WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Przepis, który przeniesie Cię to beztroskich dziecięcych lat. Wszystkie maluchy je kochały

Czy młode pokolenie wie czym są pampuchy? I czy starsze jeszcze je pamięta? Jeśli pamięć cię zawodzi, nic straconego. Dziś przypomnimy ci przepis na pampuchy rodem z naszych beztroskich, dziecięcych lat. Komu ślinka pociekła, ręka w górę!

ObrazekPrzepis na pampuchy - Pyszności; foto: Canva

Pampuchy to rodzaj drożdżowych, dużych i kulistych klusek. Nasze babcie i rodzice nazywali je właśnie pampuchami lub parowańcami (ponieważ kluski te gotowane są na parze), chociaż na ich nazewnictwo miał jeszcze wpływ region, w którym były przyrządzane.

Chociaż pampuchy były w PRL-u niezwykle popularne, to dziś już prawie się o nich nie mówi. Zastąpiły je ziemniaczane pyzy. Teraz jednak wsiądziemy w mały wehikuł czasu i wrócimy do czasów, gdy babcia przygotowywała nam pyszne pampuchy na słodko, z owocami i cukrem.

Obrazek
Przepis na pampuchy - Pyszności; foto: Canva

Jeśli chcesz się wybrać w tę podróż razem z nami, to zapraszamy. Oto przepis na pampuchy z dawnych lat.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej typu 550 + 2 łyżki do rozczynu
  • 2 jajka
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szklankę ciepłego mleka będziesz musiał podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich przelej do miski, dodaj do niej rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru. Mieszaj i trzyj za pomocą łyżki, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Obrazek
Przepis na pampuchy - Pyszności; foto: Canva

Drugą część ciepłego mleka połącz w dużej misce z mąką, jajkami, miękkim masłem, szczyptą soli i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiaj najpierw łyżką, a następnie dłońmi lub mikserem z hakami. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, przykryj je ścierką i odstaw na godzinę.

Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Przełóż ją wtedy na oprószony mąką blat lub stolnicę i uformuj w dłoniach kule. Z tej receptury powinno ich wyjść kilkanaście. Przykryj je ścierką na kolejny kwadrans. Następnie gotuj partiami, po około 15 minut. Gotowanie wykonaj, co jasne, na parze.

Tak przygotowane pampuchy możesz podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie, chociaż musimy przyznać, że to ten pierwszy sposób kojarzy nam się z dzieciństwem najmocniej. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym i dżemem. Odrobina cukru pudru też nie zaszkodzi. Smacznego!

A jeśli szukasz naprawdę ekspresowego przepisu na obiad, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty