WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Przepis na pizze z ricottą i pomidorami

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pizze z ricottą i pomidorami. Będzie smacznie, fitowo i kolorowo jednocześnie!

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

Ciasto

  1. 200 g mąka orkiszowa
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 1/3 szkl. mleko ciepłe
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/2 łyżeczka cukier

Farsz

  1. 1/3 łyżeczki pieprz
  2. 220 g serek ricotta
  3. 2 łyżki świeża bazylia posiekana
  4. 2 łyżki świeży szczypiorek posiekany
  5. 1/4 szt. cytryna sok
  6. 1/2 łyżeczki sól

Dodatki

  1. 1 szt. pomidor czerwony
  2. 1 szt. pomidor żółty
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz świeże drożdże i cukier. Następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W drugiej misce wymieszaj mąkę orkiszową, oliwę z oliwek, sól, pieprz i wcześniej przygotowany zaczyn.

Obrazek

3. Uformuj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

4. Czas na serową mieszankę. W tym celu wymieszaj: ricottę, sok z cytryny, bazylię, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na wierzchu umieść plastry żółtego i czerwonego pomidora. Następnie polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze