego w wydaniu mini. Po prostu palce lizać ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szkl. woda
  2. 70 g masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 3 łyżki cukier
  5. 2-3 szt. jajka
  6. 140 g mąka
  7. 3 łyżki olej
  8. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą wodę i masło.

Obrazek

2. Następnie dodaj cukier i sól.

Obrazek

3. Jako ostatni składnik dodaj mąkę i zacznij mieszać energicznie przy pomocy drewnianej łyżki.

Obrazek

4. Odstaw mieszankę do ostudzenia. Dopiero po chwili zmiksuj z jajkami.

Obrazek

5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Podziel papier do pieczenia na małe kwadraty. Następnie rozsmaruj na nich olej i stwórz mini oponki.

Obrazek

6. Wrzuć je do rozgrzanego oleju na kilka minut.

Obrazek

7. Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu